Szilágyi: Néha úgy is jön a csúcsforma, hogy nem várod

2019. május 02. csütörtök 09:23

A MOL Csapat kardvívó világklasszisa remekül vívott Szöulban, pedig nem várta magától sem azt a kiváló teljesítményt, ami végül a döntőig repítette a címvédőt.

“Jól érzed, szuper volt az egész hétvége” - mondta Szilágyi Áron orrhangon a MOL Csapatnak, amikor azzal a kérdéssel találtuk meg, tényleg annyira jó volt-e az ezüstéremmel zárult szöuli hétvége, mint amennyire a nyilatkozataiból tűnik.

Szilágyi Áron káprázatos vívással ezüstérmes Szöulban

A tokiói olimpiai kvalifikációs sorozat első versenyének honlapja szerint a kétszeres olimpiai bajnok magyar vívó - aki kiemeltként a 64-es táblán kezdte szereplését - a dél-koreai Szung Dzsun Mót 15-7-re, a kínai Vang Sit 15-9-re, az iráni Ali Pakdamant 15-14-re, az olasz Luca Curatolit 15-12-re, majd az elődöntőben a világbajnoki címvédő, dél-koreai Kim Jung Hvant 15-13-ra győzte le.

Ugyan az orrhangra az a magyarázat, hogy Áron alaposan megfázott a hosszú repülőúton hazafelé, az apró kellemetlenség ellenére vidáman mesélt nekünk a koreai Grand Prix-ről, ahova címvédőként érkezett, és egyetlen tus híján úgy is távozott a kétszeres olimpiai bajnok.

Kirobbanó erőben a bajnok

“Jó érzés volt a páston lenni, kifejezetten élveztem az egész versenyt, és roppant elégedett vagyok mind az ezüstéremmel, mind a vívásommal” - sommázta Áron a szöuli hétvégét, ami elsősorban azért örömteli meglepetés, mert maga a kardvívó klasszis sem feltétlenül várt magától kiemelkedő teljesítményt.

 
Fotó: Hunfencing.hu
 
A verseny előtt, még a kínai edzőtáborban értük utol Áront, aki azt mondta, annak ellenére, hogy címvédőként érkezik Szöulba, nem élesítenek külön formát a koreai GP-re, ráadásul kemény munkát végeztek az edzőtáborban, ezért előfordulhat, hogy “munkás lesz a vívása”.

“Munkás is volt, bár ezalatt most inkább azt értem, hogy mivel komoly melóból érkeztem a versenyre, fizikailag is kirobbanó formában voltam, így kimondottan jól bírtam a hosszú versenynapot.”

“Emellett szerencsére technikailag és taktikailag is kiemelkedő napot fogtam ki, pedig úgy jöttek ki a dolgok, hogy elég sokféle oldalamat meg kellett mutatnom a verseny alatt. Voltak magabiztos győzelmeim, de vívtam kiélezett asszókat is, akadt köztük küzdelmes, de látványos és színvonalas is” - idézte fel a döntőig tartó menetelést Áron.

Amikor elkap a gépszíj

“Sokszor beszélgettünk már arról, hogy a vívás elég kiszámíthatatlan sportág, hiszen van 10-12 nagyon hasonló képességű versenyző, akik közül bárki bármikor legyőzheti a másikat, így borzasztó sokat számít, hogy a versenyapra ki hogy ébred. Mivel ezt nagyjából lehetetlen irányítani, így előfordul az is, ami velem történt: nem készültem külön erre a versenyre, mégis már az első asszóban éreztem, hogy jól áll a kezemben a kard” - mondta nevetve Áron.

 
Fotó: Hunfencing.hu
 
“Persze arról nincs szó, hogy ha valaki elkapja a fonalat, azzal már biztosan nyer is, hiszen egy ilyen erősségű mezőnyben elég, ha csak egyetlen percre visszaesik a vívó koncentrációja, és máris nehéz helyzetben találja magát. Én most fejben is erős tudtam maradni, ennek köszönhetően sikerült a legvégéig versenyben maradnom.”

“Fontos volt, hogy ahogy lépegettem előre, egyre jobb lett a vívásom. A sikerrel megvívott asszók adták a lendületet a következőhöz, és ez nem tört meg a verseny végéig, ami azt mutatja, hogy minden szempontból jó úton járunk” - tette hozzá Decsi András tanítványa.  

Áron a sportág egyeduralkodóinak számító koreiak közül hárommal is találkozott a versenyen, és egyébként is ázsiai ágon szerepelt, hiszen a kínai Vangot, illetve az iráni Pakdamant is le kellett győznie a döntőig. Előbbit simán, utóbbit nagy csatában ejtette ki a magyar klasszis. A negyeddöntőben a legjobb olasz, Luca Curatoli volt az egyetlen európai ellenfele, akit szorosnak tűnő 15-12-vel ejtett ki Áron, a valóságban azonban végig a kezében volt a gyeplő. Az elődöntőben pedig élő legendák csaptak össze. 

Íme az egész elődöntő, és a döntő, akit csak Áron Kim elleni meccse érdekel, az ide kattintson.

“Kim Junghvun régi nagy riválisom, és ha egy asszót magammal viszek erről a versenyről, az biztosan az ellene vívott elődöntő lesz. Kim tavaly megnyerte a világbajnokságot, majd bejelentette a visszavonulását, és azóta nem is indult versenyen. Valószínűleg a szervezők győzték meg, hogy újra pástra lépjen hazai közönség előtt, és egész nap kitűnően vívott.”

“Talán nem vagyok szerénytelen, ha azt mondom, nagyon magas színvonalú asszóban sikerült legyőznöm. Ez mindig kedves asszó marad számomra, örülök, hogy vívhattam vele még egyszer… bár azt nem is mondom, hogy utoljára, mert szerintem látjuk még versenyezni” - mondta Áron, aki aztán a döntőben a sportág egyik legfényesebb csillaga, a 22 évesen már a világranglista második helyén álló Oh Szanguktól úgy kapott ki, hogy 15-14-nél egy tusra volt a címvédéstől.

Kiváló formában indult a tokiói menet

“A csúcsformámat természetesen a budapesti világbajnokságra szeretném kihegyezni, de úgy érzem, jó üzenet volt saját magam felé, hogy akkor is képes vagyok kiemelkedő teljesítményre, ha éppen nem akarom csúcsra járatni magam.”

 
Fotó: Hunfencing.hu
 
A szöuli GP az olimpiai kvalifikációs sorozat kezdete is volt, és Áron örül neki, hogy jól sikerült a rajt, de a következő gondolatában már a csapatról beszélt. “Két hét múlva, a madridi világkupán már a csapatok is megkezdik a harcot az olimpiai kvalifikációért, ezért kiemelten fontos lesz a spanyolországi verseny."Szerencsére az utóbbi időben csapatban elég jól ment mindenkinek, szállítottunk néhány szép eredményt az Európa-bajnoki címünk óta is.”

“Remélem, gyorsan kifekszem ezt a megfázást. Most lesz egy szabad hétvégénk, aztán megindul a madridi felkészülés, azaz folytatódik az Európa-bajnokságig tartó erőltetett menet” - tette hozzá Áron, akinek a következő napokban lesz ideje bepótolni a lemaradását a Trónok harca-sorozatban.

MOL Sportágak
MOL Csapat