Szilágyi Áronnak két fontos célja van a varsói világkupán

2020. február 20. csütörtök 13:03

A MOL Csapat kétszeres olimpiai bajnok kardvívó klasszisa alig várja, hogy csapatban és egyéniben is pástra lépjen az olimpia szempontjából sem lényegtelen világkupán.

Kicsattan az erőtől Szilágyi Áron, a MOL Csapat kardvívó világklasszisa kőkemény időszakon van túl, és már alig várja, hogy újra pástra lépjen, és ott mutassa meg, milyen eredményes volt az elmúlt néhány hét.

“Egy igencsak hosszú áthidaló időszakon vagyunk túl, hiszen január elején Montrealban vívtunk, azóta viszont csak edzettünk, nem is keveset. Heti tizenegy edzéssel készültem a soron következő három világkupára, és úgy gondolom, a befektetett munka meg is hozta a gyümölcsét” - mondta Áron, akire sorrendben Varsóban, Padovában és Budapesten várnak komoly feladatok.

Két célja van a varsói utazásnak

Áron elmondta, taktikailag, technikailag és mentálisan is frissnek érzi magát, és nagyon várja, hogy pástra lépjen Lengyelországban, főleg, mert állítása szerint “vívásban nagyon is jelen van a lengyel-magyar barátság.”

 
“De most nem barátkozni megyünk, hanem fontos verseny vár ránk csapatban és egyéniben is. Számomra egyéniben két fontos célja lesz a varsói világkupának. Az egyik, hogy feltérképezzem az ellenfeleket, felmérjem a formájukat és akciókészletüket, és képbe kerüljek a zsűrizéssel kapcsolatban, hátha vannak új trendek.”

“A másik a világranglistás pozícióm megtartása, vagy még inkább a javítása. Jelenleg a nyolcadik helyen állok, ennél egy kicsit előrébb szeretnék lépni, ha másért nem, babonából, hiszen mindkét olimpiai győzelmemet úgy szereztem, hogy hatodik voltam a világranglistán” - mondta széles mosollyal a kétszeres olimpiai bajnok.

 
“Most három olyan világkupa jön, ahol nem voltam érmes az utóbbi időben, úgyhogy lehet szépen gyűjtögetni a pontokat. Ennek természetesen nem önmagában van jelentősége, hanem az olimpiai kiemelés, illetve a tokiói főtábla összeállítása szempontjából. Ha ugyanis hátrébb csúsznék, biztosra vehetném, hogy már a 16 közé kerülésért nagyon előkelő helyen kiemelt vívóval kellene találkoznom” - magyarázta Áron.

Végre csapatban is pástra lép

Áronék már el is utaztak Varsóba, ahol egyéni- és csapatversenyt is rendeznek (szemben a montreali Grand Prix-vel, ahol csak egyéni verseny volt), így ezúttal akár az a minimális kétely is eltűnhet az olimpiai csapatkvalifikációnk elől, ami most még megvan.

“A világbajnokság óta először fogok szerepelni a csapatban, ami csak még motiváltabbá tesz. Zajlik a kvalifikáció, és bár őszintén szólva nem számoltam ki pontosan, milyen eredmény kell csapatban a tokió repülőjegy bebiztosításához, a varsói világkupa is egy alkalom lesz, hogy közelebb lépjünk hozzá. De ezen nem stresszelünk, gyakorlatilag már az is elég Tokióhoz, ha elindulunk a versenyeken” - mondta elégedetten Áron.

 
A magyar kardvívó válogatott jelenleg a második helyen áll mind a kvalifikációs-, mind a normál világranglistán, amit a világkupasorozat mellett annak is köszönhet, hogy az Európa-bajnokságon és a világbajnokságon is döntőt vívhatott (mindkettőt minimális különbséggel veszítette el).

“Nem az eredmények az igazán fontosak, hiszen szinte már kint vagyunk Tokióban. Hanem a csapaton belüli összhang, az egymásért való küzdelem, és a csapatszellem erősítése. Nem mintha ezekkel gond lenne, de én azt vallom, mindig lehet fejlődni, és nekünk csapatban és egyéniben is ez a célunk” - tette hozzá Áron.

A MOL Csapat klasszisa elmondta, kijutni nehezebb az olimpiára, mint ott jól teljesíteni, hiszen csak nyolc (“ha a japánok az indulás mellett döntenek, akkor kilenc” - magyarázta Áron) csapat áll pástra, így egy nyertes csörte után már éremért vívhatna a magyar csapat. “A jelenlegi állás szerint vagy Iránnal, vagy az USA-val vívnánk az első körben, sétagalopp egyik sem lesz, de mostanában mindkettőt magabiztosan verjük. Reméljük, így lesz Tokióban is.

 
A kardvívó világklasszis elmondta, nagy örömmel utazik Lengyelországba, és nemcsak a versenyláz miatt. “Kadettkorom óta járok Lengyelországba, és mindig jó hangulatú, szuper versenyeken vettem részt. Bár most azt mondják, ködös, esős idő vár ránk, Varsó gyönyörű város, talán lesz időnk sétálni egyet levezetésnek” - zárta gondolatait a kétszeres olimpiai bajnok.
MOL Sportágak
MOL Csapat