Szilágyi Áron: Végig a mi kezünkben volt a gyeplő

2018. június 22. péntek 15:01

Bár az egyes miatt van hiányérzet Szilágyi Áronban, csapatban nemcsak megnyerte az Eb-t, de még a torna előtti kívánsága is valóra vált az olaszok ellen.

A magyar férfi kardcsapat aranyérmet nyert az Európa-bajnokságon. A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású magyar csapat imponáló magabiztossággal verekedte végig magát a mezőnyön, és tulajdonképpen izgalommentesen hozták haza az aranyat.

Szilágyi Áron Eb-győztes a magyar kardcsapattal

A magyar kardozóknak egyéniben elég peches Eb-jük volt, több egytusos vereség mellett még a két magyar világklasszis, Szilágyi Áron és Szatmári András is összekerült a nyolcaddöntőben. A legtovább egyébként kétszeres olimpiai bajnokunk jutott, Áron nagyszerű vívással, óriási izgalmak után egy tussal kapott ki Max Hartungtól, és végzett az ötödik helyen.

Szilágyi Áron, aki egyesben a legjobb magyar kardozóként az ötödik helyen végzett, roppant elégedett volt a csapat teljesítményével, de még mielőtt ebbe belemennénk, jöjjön egy kis vívóoktatás. Nekünk leesett az állunk az Eb-döntő utolsó akciójától, ahol elképesztő parádriposzttal szerezte meg a győztes tust az olaszok ellen, de Áron kvázi egy vállvonással elintézte a dolgot.

“Ha egy kedd délelőtti edzésen történik, a szemöldökét nem vonja össze senki” - mondta nevetve a kétszeres olimpiai bajnok. “Tudatos akció volt, próbáltam magamra húzni az olaszt, hogy ott fejezze be a támadását, ahol szokta, de közben tartson attól is, hogy közbevágok. Így is lett, és így könnyen ki tudtam védeni a támadást.”

Tudtuk, miért megyünk

Áron korábban azt mondta a MOL-csapatnak, azt szeretné, ha a csapat minden tagja odatenné magát, és kiegyensúlyozott vívással segítené a csapatot, mert korábban az volt a jellemző, hogy inkább egy-egy csapattag húzta a szekeret.

Először az Eb-n járatná csúcsra magát Szilágyi Áron

Ötödik fokozatba kapcsol a vívószezon, a téli és tavaszi világkupák és Grand Prix-versenyek után júniusban Európa-bajnokság, júliusban pedig világbajnokság vár a magyar vívókra, köztük a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áronra. Kardvívó klasszisunk Bonnban edzőtáborozott az újvidéki Európa-bajnokság előtt, és jó hangulatban, kiváló felkészülést maga mögött tudva várja az év egyik fontos eseményét.

“Ez most tökéletesen megvalósult, hiszen Gémesi Csanád az elődöntőben és a döntőben is világklasszis szinten vívott, és Szatmári Andris is hozta az egyéni világbajnokhoz illő asszókat. Mivel nekem sem ment rosszul, így minden ellenfelünk ellen a saját kezünkben tudtuk tartani az irányítást, és ez már fél győzelemnek számít.”

A fenti interjúban Áron azt is elmondta, a csapat kifejezett célja, hogy végre legyőzze az olaszokat, mert ezzel egyértelművé tenné, hogy előre lépett. “Mindig nagyon megszenvedünk velük, és elég ritkán sikerül legyőznünk őket. Ez persze nem szerencse kérdése, hiszen a világ egyik legjobb csapatáról van szó, elég megnézni, hogy szerepelnek a világkupákon, és úgy általában a világversenyeken.”

“Most azonban nem túlzás azt állítani, hogy megsemmisítettük őket! Végig domináltunk, a mi akaratunk érvényesült, és ezzel teljesen elbizonytalanítottuk őket. Nagyon nagy eredménynek tartom, hogy végig a kezünkben tartottuk a gyeplőt, és kiváló egyéni teljesítményekkel ilyen simán legyőztük őket” - tette hozzá érthetően büszkén Áron.

Az egyes miatt maradt hiányérzet

A magyar kardvívó klasszis egyesben is nagyszerűen vívott, a negyeddöntőben azonban egy még jobb napot kifogó világsztár, Max Hartung megállította. “Jól ment a vívás, jó formában voltam, de Hartungnak is kiváló napja volt, és ha egy kis szerencsével is, de ezúttal le tudott győzni. Csak az bosszant, hogy 14-13-ra én vezettem, azaz két lehetőségem is lett volna lezárni a csörtét” - tette hozzá Áron, aki az utolsó tusnál meg is csinálta az akciót, de a penge lecsúszott a németről, így néhány milliméteren múlt csak az elődöntő.

“Igazából csak azért vagyok dühös, mert elnézve a legjobb négybe jutott vívókat, ha nekem sikerült volna az elődöntőbe jutnom, óriási esélyem lett volna, hogy megnyerjem az Európa-bajnokságot."De már nem bánkódom miatta, a csapatsiker kárpótolt az elveszített egyéni lehetőségért” - tette hozzá.

A forma megtartása a kulcs

Nem egész egy hónap múlva jön az év nagy eseménye, a világbajnokság. A magyar kardvívók formája az Eb-n kiváló volt, már csak az a kérdés, sikerülhet-e ezt fenntartani a júliusi világbajnokságig.

“Bő 3-4 hetes felkészülés vár ránk, amelynek valóban a forma megtartása lesz a középpontjában." Itt már nem lesznek erősítő, gyorsító gyakorlatok, csak az akciók pontosítása, és a forma időzítése marad a fókuszban.”

“Hogy ez mennyire sikerül, azt majd csak a kínai versenynapokon fogjuk tudni lemérni, hiszen a vívásban lehetetlen megjósolni bármit is. Az aznapi forma fog dönteni, így arra kell törekednünk, hogy azon a bizonyos napon érjük el a fizikális és mentális csúcsot. Ahogy az Eb-döntőben vívtunk, azzal kiegyeznék Kínában is” - tette hozzá sokat sejtetően Áron.

Szilágyi Áron a konyhában

Egy Tojás, egy kevés liszt, víz, só, egy olimpiai bajnok kardvívó... Csupán ezekre volt szükség a recepthez. És hogy mi sült ki mindebből? Nézd meg sorozatunk legújabb darabját!

MOL Sportágak
MOL Csapat