Vége a pengeböjtnek, Szilágyi Áron harcosan várja Algírt

2018. november 17. szombat 09:58

Szilágyi Áron Algírban kezdi meg a szezont, kardvívó olimpiai bajnokunk a rendkívül hosszú szünet után a világkupában csak a csapattal szemben támaszt elvárásokat.

Jó hosszú idő telt el azóta, hogy Szilágyi Áron éles versenyhelyzetben utoljára pástra lépett, hiszen a furcsa versenynaptárnak köszönhetően a világbajnokság óta most először rendeznek nemzetközi versenyt a kardvívóknak. Olimpiai bajnokunkat már Algírban értük utol, ahol a szezon első világkupaversenyét rendezik.

“Jól utaztunk, ezúttal a csomagjaink is rendben megérkeztek, úgyhogy minden a legnagyobb rendben van. Szép az idő, süt a nap” - mondta a MOL-csapatnak vidáman Áron, akit pénteken értünk utol. “Ma még a selejtezők zajlanak, így ma még csak szurkolók [Szatmári] Andrissal, hogy minden magyar a főtáblán folytathassa, aztán holnap nekiveselkedünk mi is.”

Furcsa egy versenynaptár ez

“Hosszú volt a pihenés, talán még hosszabb is, mint amire szükségünk volt. Két és fél hónap nagyon sok idő, és hát ez a verseny is, így november elején, olyan kósza, magányos megmérettetés, hiszen nem követi másik. De hát ezt tudtuk előre, és úgy gondolom, hogy minden vívó úgy időzítette a formáját, hogy Algírban jól vívjon” - magyarázta a kétszeres olimpiai bajnok kardvívó.

“8-9 hetes felkészülést csináltunk végig, elvégeztük a munkát, amit akartunk, így optimistán várjuk a versenyt. Dolgozik bennem az a bizonyos pengeéhség, alig várom már, hogy a pástra állhassak, hiszen a júliusi világbajnokság óta nem versenyeztem.”

“Őszintén mondhatom, nagyon hiányzott már a világkupa légköre, a feszültség, a verseny izgalma, úgyhogy kifejezetten várom, hogy kezdődjön. Erős mezőny jött össze, majdnem mindenki itt van, az egyetlen kivétel a világranglista harmadik helyén álló Kim Dzsong-Hvan, vele nem tudjuk, mi történt”

- tette hozzá a ranglista negyedik helyezettje.

Nem csak az egyéni számít

Algírban csapatversenyt is rendeznek, Áron pedig hagyományosan remek csapatban. Most sem csinált titkot belőle, hogy legalább olyan fontos neki a magyar kardcsapat szereplése, mint az egyéni.

Szilágyi Áron: Végig a mi kezünkben volt a gyeplő

A magyar férfi kardcsapat aranyérmet nyert az Európa-bajnokságon. A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású magyar csapat imponáló magabiztossággal verekedte végig magát a mezőnyön, és tulajdonképpen izgalommentesen hozták haza az aranyat. A magyar kardozóknak egyéniben elég peches Eb-jük volt, több egytusos vereség mellett még a két magyar világklasszis, Szilágyi Áron és Szatmári András is összekerült a nyolcaddöntőben.

“Nem is kérdés, hogy mindent beleadok majd a csapatversenybe is, és ennek nem csak az az oka, hogy Európa-bajnokként az eredményeink köteleznek minket a jó szereplésre. Hanem az is, hogy a világkupákról lehet majd olimpiai kvótát szerezni csapatban, márpedig ha - ne adj Isten - előállna az a helyzet, hogy a csapat nem szerez kvótát, akkor csak egy kardvívó képviselhetné Magyarországot Tokióban.”

“Erre természetesen gondolni sem akarok, nagyon jó, egységes csapatunk van, és az utóbbi időben szép eredményeket szállítottunk. Bízom benne, hogy ez Algírban is így lesz” - tette hozzá Áron.

Szokás szerint nincs egyéni elvárás

Áron általában azt mondja, nem támaszt magával szemben eredményekkel számszerűsíthető elvárást, csak szeretne a tudásának megfelelően vívni. Ez most is így van, viszont a csapattal más a helyzet.

“A csapattal mindenképpen érmet szeretnék nyerni” - szögezte le határozottan Áron. “Az egyéni más kérdés, főleg a szezon első versenyén, amikor még csak tapogatóznak az ellenfelek. A vívás egyébként is olyan sportág, ahol az adott napi versenyforma sok mindent felülír, ezért nehéz jósolni. Azt mondom, hogy a begyakorolt akciókat szeretném viszontlátni, és kivívni magamból, ami bennem van.” - tette hozzá a Vasas világklasszisa.

MOL Sportágak
MOL Csapat