Varsóban már Tokiót figyeli fél szemmel Szilágyi Áron

2019. január 30. szerda 14:17

Indul a vívó világkupa-szezon, Szilágyi Áron jó felkészülés után a nyári világbajnokságot, és persze már a tokiói olimpiát is szemmel tartja.

Tulajdonképpen már elindult a vívók szezonja, de a naptárban furcsa helyre kerülő, novemberi algíri világkupa-verseny után most indul be igazán a nagyüzem a kardvívóknál. Szilágyi Áron remek felkészülés után, bizakodva várja a következő, meglehetősen sűrű időszakot.

“Innentől nincs megállás, 2-3 hetente versenyeket rendeznek, és mostantól minden versenynek komoly tétje van, még azoknak is, amik nem olimpiai kvalifikációs események” - mondta a MOL-csapatnak Áron.

Közeli cél a vébé, távlati az olimpia

2019 első világkupa-versenyét Varsóban rendezik az előttünk álló hétvégén, itt az egyéni mellett az Eb-bronzérmes kardcsapat tagjaként is megméretteti magát Áron, aki egy korábbi interjúban elmondta, nagyon fontosak a csapatversenyek is, hiszen ha a csapat nem kvalifikálja magát (“ilyesmire gondolni sem merek” - borzongott Áron), akkor országonként csak egy versenyző állhatna rajthoz Tokióban.

 
Fotó: Hungarian Fencing Federation
 
“Bár a kvalifikációs versenyek csak áprilisban kezdődnek, addig három világkupa- és egy Grand Prix-versenyen is megmérettetjük magunkat. A hétvégi, varsói versenyhez hasonlóan sem Padova, sem Budapest, sem Kairó nem kvalifikációs verseny, viszont a világranglista szempontjából mindegyik nagyon fontos."A vívóknál ugyanis futó ranglista van, ami az éves teljesítmények alapján áll össze, és mondanom sem kell, mennyire fontos, hogy valaki a harmadik, vagy a hetedik helyről vág neki egy versenynek. A helyzet az, hogy egy hetedik hely csapatban szinte el is dönti a kérdést.”

“Ahogy Varsóban, úgy Padovában és Budapesten is rajthoz állunk a csapattal, míg a kairói GP-n csak egyéni verseny lesz, annak viszont magasabb a szorzója. Budapesten, hazai közönség előtt biztosan szuper élmény lesz vívni, Padova pedig az egyik kedvencem, és nem csak azért, mert az elmúlt tíz évben remek eredményeket értem el itt. Négyszer vívtam egyéni döntőt, kétszer meg is nyertem, remélem, idén is jól megy majd a hagyományosan remek hangulatú versenyen” - mondta bizakodva Áron.

 
Fotó: Hungarian Fencing Federation
 
A kétszeres olimpiai bajnok hozzátette, az idei év csúcseseménye nyilvánvalóan a budapesti világbajnokság, illetve az azt megelőző düsseldorfi Európa-bajnokság lesz, így egészen a nyár végéig erőltetett menetben közlekedik a teljes szakág.

“A vébéig nem fér bele fáradtság, fásultság vagy formaingadozás. "Keményen oda kell tennünk magunkat, mert ahogy közeledik az olimpia, úgy lesz egyre nagyobb a nyomás rajtunk csapatban és egyéniben is.”

Az első állomás: Varsó

“Bár a szezon már Algírban elkezdődött, az igazi hajtás Varsóban indul be. A lengyel verseny annyiban hasonlít az algírira, hogy itt is rajthoz áll a mezőny krémje, a legjobbak ott lesznek Varsóban, de jóval nagyobb lesz a mezőny. Ha jól tudom, 220 vívó indul el, ami azért azt is jelenti, hogy kicsit hígul a mezőny.”

 
Fotó: Hungarian Fencing Federation
 
“A szezon elején még mindenki puhatolózik, próbálja felvenni a ritmust, és persze kémleli az ellenfeleket. Ezekből a versenyekből még nagy következtetéseket nem lehet levonni, az viszont nagyon fontos, hogy ki milyen gyorsan tudja elkapni a fonalat. Ahogy mondtam, most nagyon besűrűsödik a versenynaptár, ezért nem mindegy, ki hogy kapja el a rajtot” - magyarázta Áron.

“Jól sikerült a felkészülésem, szerencsére elkerültek a sérülések is, és mondhatom, elvégeztük azt a munkát, amit a holtszezonra terveztünk. Persze finomítani mindig lehet és kell, soha nem dőlhet hátra az ember. "Sebességben, technikában vagy taktikában mindig van lehetőség javulni, és mivel óriási céljaink vannak, minden lehetőséget ki kell használni a fejlődésre” - tette hozzá a MOL-csapat világklasszisa.

“Tulajdonképpen Varsóban fordulunk rá Tokióra, így felesleges is hangsúlyozni, hogy mostantól nincs kifogás, nincs dekoncentráltság, mindent a nagy célnak rendelünk alá” - mondta a legutóbbi két olimpiát megnyerő Áron.

MOL Sportágak
MOL Csapat