Pusztai Liza az aranyért utazik az ifjúsági olimpiára

2018. szeptember 28. péntek 16:01

Bár az Eb és a vb sem sikerült igazán jól, Pusztai Liza jól áll a világranglistán, és esélyesként utazik az argentinai ifjúsági olimpiai játékokra. A fiatal kardvívóval beszélgettünk.

A MOL Új Európa Alapítvány által támogatott fiatalok között több is akad, aki esélyesként utazik a Buenos Airesben október közepén tartandó ifjúsági olimpiai játékokra. Közülük is kiemelkedik Pusztai Liza, aki ugyan még csak 17 éves, de már felnőtt világversenyről is van érme, és idén kadet világbajnoki címével szerzett kvótát az ifi-olimpiára.

Megvédte kadet világbajnoki címét Pusztai Liza

Pusztai Liza, a BVSC 16 éves versenyzője a hibátlan csoportkör után a 64-es táblára került, melyen magabiztosan menetelt végig: az első körben olasz, majd ukrán, mexikói, ismét olasz, az elődöntőben pedig orosz ellenfelet vert fölényesen, a legszorosabb asszója 15-11 volt a fináléig.

“Erre a versenyre csak egyszer lehet kijutni, hiszen ugyanúgy négyévente rendezik, mint az olimpiát, viszont csak 18 év alattiak szerepelhetnek rajta. Én most vagyok 17, úgyhogy szerencsésnek mondhatom magam, hogy megmérettethetem magam ezen a rangos versenyen” - mondta Liza a MOL-csapatnak.

Fontos verseny, erős mezőny

Liza elmondta, hiába áll rajthoz rendszeresen felnőtt versenyeken is, fontosak neki az utánpótlásban megszerezhető címek is, különösen egy olimpiai bajnoki cím lehetősége dobja fel.

“Az a célom, hogy megnyerjem az ifjúsági olimpiát. Nem lesz könnyű feladat, mert nagyon erős a mezőny, és a legjobbakkal elég jól ismerjük egymást. A korosztályunk egyik legjobbja, a mexikói Natalia Botello, akitől a junior vb-elődöntőjében kikaptam, viszont a kadétok döntőjében sikerült legyőznöm, és rajta kívül van még egy orosz és egy olasz lány, akikkel a junior világbajnokságon találkoztam.”

“Ők a legjobbak, de mivel minden kontinensről csak a négy legjobb jut ki, így az egész mezőny nagyon erős. Többen vagyunk, akik már a felnőttek között is rendszeresen versenyzünk, így ez nem jelent előnyt számomra, Nagyon várom már, hogy kezdődjenek a versenyek” - tette hozzá Liza.

A felnőttek között is megvan a respektje

A MOL Tehetségtámogató Programjának egyik legtöbbre hivatott versenyzője 16 évesen szerzett Eb-bronzot, azóta több világkupán is nagyszerűen szerepelt, így fiatal kora ellenére már most meghatározó szereplője a kardvívó elitnek.

 
“Nagyon sokat számít a vívásban a rutin, úgyhogy a felnőttek között mindig nagyon nehéz versenyeznem, hiszen olyanok állnak a pást másik felén, akik kétszer annyi időt töltöttek el a sportágban, mint én. 1-2 év még hagyján, de itt 5-10 éves különbségekről beszélünk versenyrutin szempontjából, úgyhogy van mit behoznom” - mondta vidáman Liza.

“Azóta, hogy két éve megszereztem az első felnőtt érmemet, érezhetően megnőtt a repsektem a versenyeken. Szóval már nem az van, hogy itt ez a kislány, akit félre lehet söpörni, hanem pont úgy készülnek ellenem is, mint a többi felnőtt versenyző ellen” - tette hozzá a BVSC vívója, aki jelenleg a 16. helyen áll a felnőtt világranglistán.

“Azért jó, hogy ott vagyok a 16-ban, mert így nem kell selejtezőt vívnom, hanem egyből a főtáblára kerülök. Nagyon kellenek a ranglistapontok, mert sajnos az Európa-bajnokság és a világbajnokság sem úgy sikerült, ahogy szerettem volna” - mondta Liza, aki az Eb-n a 16, a vébén a 32 között esett ki. Tegyük hozzá, hogy viszont a női kardcsapatunk nagyot ment a vébén.

Irány Argentína

A fiatal magyar kardvívó természetesen minden idegszálával a versenyre összpontosít, de nem tagadja, egy kicsit mindig örül, amikor szép helyeken rendezik a fontos versenyeket. “Kedden már indulunk, és alig várom, hogy ott legyünk."Nagyon szeretek utazni, várost nézni, egzotikus helyeket megismerni. Biztos vagyok benne, hogy lesz lehetőségünk egy kicsit lazítani, de persze tudjuk mi is, hogy nem turistáskodni megyünk.”

 
“Buenos Airesben most tavasz van, szóval az időjárás hasonló lesz, mint most nálunk. Tudom én is, hogy biztonsági szempontból nem a legideálisabb a helyzet, egyébként felnőtt kíséret nélkül nem is hagyhatjuk el az olimpiai falut, de bízom benne, hogy minden rendben lesz. A páston is, és azon kívül is” - tette hozzá mosolyogva Liza.
MOL Sportágak
MOL Csapat