Pusztai Liza: Ahogy a pástra léptem, minden bajom elmúlt

2019. június 21. péntek 10:46

A MOL Alapítvány egykori és jelenlegi támogatottjai, Márton Anna és Pusztai Liza értékelte a csodálatos menetelés végén megszerzett Eb-ezüstérmet.

A női kardcsapat egészen frenetikus menetelést bemutatva, többek között az ukránok és a franciák legyőzésével egészen a döntőig menetelt a düsseldorfi vívó Eb-n. Az egész tornán megállíthatatlanul vívó oroszokat ugyan nem sikerült legyőzni, de a lányok így is büszkék lehetnek remek teljesítményükre, amivel magasan túlszárnyalták a várakozásokat.

A káprázatos Pusztai Liza Eb-döntőig vitte a kardcsapatot

A magyarok reggel a fehéroroszok ellen nyertek, majd a negyeddöntőben az egy éve ezüstérmes ukránok, az elődöntőben pedig a tavaly világbajnok franciák ellen arattak bravúros győzelmet. Utóbbi mérkőzésük kora délután véget ért, így az esti döntőig nagyon hosszú, ötórás szünet következett.

A csapat két tagja is kötődik a MOL Alapítványhoz: Márton Annát hosszú éveken át támogatta az Új Európa Alapítvány, egészen 2019-ig, amikor is túllépett a korhatáron. Az alapítvány jelenlegi támogatottja Pusztai Liza, de természetesen nem csak nekik jár a gratuláció, hanem Gárdos Gábor edzőnek, illetve a csapat harmadik tagjának, a franciák elleni elődöntőben káprázatosan vívó Katona Renátának is.

“Természetesen nagyon elégedett és boldog vagyok. Különleges nap volt ez a mai, és nem csak azért, mert a fegyvernem egyik legsikeresebb versenyét zártuk - mondta a szövetség honlapjának Gárdos Gábor, miután 14 év után sikerült érmet szereznie a női karcsapatnak.

 
Fotó: Hunfencing
 
"Igazi csapatot alkottunk, mindenkinek akadt bravúros momentuma a nap folyamán, így lehet kimagasló eredményt elérni! Úgy gondolom, hogy messze vagyunk még az utunk végétől, de tettünk egy nagy lépést felé, és a mai este a felhőtlen örömé! Szeretném megköszönni a munkáját valamennyi vívónak, aki segített a felkészülésnél, nélkülük nem sikerült volna! És természetesen gratulálok valamennyi mester kollégámnak, a válogatott edzőknek, valamint köszönöm a szövetségnek, hogy mindenben támogat bennünket.”

Liza: A páston minden bajom elmúlt

“Reggel elég kedvetlenül ébredtem, nem sok jó dolog történt velem az elmúlt napokban, ráadásul előző este a kezemre csuktam az ajtót…" - mondta Liza, aki elsősorban az ukránok elleni asszóban tette oda magát nagyon keményen: a világklasszis Olga Harlan ellen kéttusos hátrányból hozta be a hajrában a magyar csapatot.

Aztán ahogy pástra léptem, minden bajom elmúlt, élveztem a vívást, élveztem, hogy egy csapatot alkotunk. A befejezéseknél Harlantól jobban tartottam, mint Brunet-től, annak ellenére, hogy az ukránnal szemben volt nagyobb előnyöm. Boldog vagyok, hogy mindkétszer sikerült. Jöhet a budapesti világbajnokság, és ki fogunk együtt jutni az olimpiára!” - tette hozzá eltökélten Liza.

 
Fotó: Hunfencing
 
“Ennek az éremnek még jobban örülök, mint az egyéninek!" - mondta Márton Anna, aki egyéniben bronzérmes lett (az elődöntőben pont Harlantól kapott ki). "Lizi utolsó asszói közben nem is néztem, mi történik a páston, csak félig zokogva szurkoltam, hogy sikerüljön. Mindig is hittem abban, hogy több van ebben a csapatban, mint amit az utóbbi időben elértünk. Nagyszerű érzés, hogy ezt most bebizonyítottuk!"Két célunk van: a minél jobb világbajnoki szereplés otthon, és az olimpiai kvalifikáció. Hiszek mindkettőben!”
MOL Sportágak
MOL Csapat