Montrealban indítja az olimpiai évet Szilágyi Áron

2020. január 10. péntek 09:03

A MOL Csapat vívó világklasszisa a montreali Grand Prix-n áll először pástra 2020-ban, és nagyon szeretné csillapítani a pengeéhségét, ami augusztus óta gyötri.

Először ad otthont vívó Grand Prix versenynek Montreal, a kanadai nagyvárosban indul útjára a 2020-as Világkupa-sorozat, amelynek első állomásán egymásnak feszülnek a Tokióra ácsingózó kardvívók mind a női, mind a férfi mezőnyben.

Szilágyi Áronnak nincsenek álmatlan éjszakái Tokió miatt, hiszen az ötödik helyen áll a világranglistán, ráadásul nagyon úgy fest, hogy a férfi kardcsapat is kvótát szerez, így a MOL Csapat klasszisa szinte biztos, hogy esélyt kap olimpiai bajnoki címe megvédésére Tokióban. Ez a nyugodtság érezhető volt Áronon akkor is, amikor a Montrealba indulás előtti napon beszélgettünk vele.

“Jó állapotban vagyok fizikailag és mentálisan is, őszintén mondhatom, hogy nagyon várom a versenyt. Úgy gondolom, jól fog esni a versenyzés, megvan bennem az egészséges drukk, de természetesen - ahogy az összes idei versenyen augusztusig - fél szemmel már mindenki az olimpiát kémleli” - mondta Áron a MOL Csapatnak.

Megmozdulnak a kémhálózatok

A MOL Csapat klasszisa elmondta, vannak ugyan a mezőnyben kiváló vívók, akiknek még izgulniuk kell a tokiói kvótáért, de a mezőny krémje már szinte biztos résztvevő, ezért saját formájuk kihegyezése mellett mindenkinek az lesz a fontos, hogy feltérképezze az ellenfeleit.

 
“Én is tudom, kivel szeretnék vívni, és kivel nem, majd a sorsolás eldönti, szerencsével járunk-e. A legfontosabb persze a saját vívásom lesz, de nem titok, hogy néhány vívót kiemelten figyelni fogunk, hogy alaposan ki tudjuk elemezni az akciókészleteiket. Persze velem is ugyanezt csinálják majd a nagy ellenfelek, nincs ebben semmi meglepő” - tette hozzá mosolyogva Áron.

“Van, akivel elég régen nem kerültem össze semmilyen versenyen, és akad olyan is, akivel túl sokszor is. Ha én rakhatnám össze a sorsolást, tudnám, kivel akarok vívni, de hát ez sajnos nem így megy.”

“Montrealban nagyon erős mezőny jön össze, ahogy az várható is az olimpia évének első versenyén. Egyedül az Irániak nem vesznek részt a Grand Prix-n, más nagy hiányzó nem lesz. Megkezdődik a helyezkedés, mert hát hiába szerez valaki kvótát, attól még nagyon is fontos a világranglista, hiszen ez alapján állnak össze majd az ágak Tokióban. Ahogy mindenkinek, nekem is az a célom, hogy minél magasabb rangsorolást kapjak.”

Egy szelet almával nem húzza ki

Áron a világbajnokság után pihenőt tartott, az ősszel rendezett világkupa-versenyre sem utazott el (a csapat nélküle is döntőt vívott Tunéziában, ezzel kvázi bebiztosítva olimpiai szereplését), és augusztus óta csak egy versenyen indult el: az országos bajnokságon sikerrel védte meg bajnoki címét.

 
“Egy olyan gazdag vívóhagyományokkal rendelkező országban, mint a miénk, igenis fontos az ob, de - ahogy már a verseny előtt is mondtam - számomra az országos bajnokság inkább egy barátságos vívótalálkozó. Összejövünk, mozgunk egyet, általában jó a hangulat, sok néző kíváncsi az asszókra. De hosszú távú következtetéseket nem lehet levonni az ob-n elért eredményekből” - mondta Áron, aki ezúttal nem ütközhetett meg Szatmári Andrissal, mert a legutóbbi két világbajnokságon döntőt vívó egykori klubtárs sérülése miatt nem állt pástra.

“Hogy a pengeéhségem elmúlt-e az országos bajnokság után? Nos, ha egy éhezőnek odaadsz egy szelet almát, és megkérdezed, jóllakott-e, szerinted mit fog válaszolni?” - kérdezett vissza nevetve Áron.

 
“Az elmúlt szűk fél évem az olimpiai alapozásról szólt, és ha végre kiszabadulhat az ember az edzőteremből, hogy élesben próbálja ki magát, az mindig nagyszerű érzés. Én is úgy vagyok vele, hogy a rengeteg elvégzett munka után kíváncsi vagyok, hogy megy majd a vívás éles versenyhelyzetben.”

“Nagy elvárásokat nem fogalmaztam meg, nyilván szeretnék minél messzebbre jutni, és nem bánnám, ha a tavalyi évben sokszor elért második helyen tudnék javítani egyet. Montrealban még nem jártam, de mindenki csupa jót mond a városról, ráadásul Kanadában sok magyar él, bízom benne, hogy sokan kijönnek szurkolni nekünk” - zárta a gondolatait Áron.

A verseny pénteken kezdődik, a selejtezők nem, a sorsolás annál inkább érinti Áront, aki szombaton lép pástra, és remélhetőleg a délutáni program végéig le sem jön onnan. A montreali GP-n női versenyt is rendeznek, ezen érdekelt lesz a MOL Alapítvány két támogatottja, Pusztai Liza, és Battai Sugár is. Hajrá, magyarok, hajrá, MOL Csapat!

MOL Sportágak
MOL Csapat