Szilágyi Áron megállíthatatlan vívással GP-győztes

2018. április 01. vasárnap 18:12

Szilágyi Áron elképesztően magabiztos vívással aranyérmes lett a kardozók dél-koreai Grand Prix-versenyén, Szöulban. Márton Anna a nők között ezüstérmes lett.

A kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi a 64-es táblán 15-10-re verte a japán Streets Kaitót, 15-9-re a kínai Vang Sit, majd 15-14-re a német színekben versenyző Szabó Mátyást, akitől vitatható bíráskodás után kapott ki a legutóbbi, varsói Világkupa-versenyen. Mint később kiderült, ez volt Áron legszorosabb asszója a versenyen. 

A verseny előtt Áronnal beszélgettünk, aki elmondta, jobban kedveli a családiasabb hangulatú versenyeket, de Szöulra is lelkesen készült. Mint kiderült, megérte. 

Federer nem edz Djokoviccsal, de a vívók mások

Kardvívó válogatottunk, benne Szilágyi Áronnal olyan, mintha a magyar sport utazó nagykövetei lennének: csak az elmúlt negyedévben keresztbe-kasul cikáztak a kontinensek között. December végén Mexikóban, aztán Olaszországban, majd Lengyelországban versenyzett kétszeres olimpiai bajnok klasszisunk, aki ezekben a percekben Kínában készült a koreai Grand Prix-versenyre.

A negyeddöntőben 15-13-ra a francia, a legutóbbi világbajnokságon bronzérmes Bolade Apithyt. Az elődöntőben fölényesen, 15-8-ra nyert az orosz Kamil Ibragimov, a fináléban pedig hasonlóan magabiztosan, 15-7-re a dél-koreai Kim Jung Hvan ellen, aki a riói olimpiai bronzérmese volt. Aki kíváncsi az érmekért lezajlott helyosztókra (köztük Márton Anna döntőjére), az itt megtekintheti őket.

A női versenyben a vb-bronzérmes, Eb-ezüstérmes Márton Anna majdnem ugyanilyen eredményesen menetelt, csak az utolsó asszójában szenvedett vereséget. A MOL Új Európa Alapítvány által éveken át támogatott magyar klasszis a tőrözőként igazán sikeres (de kardban is a legjobbak közé tartozó) olasz Arianna Errigót 15-10-zel, az amerikai Kamali Thompsont 15-8-cal, a dél-koreai Hvang Szeo Nát 15-9-cel, az egyéniben kétszeres olimpiai és kétszeres világbajnok amerikai Mariel Zagunist 15-6-tal, majd a német Anna Limbachot 15-8-cal búcsúztatta. A döntőben a világbajnoki címvédő, összességében háromszoros egyéni vb-győztes ukrán Olga Harlannal vívott, akitől 15-7-re kapott ki.

MOL Sportágak
MOL Csapat