Siklósi: Ez így jó volt, a 100 százalék Párizsban jön

2024. június 21. péntek 15:49

Siklósi Gergő beverekedte magát az Európa-bajnokság döntőjébe, de ott vereséget szenvedett. Most még beleférnek a hibák, és jó is, hogy kiderülnek - mondja Gergő.

A legutóbbi öt párbajtőrvívó világversenyből négyen is ott volt a döntőben Siklósi Gergő, aki nem a levegőbe beszélt, amikor télen azt mondta a MOL Csapatnak, a csapat kvótájának bebiztosítása után az egyénire fog koncentrálni, és mindenhol döntőt akar vívni. Az Európa-bajnokságon - az azóta megrendezett öt versenyből immár negyedszer - így is lett. 

“Az Európa-bajnokságon is az éremszerzés volt a célom, így nem lehetek elégedetlen, de azt bevallom, hogy jobban szerettem volna Európa-bajnokként nyilatkozni. De a verseny rendben volt, összességében ott tartok, ahol hetekkel az olimpia előtt tartanom kell” - mondta a Honvéd világbajnoka.

A kapitány megmondta, rossz ómen a jó Eb

Siklósi Gergő nem tartozik a babonás vívók közé, de nevetve idézte fel Boczkó Gábor kapitány szavait, aki szerint kevés kivételtől eltekintve elmondható, hogy az olimpiai évében nem a legjobb ómen a jó Eb-szereplés, legalábbis aki Eb-t nyer, annak ritkán jut olimpiai érem.

 
Jó eredmény az ezüstérem (Fotó: Hunfencing.hu)

“Szerettem volna megnyerni az Eb-t, nem hiszek az előjelekben. Abban hiszek, hogy a legutóbbi öt versenyből négyen is döntőt vívtam, egyet meg is nyertem, és ez azt mutatja, hogy bőven van keresnivalóm az olimpián. Átvettem a vezetést a világranglistán, így Tokióhoz hasonlóan Párizsban is úgy kezdhetem meg a versenyt, hogy az enyém az egyes rajtszám” - mondta büszkén.

“Bár számomra fontos verseny volt az Eb, azért mindent az olimpia szemszögéből nézek, ezért is örülök nagyon, hogy versenyhelyzetben találkozhattam számos olyan vívóval, aki ott lesz Párizsban. "De párbajtőrben annyira kiegyenlített a mezőny, hogy tényleg bárki meg tud verni bárkit, ezért azokból az asszókból is sokat lehet tanulni, amiket nem olimpikonokkal vív az ember.”

 
Kiegyenlített mezőnyben is mindig döntőt vív Gergő (Fotó: Hunfencing.hu)

“Örülök, hogy kijöttek a hibák, mert most még van idő foglalkozni velük” - utalt az elveszített döntőre a MOL Csapat egyéni világbajnoka.

Nagy hátrányból még visszajött

Gergő vívott nagyon szoros asszókat is, a 16-ba jutásért például az észt Markus Salmot csak hosszabbításban győzte le, és a magyar csapat szempontjából az sem volt lényegtelen, hogy az elődöntőben a honfitárs Andrásfi Tibort múlta felül. Aztán jött a finálé a francia Luidgi Midelton ellen.

“Az észt srác nagyon okosan vívott, már 20 évesen kellemetlen ellenfél volt, és jól is váltott az asszó végén, de szerencsére nekem is volt válaszlépésem. "A döntő azért másként alakult, hiszen komoly hátrányból sikerült visszajönnöm, és sikerült szorossá tennem az asszót” - idézte fel a finálét Gergő, aki 8-12-ről egy tusra visszajött, de a végén a francia győzött 15-13-ra.

 
Nagy csata volt a döntőben (Fotó: FIE)

“Nálam volt a lélektani előny, de sajnos két hibát is vétettem, ezért nem tudtam kiegyenlíteni, amivel el lehetett volna bizonytalanítani az ellenfelet. De jó, hogy ott voltam a döntőben, és mivel még nem vagyok 100 százalékos állapotban, már a döntővel is elégedett tudok lenni.”

Kicsit megijedtünk, hogy esetleg kiújult a makacs talpsérülés, ami komoly befolyással volt Gergő elmúlt egy évére, de a klasszis sietett megnyugtatni mindenkit: “azért nem vagyok 100 százalékos, mert ez nem az olimpia volt. Ott leszek száz százalékos fizikai és mentális állapotban!” - szögezte le.

Szombaton jön a csapatverseny

Gergő az Eb előtt elmondta, egyéniben és csapatban is az éremszerzés a cél, most hozzátette, előre a csapattal sem ír alá ezüstöt, bár alakulhat úgy, hogy a második helynek is nagyon tudna örülni. De a legfontosabb, hogy az Eb után megszületik a döntés a magyar csapat összeállításáról.

“Az egyéni verseny alapján abszolút jogosan reménykedünk egy jó csapatversenyben, hiszen három magyar volt a nyolcban, Andrásfi Tibi pedig bronzérmet is szerzett, de én úgy gondolom, Nagy Dávidban is bőven van még tartalék. "Nem szeretnék tippelgetni, melyiküké lesz a csapatban kiadó hely, biztos vagyok benne, hogy a legjobb döntés születik és kiváló versenyünk lesz most is és Párizsban is.”

MOL Sportágak
MOL Csapat