Pusztai Liza már szokja, hogy a felnőttek között is esélyes

2017. november 28. kedd 14:30

Az Új Európa Alapítvány által támogatott Pusztai Liza kard egyéniben országos bajnoki címet szerzett a vívó ob-n.

A kadet korú vívó magabiztosan vívva, a legjobb négy között két BVSC-s klubtársát is legyőzve nyerte meg az országos bajnokságot, ám a szintén a MOL Tehetségtámogató Programja által támogatott kardvívó klasszis, Márton Anna nem indult el az ob-n, mert a világranglista-vezető éppen a FIE kongresszusán vett át rangos díjat.

A MOL vívói a kardozók élmezőnyében az ob-n

Női kardban a MOL Tehetség Programjának támogatottja, Pusztai Liza, férfi párbajtőrben Bányai Zsombor, női párbajtőrben Dékány Kinga, férfi tőrben Dósa Dániel, női tőrben Pásztor Flóra győzött az országos bajnokságon. Női kardban nem is lehetett címvédés, mivel a szintén az Új Európa Alapítvány által támogatott Márton Anna a nemzetközi szövetség kongresszusára utazott Dubajba, hogy a hagyományoknak megfelelően átvegye az összetett világkupa-elsőségért járó elismerést.

"Szerintem ez egy nagyon értékes győzelem így is, hiszen felnőtt országos bajnoki címet szereztem. Ráadásul úgy érzem, jól is ment a vívás egész nap, elégedett vagyok a teljesítményemmel. Hogy ez mire lett volna elég, ha Anna is a mezőnyben van, azt soha nem tudjuk meg" - tette hozzá Pusztai Liza, aki elmondta, nagyon jóban vannak Mártonnal.

Kezdi megszokni a nyomást

"Így, hogy Anna nem volt ott, a verseny előtt legtöbben engem tartottak a legnagyobb esélyesnek, és egy felnőtt versenyen még szoknom kell ezt az érzést. Kadet és junior korosztályokban mindent megnyertem, ott minden versenyen esélyesként indulok, a felnőttek között viszont más a helyzet, bár idén valószínűleg sokan megjegyezték a nevemet" - mondta szerényen a felnőtt Európa-bajnoki bronzérmes kardvívó.

 
Pusztai minden versenyt komolyan vesz, hiába ért el a felnőttek között is komoly eredményeket, a hamarosan kezdődő junior országos bajnokságra is ugyanolyan komolyan készül majd. "Decemberben lesz egy Világkupa-versenyünk is Cancunban, aztán jövő tavasszal három hét különbséggel rendezik a felnőtt Európa-bajnokságot és a világbajnokságot. Akkora kell majd csúcsformába lendülnöm nekem is."

A fiatal vívó a páston érzi magát a legjobban, imádja a sportot, és nagyon élvezi az életet a vívóközösségben. "Magántanuló vagyok, így bár az iskolai közösségről le kell mondanom, a vívóközösség mindenért kárpótol. Rengeteg igazi barátom van a vívóteremben, ami nagyban megkönnyíti a rengeteg munkát, amit a gyakorlásba ölünk" - árulta el a friss országos bajnok.

 
"Furcsán hangozhat, de nagyon fiatalon beszippantott az élsportolói élet, de én élvezem, mert nagyon szeretek vívni. Látom magam előtt a célokat, tudom, hogy mindenben fejlődnöm kell még, de érzem azt is, hogy van értelme a sok munkának" - tette hozzá Pusztai.
MOL Sportágak
MOL Csapat