Szilágyi Áronék "menetből vívják meg az Európa-bajnokságot"

2019. június 17. hétfő 11:01

Fontos, naná hogy fontos az Eb a vívók számára, de talán most bocsánatos bűn, hogy fél szemmel mindenki a budapesti vébét figyeli. Szilágyi Áronnal beszélgettünk.

Szilágyi Áron egyéniben, és természetesen a címvédő kardcsapat tagjaként készül a 17-én rajtoló vívó Európa-bajnokságra. Kardvívó olimpiai bajnokunk nagy becsvággyal készül a düsseldorfi versenyre, csapatban magától értetődő módon a címvédés a célja, és egyéniben is szeretne érmet szerezni, ugyanakkor azt sem tagadja, hogy az év fő eseménye a júliusi, budapesti világbajnokság lesz.

“Menetből vívjuk meg az Eb-t” - mondta a MOL Csapatnak Szilágyi Áron, amikor az utazás előtt megkerestük. A vívók versenynaptára alaposan átalakult, a mezőny gyakorlatilag téltől kezdve kéthetente költözött a világkupák és Grand Prix-versenyek helyszínei között, ennek az erőltetett menetnek kezdődik el a kifutása az Európa-bajnoksággal, és éri el csúcspontját a budapesti vébével.

Nincs nagy formaidőzítés

Áron elmondta, az esemény rangjának megfelelő felkészülést csinált végig a csapattal, és jó formában indul az Európa-bajnokságon. “Az elmúlt két hétben sok időt töltött együtt a csapat, minden reggel keretedzések voltak. Bevallom, már érezzük a finist a testünkben, de tudjuk mi is, hogy a következő másfél hónap határozza meg az egész évünket.”

 
Fotó: Hunfencing
 
“Azt mindenképpen le kell szögeznem, hogy az Európa-bajnokság a világbajnokság előkészítése miatt fontos. Nagy formaidőzítéssel nem készülünk, annak majd egy hónap múlva jön el az ideje, de elmondhatom, hogy jó formában várja a tornát az egész csapat."Jól kezdtük az olimpiai kvalifikációs sorozatot, legyőztük legnagyobb európai ellenfelünket, a német válogatottat, nekem pedig egyéniben sikerült kétszer is döntőbe jutnom az utóbbi hetekben.”

“Az egyiknek örültem, a másik után viszont nagyon dühös voltam” - tette hozzá Áron felidézve a nagyszerűen sikerült szöuli, majd a bosszantó madridi döntőket.

A csapat fontosabb

Szerencsére nem áll úgy a magyar kardvívó szakág, hogy emiatt igazán aggódni kelljen, de ha a csapatnak nem sikerülne olimpiai kvótát szereznie, csak egy magyar kardvívó utazhatna Tokióba. “Ilyesmire gondolni sem szoktunk” - berzenkedett Áron.

 
Fotó: Hunfencing
 
“Nagyon kell a jó eredmény a csapattól az Európa-bajnokságon! Jól kezdtük a kvalit, de nem szabad megtorpannunk, annál is inkább, hiszen címvédőként vágunk neki a csapatversenynek” - idézte fel a Áron a tavalyi Eb-t, amikor - Áron előzetes kérését teljesítve - a nagy rivális olaszokat is legyőzve ült fel a trónra a magyar válogatott.

Szilágyi Áron: Végig a mi kezünkben volt a gyeplő

A magyar férfi kardcsapat aranyérmet nyert az Európa-bajnokságon. A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású magyar csapat imponáló magabiztossággal verekedte végig magát a mezőnyön, és tulajdonképpen izgalommentesen hozták haza az aranyat. A magyar kardozóknak egyéniben elég peches Eb-jük volt, több egytusos vereség mellett még a két magyar világklasszis, Szilágyi Áron és Szatmári András is összekerült a nyolcaddöntőben.

“Madridban szuperül ugrott be Iliász Nikó, de visszatért közénk Szatmári Andris, aki együtt edzett velünk a sérülése után, és úgy látom, 100 százalékos. Egy egyéni világbajnokról beszélünk, mondanom sem kell, milyen fontos az ő szerepe a csapatban” - tette hozzá Áron.

Lássuk az egyéni mezőnyt

Egy Eb-n - akár egy világkupához képest is - jól megrostált mezőny jön össze, sem a koreaiak, sem az amerikaiak nincsenek ott, de azért a legjobbak közül is jó néhányan ott lesznek Düsseldorfban. Áron egy régi ellenféllel kezdte az esélylatolgatást.

“Jó régóta vívunk Max-szal, gyakorlatilag juniorkorunk óta versenyzünk abszolút váltakozó kimenetellel. Általában a fontos eseményeken egymásba botlunk, és egyébként is azt gondolom, hogy őt kell megvernie annak, aki Európa-bajnok akar lenni. Papíron jelenleg ő a legjobb európai vívó, nagyon jó éve van, a második helyen a világranglistán” - mondta a német Max Hartungról Áron.

 
“Maxon kívül nincs olyan európai vívó, aki kiemelkedne a mezőnyből, van viszont egy nagyon masszív üldözőboly, amelyben sok kiváló vívó szerepel. Az orosz Ibragimov, az olasz Curatoli, vagy a nagy öreg Montano, a németeket erősítő Szabó Matyi, a nemrég világkupát nyerő francia Apithy… van jelentkező bőven, és még nem beszéltünk egy sereg vívóról, akik bármikor tudnak komoly meglepetést okozni, mint például a grúz Bazadze. A felsoroltak közül bárki nyerhet bármilyen színű érmet, úgyhogy elmondható, rangos mezőny gyűlik össze az Eb-n.”

Éremért megy

Áron nem kertelt, amikor az egyéni célokról kérdeztük: “Érmet akarok nyerni” - mondta eltökélten a 2015-ben egyéni, 2018-ban csapat Eb-címet nyerő vívónk.

 
A düsseldorfi vásárcsarnok készen áll (Fotó: Hunfencing)
 
“Ha választanom kellene, inkább a csapattal nyernék érmet, de egyéniben is ez a célom. Itt más a lebonyolítás, az egyéni és a csapat között lesz két napunk pihenni, aminek kifejezetten örülök."Jó formában vagyok, szeretnék jól vívni, mert egy jó szereplés sok erőt és magabiztosságot is adna a budapesti világbajnokságra” - tette hozzá Áron.
MOL Sportágak
MOL Csapat