Szilágyi Áron pozitívan várja a vívószezon sűrűjét

2019. március 26. kedd 13:33

Vége a tét nélküli versenyeknek, mostantól az olimpiai kvalifikáció és a budapesti vb áll a célkeresztben, és Szilágyi Áron szerint van okunk pozitívnak lenni.

A budapesti kardvívó világkupa után bosszankodni és örömködni is van oka Szilágyi Áronnak, hiszen az egyéni verseny szombaton nem sikerült jól, a csapatverseny viszont nemcsak nagy skalpokat, de végül döntős szereplést hozott a kiválóan vívó magyar csapatnak.

Kétszeres olimpiai bajnok klasszisunkat kérni sem kellett, hogy kezdjük a pozitívumokkat. “Van is okunk az optimizmusra, hiszen a vasárnapi csapatverseny nagyszerűen sikerült, az egész csapat kiváló teljesítményt nyújtott, és jó hangulatban, sok néző előtt a döntőig verekedtük magunkat” - mondta a MOL-csapatnak Áron.

Pedig az egyéni is jól indult

A Vasas világklasszisa elmondta, a szombati nap is nagyszerűen kezdődött, érezte a ritmust, és az első két asszó is azt ígérte, ez ma az ő napja lehet, talán még az áhított győzelem is összejöhet.

 
Fotó: Hunfencing
 
“Előbb egy koreai versenyzőt győztem le elég simán (15-5), aztán olimpiai bajnok társamat, a régi motoros Aldo Montanót sikerült kiejtenem. Az olasz vívóval általában tüzes asszókat vívunk, ezúttal én éreztem jobban a ritmust, és ez csak tovább tüzelte az önbizalmamat.”

A nyolcaddöntőben az az orosz Venjamin Reszetnyikov következett, aki ekkor már túl volt egy magyar versenyző, Iliász Nikolász kiejtésén, és sajnos Áron ellen is bizonyította, hogy kiváló formában érkezett Budapestre. 2013 világbajnoka meglepően simán, 15-6-ra győzte le a MOL-csapat klasszisát.

“Egyébként sem szeretek vele vívni, ezúttal pedig különösen peches volt az asszónk. Minden vívónak megvan a maga ritmusa, sebessége, technikája, ebből fakadóan mindenkinek megvannak a mezőnyben azok az ellenfelei, akiknek a vívása nem fekszik neki."Nekem ilyen az orosz, ráadásul az elején adott két nehezen értelmezhető, talán mondhatjuk, szerencsés tust, amivel alaposan megzavart.”

“Kizökkentett, és már nem is találtam vissza a helyes útra, az orosz pedig tartani tudta az elején megszerzett előnyét. A végére sajnos a kedvem is elment, és nagyon dühös voltam az asszó után, mert úgy éreztem, sokkal több volt ebben a budapesti világkupában számomra.”

 
Fotó: Hunfencing
 
Kíváncsiak voltunk, mit jelent egy kétszeres olimpiai bajnoknál az, hogy nem fekszik neki egy ellenfél. “Nehéz ezt megmagyarázni… olyasmire kell gondolni, hogy vannak begyakorolt akcióim, amiket bizonyos távolságból már bátran el merek indítani, és általában sikerrel végig is viszek, az orosz azonban feltartó szúrásokkal többször is eltalált. Ha pedig a begyakorolt akciók nem működnek, könnyen oda lesz a magabiztosság” - magyarázta Áron.

Csapatban vastagon összejött a javítás

A magyar kardcsapat, amelyben nemcsak Áron volt csalódott az egyéni verseny után, nagyon összeállt vasárnapra. Kanada kiejtése rutinfeladat volt, aztán az európai mezőny két legnagyobb csapata, Oroszország és Olaszország következett.

 
Fotó: Hunfencing
 
“Ennél nehezebb ágra nem is nagyon kerülhettünk volna, hiszen mind az oroszok, mind az olaszok ellen évtizedek óta folyik a csatározás, és az utóbbi időben sokszor nem a mi javunkra dőltek el a párharcaink. Most viszont minden csapattársam kiváló napot fogott ki, Decsi Tomi hatalmas energiával vívott, Szatmári Andris is parádézott, és nekem is jól ment záróemberként, hiszen szoros állásnál léptem pástra a negyed- és az elődöntőben is, és sikerült mindkétszer győznünk.”

“Bár a döntőt elveszítettük Dél-Korea ellen, a fináléból is tudunk építkezni, hiszen végig pariban voltunk a sportágban lassan egyeduralkodónak számító koreai csapattal. Ott voltunk a még nagyobb siker kapujában, és bár ez végül nem sikerült, a teljesítményünkkel elégedettek lehettünk” - mondta Áron a 45-41-re elveszített döntőről.

A csapatverseny azért is volt kiemelten fontos, mert a budapesti versennyel lezárult a világkupa-sorozat első része, innentől kezdve már az olimpiai kvalifikációért zajlanak a versenyek. “Megerősítettük harmadik helyünket a világranglistán, és bizonyítottuk, hogy a legjobbakkal is felvesszük a versenyt. Mivel a madridi világkupa már kvalifikációs verseny, ez jó megerősítés volt számunkra” - tette hozzá Áron.

 
Fotó: Hunfencing
 
A csapat ugyebár azért is fontos, mert ha - ne adj’ Isten - nem sikerülne csapatban kiharcolni a kvalifikációt, akkor csak egy versenyző képviselhetné a magyar színeket Tokióban. Áron erre gondolni sem mer, de közben persze az egyéni kvalifikációt is szemmel tartja.

“Két Grand Prix-verseny következik, az első Szöulban, a második Moszkvában. A koreai és orosz vívóknak nyilván segítség lesz hazai pályán versenyezni, de nem ezen múlik a győztes kiléte, hiszen Szöulba például címvédőként utazhatok majd ki. Most kezdődik a szezon legfontosabb része, nagyon észnél kell lennünk, de minden jel arra mutat, hogy nem állunk rosszul” - mondta Áron.

MOL Sportágak
MOL Csapat