Márton Anna: Sokra hivatott kardgeneráció nőtt fel

2018. január 27. szombat 15:29

Fiatal kardvívó klasszisunk az év első Világkupa-versenye előtt többek között arról is beszélt, milyen remek generáció nőtt fel a magyar kardvívásban.

Alig néhány hét telt el azóta, hogy az utolsó versenyen pástra lépett, az előttünk álló hétvégén már újra versenyez fiatal kardvívó klasszisunk, Márton Anna. A cancuni évzáró viadal nem sikerült kiemelkedően jól, ezért a szombaton kezdődő amerikai versenyre kimondottan éhesen utazik Baltimore-ba a világranglista második helyén álló magyar versenyző. "Az ünnepek alatt nem volt edzés, de a vívók versenynaptárja nem sok időt hagy pihenésre ilyenkor, így év végi szabadságról, nagy leállásról nem beszélhettünk. Mondhatni, lendületből folytattuk a munkát idén is, minden tervek szerint halad, ezért bizakodva várom az amerikai túrát is" - mondta a MOL-csapatnak Márton.

A napi forma dönt mindenről

Cancunban az az olasz Arriana Errigo győzte le, aki elsősorban párbajtőröző, de kardban is elindul versenyeken. Baltimore-ban viszont nem lesz ott a kardmezőnyben, mert saját szövetsége tiltotta meg neki, hogy elinduljon. Márton azonban tudja, ettől még nem lett könnyebb a győzelem felé tartó út. "A vívásra még inkább igaz az, hogy az aznapi forma dönt. Fizikálisan és mentálisan is topon kell lenni a verseny napján, mindennek össze kell állnia - ideértve a sorsolást, a zsűrizést is -, hogy jó eredményt lehessen elérni."

 
"Az edzőmmel már régóta azt valljuk, hogy elsősorban magunkra kell figyelni, így nem foglalkozom azzal, hogy kivel mi történik a versenyek előtt, alatt vagy utána. A női kard mezőnye rendkívül erős, legalább nyolc-tíz olyan vívó van, aki közül bárki nyerhet, emiatt nem igazán számít, Errigo ott lesz, vagy sem" - mondta Márton, majd hozzátette, "Az viszont biztos, hogy velünk nem fordulhatna elő ilyen helyzet, hiszen a Magyar Vívó Szövetség szakmailag mindenben támogat bennünket."

Fél szemmel már Tokiót figyelik

A baltimore-i világkupaverseny nyilvánvalóan nem az év legfontosabb viadala, de Márton szerint nem csak a felkészülés miatt fontos, hogy szerepelnek a magyar versenyzők. "Minden év kiemelt viadala az Európa- és világbajnokság, de ezekre a legjobban a Világkupa és Grand Prix-versenyeken lehet felkészülni. Amúgy az állomás kifejezés nagyon találó, egy-egy nemzetközi viadal részfeladatnak is tekinthető, mert a fő cél minden évben az, hogy a legnagyobb presztízzsel bíró versenyen legyek a legjobb formában. Ez idén és jövőre is a vb lesz, de 2020-ban már az olimpia…" - tette hozzá.

Baltimore-ban nem csak egyéni, csapatversenyt is rendeznek, márpedig a magyar kardvívás jelenénél csak a jövője tűnik fényesebbnek. A magyar bajnokságon például az első négy helyen kadettkorú versenyzők végeztek. De mire lehet ez elég a hétvégi, amerikai versenyen?

"Mindig bennünk van a jó eredmény! Rendkívül fiatal a csapatunk, ezért nekünk minden verseny nemcsak szakmai fejlődést jelent, hanem versenyrutint is szerezhetünk. Mondják, de tudjuk is, hogy életkorban, tehetségben nagyon-nagyon sokra vagyunk hivatottak, és mindannyian azon dolgozunk, hogy ezt érmekkel is be tudjuk bizonyítani."

MOL Sportágak
MOL Csapat