Két hét, két világkupasiker: Szilágyi Áron megállíthatatlan

2020. március 07. szombat 20:19

Szilágyi Áron megnyerte a férfi kardozók luxembourgi világkupa-versenyét, Pusztai Liza pedig ezüstérmet szerzett a női kardozók athéni világkupáján.

A kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi - aki két hete, Varsóban győzött - a 64-es főtáblán 15-9-re verte az olasz Leonardo Dreossit, 15-13-ra az orosz Konsztantyin Lohanovot, 15-8-ra a kínai Hszü Jing-minget, 15-6-ra az olasz Luca Curatolit, majd az elődöntőben 15-9-re az orosz Venjamin Resetnyikov, végül az aranyért 15-12-re a dél-koreai Gu Bon Gilt.

"Azzal szeretném kezdeni, hogy szeretném ezt az aranyérmemet nemrégiben elhunyt két rokonomnak ajánlani" - mondta a szövetség honlapjának a MOL Csapat világklasszisa. És hogy mennyiben hasonlított ez a győzelmem a varsóihoz? Tulajdonképpen sokban. Ezúttal is asszóról asszóra jöttem bele, és mire a legjobb nyolc közé jutottam, megéreztem a mozgást. "Curatolival most vívtam a tizedik 15 tusos meccsemet, és 10:0 vele szemben a mérlegem. A döntőben a mostanság ismét egyre jobban vívó koreai Gu ellen sokáig szoros volt, de utána középen próbáltam kikényszeríteni a tusokat, és ez bejött.”

 
Luxembourg beugró rendező volt, a koronavírus-járvány terjedése miatt előbb Padovából Tauberbischofheimbe került át a viadal, de végül ott sem lehetett lebonyolítani. Az utazgatás nem nagyon zavarja Áront, aki két hét alatt két világkupát nyer, ami nem hangzik rosszul az olimpia évében.

Pusztai Liza döntőbe jutott

A női kardozók görögországi vk-fordulóján a MOL Alapítvány vívója, Pusztai Liza 15-11-re győzte le a francia Margaux Gimalacot, 15-10-re az amerikai Maia Chamberlaint, 15-12-re a román Bianca Pascut, a negyeddöntőben pedig 15-3-ra lelépte az olasz Rossella Gregoriót. A fináléért a görög Teodora Gkunturával vívott, akit 15-9-re múlt felül. A döntőben az egyéniben kétszeres olimpiai és kétszeres világbajnok amerikai Mariel Zagunisszal mérkőzött meg, és 15-6-os vereséget szenvedett.

A legjobb nyolcig eljutott a MOL Alapítvány korábbi támogatottja, Márton Anna is, mégpedig az amerikai Nora Burke (15-7), az olasz Rebecca Gargano (15-10) és a kínai Csian Csia-zsuj (15-6) búcsúztatásával. A negyeddöntőben 15-10-re kikapott Zagunistól, és a hatodik helyen végzett. László Luca és a MOL Alapítvány kadet korú támogatottja, Battai Sugár is felkerült a főtáblára, ott azonban mindketten az első fordulóban kikaptak.

Az olimpiai kvótaszerzés szempontjából mindkét versenyen sokkal fontosabb lesz a vasárnapi csapatverseny, de míg a férfiaknál már csak az a kérdés, hogy az utolsó vk-viadal előtt matematikailag is biztossá válik-e a kvalifikáció, addig a magyar női válogatottnak nagyon fontos az eredményes szereplés.

 

MOL Sportágak
MOL Csapat