Szilágyi Áron Eb-győztes a magyar kardcsapattal

2018. június 21. csütörtök 20:22

A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású magyar férfi kardcsapat aranyérmet nyert az újvidéki Európa-bajnokságon. Áron vágya valóra vált.

A magyar kardozóknak egyéniben elég peches Eb-jük volt, több egytusos vereség mellett még a két magyar világklasszis, Szilágyi Áron és Szatmári András is összekerült a nyolcaddöntőben. A legtovább egyébként kétszeres olimpiai bajnokunk jutott, Áron nagyszerű vívással, óriási izgalmak után egy tussal kapott ki Max Hartungtól, és végzett az ötödik helyen.

Csapatban ellentmondást nem tűrően vívtak a magyarok a negyeddöntőben a világranglista 10. helyén álló ukránokat alaposan eltángálták, 45-25 lett a végeredmény. Az elődöntőben a románok következtek, ez már szorosabban alakult, de végül 45-37-re nyertek a mieink, és bejutottak az olaszok elleni fináléba.

Szilágyi Áron az Eb előtt a MOL-csapatnak adott interjújában pont azt mondta, hogy mindenképpen érmet vár a csapattól, és nagyon szeretné megverni az olaszokat, mert ez elég régen sikerült utoljára, és azt mutatná, előrébb lépett a csapat. A lehetőség megvolt, a magyarok pedig éltek vele.

Először az Eb-n járatná csúcsra magát Szilágyi Áron

Ötödik fokozatba kapcsol a vívószezon, a téli és tavaszi világkupák és Grand Prix-versenyek után júniusban Európa-bajnokság, júliusban pedig világbajnokság vár a magyar vívókra, köztük a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áronra. Kardvívó klasszisunk Bonnban edzőtáborozott az újvidéki Európa-bajnokság előtt, és jó hangulatban, kiváló felkészülést maga mögött tudva várja az év egyik fontos eseményét.

Az olasz csapatnak jóval küzdelmesebb útja volt a döntőig, Grúziát 45-36-ra, Kínát 45-41-re verték. A két kiemelkedő európai csapat asszóját a vártnál jóval magabiztosabban, 45-33-ra nyerte meg a magyar csapat, amely tavaly ugyanebben az összeállításban bronzérmet nyert Tbilisziben.

Végig vezettünk a döntőben

A fináléban Szilágyi kezdett, és egy tus előnnyel adta át a pástot Gémesinek, aki pazar vívással további hármat tett közé. Az első három asszó után, a világbajnok Szatmári első asszóját követően pedig már hat tus előnye volt a magyar válogatottnak (15-9). Gémesit nyakon szúrta ellenfele, kissé csökkent is a különbség (20-15), ám Szilágyi nem kapott találatot (25-15), a második kört záró Szatmári asszója után pedig már 12 tus volt közte (30-18).

Az asszóját egy ugrást követően elért találattal záró Gémesi hat tust őrzött meg az előnyből (35-29), Szatmári pedig egyet hozzátéve vezette fel az utolsó asszót (40-33). Szilágyi rendkívül magabiztosan vívott, és ismét nem kapott tust, így 45-33-mal ért véget a döntő.A kardcsapat csodaszép aranya a magyar küldöttség egyetlen érme az Európa-bajnokságon.

MOL Sportágak
MOL Csapat