Siklósi Gergő örül, hogy még nem az aranyak jönnek

2024. május 07. kedd 09:01

Zsinórban második világkupáján lett ezüstérmes Siklósi Gergely, de a párbajtőrvívó klasszis egyáltalán nem bánja az ezüstöket. Eljön az ideje az aranyaknak is.

Siklósi Gergő szorgalmasan kaszabolja a párbajtőrvívó mezőnyt, a budapesti Grand Prix után Kolumbiában is egészen a döntőig menetelt a MOL Csapat vívóklasszisa. Itthon egy francia, Caliban egy japán ellenfél tudta csak megállítani az egyéni világbajnok, olimpiai ezüstérmes Siklósit, aki annyira nem is bánja ezeket az ezüstöket.

"Örülök, hogy nem jönnek egyből az aranyérmek, mert szeretem, ha rávilágítanak a hibáimra. Nem venné ki jól magát, ha most könnyedén nyernék, az olimpiáig pedig kielemeznének. Vannak hibáim, de folyamatosan javítom őket."A csúcsformát pedig az olimpián kell hozni - szögezte le a MOL Csapat klasszisa.

Caliban az ész és a taktika is kellett

A Honvéd versenyzője korábban többször is elmondta, annyira kiegyenlített a párbajtőrvívó mezőny, hogy lehetetlen esélyekről beszélni. A pillanatnyi forma fontosságát mutatja, hogy Gergő például a nyolcaddöntőben csak hosszabbításban lépett tovább, az elődöntőben pedig rendkívül könnyedén győzött.

 
Parádésan vívott Caliban a MOL Csapat klasszisa (Fotó: Hunfencing.hu)

"Az elmúlt hetekben nagyon jól fel tudtam készülni, összeszedett, tudatos munkát végeztem. Igyekeztem csak a vívásra, illetve aktív pihenésre fordítani az energiáimat két edzés között. A verseny előtt még javában edzettem itt Kolumbiában, hiszen ez 'csak egy verseny' volt az olimpia előtt. Viszont 100 napon belül már itt az olimpia, tehát ez már az olimpiai felkészülés része."

"A versenyen az első asszóban szokásomhoz híven nehezen kezdtem, de fegyelmezett és magabiztos maradtam végig, így tudtam nyerni. A második asszómban az ellenfelem túl vakmerő volt és ezt ki tudtam használni így magabiztosan nyertem. A következő asszóm a 8-ba jutásért egy top16-os ellenfelem volt, akitől az utolsó találkozásunkkor kikaptam."Ő is kijutott az olimpiára, így már sokkal jobban figyeltem rá. Nem szerettem volna ha kiismer, így defenzíven vívtam és én találtam ki megoldást az ő vívására. Hosszabbítás egy tusban tudtam kiugrasztani és megverni - idézte fel a legnehezebb csörtéjét, majd kitért arra, milyen motivációt talál még azután, hogy saját kvótáját már régen bebiztosította.

 
Majd jönnek az aranyak is (Fotó: Hunfencing.hu)

"Célokat is megfogalmaztam, minél előrébb szeretnék kerülni a világranglistán, emellett nyilvánvalóan a lehető legjobb formámba szeretnék kerülni fizikai értelemben. Minden versenyen érmet szeretnék szerezni, de be is szeretnék jelentkezni az olimpiai aranyra azzal, hogy megnyerek egy világkupát, Grand-Prixt vagy az Európa-bajnokságot. Illetve elemzem a vívásom, javítom és sok kisebb célt is kitűztem magamnak."

Párizs-Budapest-Eb-olimpia

Nem mondható, hogy pihenéssel készülnek a párizsi játékokra a vívók, akik versenyről edzőtáborba ugrálva töltik az olimpiáig hátralévő heteket. Cél a csúcsforma, illetve a sérülések kiküszöbölése, no meg Gergőnek az, hogy stabilizálja a helyét a párbajtőrvívó mezőny élmezőnyében.

 
Mostantól mindig a döntő a cél (Fotó: Hunfencing.hu)

"Biztatóak a jelek, de nem két döntőt szeretnék, hanem mostantól az olimpiáig döntőzni. Szeretem a vívást, élvezem, hogy nem fáj semmi, figyelek a regenerációra, amiben nagy szerepe van a Mol Új Európa Alapítvány támogatásnak, hiszen egy nyirokmasszázs csizmát és egy mágneságyat tudtam vásárolni, amelyek jelentősen gyorsítják az edzések utáni regenerálódást" - mondta a Honvéd vívója pont aznap, amikor bejelentették, hogy a MOL Új Európa Alapítvány a MOB partnere is lett. Az elmúlt években voltak problémák, de mostmár minden a helyére került, sok munka van benne. Készen állok a mindennapi kemény edzésekre, plusz munkára és legfőképpen a harcra.

"Miután hazaérünk Caliból, egy hetet leszünk otthon és megyünk a párizsi Világkupára. A rá következő hétvégén országos bajnokságunk van, ezután pedig edzőtáborok az Európa-bajnokságig, majd újra edzőtáborok egészen az olimpiáig. Az utolsó három hónap erről szól. Az edzésről! Végülis mi másról is szólhatna…" - tette hozzá vidáman.

 
Remekelt a magyar küldöttség Caliban (Fotó: Hunfencing.hu)

Az, hogy a Honvéd klasszisa az egyéni versenyszám egyik esélye, csak az egyik jó hír. A másik az, hogy a kolumbiai világkupa nagyon jól sikerült a többi magyar vívónak is, Koch Máté bronzérmes lett és Andrásfi Tibor bejutott a legjobb nyolc közé, sőt Nagy Dávid is a nyolcaddöntőig jutott.

"Úgy éreztem, hogy mindenkinél átkattant valami, élesedünk, jól edzünk és mindannyian érettebb vívók vagyunk már. Örülök, hogy mindenkinek jól megy, a csapatversenyben is az aranyérem a végső cél" - szögezte le Gergő.

MOL Sportágak
MOL Csapat