Szilágyi Áron mosolyogva menetelt át a mexikó GP-mezőnyön

2017. december 19. kedd 16:24

Az utóbbi időben formán kívül vívó olimpiai bajnokunk úgy döntött, lazán veszi a cancuni Grand Prix-t, ami briliáns teljesítményt eredményezett.

Cancun nem egy utolsó hely, főleg ha az ember az európai decemberből érkezik a mexikóiba, de Szilágyi Áronnak nem csak a napsütés miatt marad kellemes emlék a kardvívó Grand Prix-állomás. Az utóbbi hetekben formán kívül vívó magyar klasszis főnixként feltámadva óriási formában küzdötte végig a versenyt, ahol egészen a döntőig jutott, ám ott egyetlen tussal kikapott a koreai Oh-tól.

Úgy jöttem ide, hogy egyszerűen csak élvezni akarom a vívást. Az volt a terv, hogy jó kedvvel, lelkesen megyek fel a pástra, nem hagyom magam kizökkenteni, nem megyek bele kétes helyzetekbe, nem kényszerítem magam semmire, és ez szerencsére sikerült is" - mondta Szilágyi a MOL-csapatnak.

Maga alá temette az eredménykényszer

A kétszeres olimpiai bajnok elmondta, edzőjével és a vele dolgozó sportpszichológusokkal együtt sok munkája van abban, hogy Mexikóban felszabadultan, és végre a saját maga által követelt nívóhoz képest is kiválóan versenyzett.

 
"Nem jellemző rám, hogy agyonnyom az eredménykényszer, az utóbbi hónapokban mégis ezt éreztem. Nehezen kezeltem a dolgot, ezért a stábbal azt beszéltük meg, hogy lazán kezeljük a mexikói versenyt. Nyilván fontos verseny, hiszen egy dupla szorzóval számító Grand Prix-állomás volt, de azért nem egy olimpia, vagy világbajnokság, így tényleg sikerült kicsit lazábban vennem a versenyt."

Szilágyi asszóit a Youtube-on lehetett követni, és valóban olvasható volt a Vasas klasszisának gesztusain, hogy élvezi a versenyzést. "Végigmosolyogtam az egész napot, semmi nem tudott kizökkenteni. Egészen más volt a hangulat, mint az utóbbi idők versenyein, és ez nagyon sokat segített" - vallotta be.

Egyetlen tuson múlt Szilágyi Áron Grand Prix-győzelme

Kardvívó olimpiai bajnokunk hullámvölgybe került a világbajnokság után, saját elmondása szerint nem érezte úgy a ritmust, mint korábban. Az országos bajnokságon, ahol a döntőben Szatmári Andrástól kapott ki, sem ment igazán jól, a győri Világkupán pedig kifejezetten bosszúsan nyilatkozott a MOL-csapatnak.

A főtáblán egészen a negyeddöntőig esélyt sem adott ellenfeleinek (sorozatban háromszor jutott tovább 15-10-es eredménnyel), az elődöntőben azonban régi riválisával, a koreai Gu Bong Illel óriási csatát vívva jutott tovább. Talán az egész verseny legszínvonalasabb asszójában Szilágyi minden kimagasló erényét megcsillantotta, leginkább talán azt, hogy rendkívül higgadt tudott maradni komoly hátrányban is.

"Régi nagy riválisom Bong Il, sokszor küzdöttünk már egymás ellen, és most is érezhető volt, hogy nagyon felkészült belőlem. Tudatosan vívott, és egészen 11-6-ig minden úgy is történt, ahogy eltervezte, ám ekkor váltottam, amit nem tudott lekövetni, és amikor egyenlítettem, már nem rajtam, hanem rajta volt a nyomás" - idézte fel az elődöntőt Szilágyi.

A fináléban a győri Világkupa-állomáson is győztes, káprázatos formában vívó Oh Szang Uk ellen hasonlóan alakult az asszó, 14-11-ről még kiegyenlített a magyar klasszis, de a döntő tust végül a koreai vitte be. "Egész nap, sőt egész évben kimagasló formában vív a koreai, aki fizikailag is olyat nyújtott, amivel nem tudtam felvenni a versenyt. Ugyanakkor se dühös, se csalódott nem voltam a döntő után, még ha mindig bosszantó is elbukni egy finálét.

A csapat csütörtökön hazatér, Szilágyiékra azonban csak egy pár nap pihenés vár, mert a két ünnep között már folyamatosan edzeni fognak. "Február elején már Világkupát rendeznek, úgyhogy sok pihenés nem lesz, ráadásul el kell kezdeni felépíteni a szezont, mert nyáron egymás után lesz az Európa-bajnokság és a világbajnokság. Mondanom sem kell, akkora szeretném elérni a csúcsformámat."

Szilágyi - egyből a verseny után - nyilatkozott a helyszínen a FIE hivatalos csatornájának is: 

MOL Sportágak
MOL Csapat