A női pólókapitány szerint a vébé becsületbeli ügy

2024. február 02. péntek 11:30

Mihók Attila az Eb tanulságait viszi magával a vébére, és bízik benne, hogy a jókor jött figyelmeztetéssel együtt is rendben lesz a női pólóválogatott önbizalma Dohában.

“Sokan úgy vélik, ha eggyel nyersz, minden jó, ha eggyel kikapsz, minden rossz, pedig semmi nem ilyen fekete-fehér” - mondta a MOL Csapatnak Mihók Attila, amikor három nappal a női vízilabda-válogatott világbajnoki nyitómeccse előtt arról érdeklődtünk, sikerült-e fejben összerakni az Eb-n kicsit talán szétesett csapatot.

“Ez egy szűk három hónapos projekt, december elején kezdtük és február közepéig tart. Továbbra is ragaszkodunk a saját elképzeléseinkhez, következetesek maradunk, mert hisszük, az az út, amit kijelöltünk, eljuttatja a párizsi olimpiára a csapatunkat” - mondta elszántan a kapitány.

Mi ment félre az Eb-n?

A hollandiai Európa-bajnokságon nem alakultak jól a dolgok, az első meccsen kikaptunk a görögöktől, ami egyúttal azt is jelentette, hogy kemény negyeddöntő várt a lányokra. Miután a házigazdát is csak szorongatni tudtuk, a negyeddöntőben az olaszoktól is kikaptunk, így az ötödik helyen végzett a csapat, és így nem szerzett kvótát. Ez elsősorban azért meglepő, mert - ahogy Keszthelyi Rita csapatkapitány is elmondta a MOL Csapatnak - a felkészülés remekül sikerült.

“Talán kicsit túlságosan sok is volt a pozitív visszajelzés, hiszen remekül védekeztünk a spanyolok elleni felkészülési meccsen, aztán le is győztük őket. Nem volt teljesen objektív a kép, amit kaptunk, kicsit talán elaltatott minket a jó játék, és nem fordítottunk kellő időt a B terv kidolgozására.”

“Kicsit talán a lányok is amolyan ‘Ide nekünk az oroszlánt is!’ hangulatban érkeztek az Eb-re, amivel nincs is semmi baj. "Csakhogy a görögök elleni nyitómeccs utolsó negyedében elrontottuk a rajtot, és ez komoly csapást mért az önbizalmunkra. Aztán jött a hollandok elleni meccs, ahol nem teljesített rosszul a csapat, mégis vereség lett a vége, és az meg is fogta a lányokat” - idézte fel a házigazda elleni peches vereséget Mihók.

 
Sok a dolga a kapitánynak a két torna között (Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó)

“Ami mérhető, abban jelentős előrelépés történt a válogatottnál. A szeptemberi tesztekhez képest a decemberiek összehasonlíthatatlanul jobb eredményeket hoztak, és természetesen nem lettek rosszabb pólósok a lányok. Úgy tűnik, még több hit, még nagyobb önbizalom és még erősebb csapategység kell ahhoz, hogy elérjük a célunkat.”

Mint minden, ez is fejben dől el

Felvetettük a kapitánynak, hogy elég balszerencsésen alakultak a dolgok az Eb-n, hiszen a házigazda ellen egy kései VAR-ítéleten dőlt el a rangadó, a meccsek sorrendje sem kedvezett a mieinknek, és a sok pech az olaszok ellen alaposan megdolgozta a csapatot mentálisan, talán ennek is köszönhető a rengeteg hiba a mindent eldöntő meccsen.

“Ha tudunk olyan meccset játszani, ami egy-egy nüanszon dől el - mint ahogy mindhárom rangadónk az Eb-n ilyen volt -, akkor a mi feladatunk kitalálni, hogy miért nem a mi javunkra dőltek el ezek a meccsek."Amellett, hogy a fizikai és a taktikai munka intenzitása sem eshet vissza az Eb és a vébé között, minden energiánkat arra fordítjuk, hogy mentálisan is készen álljunk az előttünk álló feladatra.”

 
Fejben is készen kell állni (Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó)

“A budapesti világbajnokság óta sok kudarc érte a csapatot, és ez nem múlik el nyom nélkül. A fejekben még ott van az a parádés vb-ezüst, ám ezt el kell felejteni, hiszen azóta a négy közé sem sikerült bejutnunk. Vissza kell hozni azt az éhséget, azt a becsvágyat, ami a hazai rendezésű vébén dolgozott a csapatban, és mentálisan olyan erőt kell mutatnunk, mint a Margitszigeten” - magyarázta a kapitány.

Ez persze nem lesz könnyű feladat, hiszen bármilyen fontosak is a mentális tényezők, a fizikaiak sem elhanyagolhatók, és ebből a szempontból is vannak gondjai a kapitánynak. Rybanska Natasa visszatérő vállproblémái, Szilágyi Dorka gerincfájdalma, illetve az Eb-n szemsérülést szenvedő Gurisatti Gréta mellett Vályi Vandának ellőtték a könyökét egy fiúkkal lejátszott felkészülési kétkapuzás során.

 
Akadnak egészségügyi gondok is (Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó)

“Sőt, Garda Krisztának kötőhártya-gyulladása van, így előfordulhat, hogy rá és Vandára csak az egyenes kieséses szakaszban számíthatok. De mindenkinek tudnia kell, hogy bárki dől ki, nekünk azzal a csapattal kell nyernünk, amelyik rendelkezésre áll. Nem használhatunk kifogásként sem sérülést, sem betegséget. Mindenkinek csak a saját feladatára szabad koncentrálnia!” - szögezte le a kapitány.

Egy becsületbeli ügy

“Lesz!” - vágta rá habozás nélkül Mihók, amikor feltettük a legfontosabb kérdést; hogy lesz-e olimpiai kvótája a vébé után a női vízilabda-válogatottnak. “A negyeddöntőig hátralévő napokban még sok munka vár ránk, de úgy gondolom, képesek leszünk napról napra előrébb lépni, folyamatosan fejlődni és a kulcspillanatokban erős, ütőképes és komoly önbizalommal felvértezett csapatot a medencébe küldeni.”

 
Együtt, csapatként, önbizalommal (Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó)

“A mostani válogatott nem kimondottan fiatal csapat. Sokan egy korosztályból érkeztek, és bár vannak mögöttük komoly sikerek is, ez az olimpia lehet a pályafutásuk csúcspontja."Becsületbeli ügy számukra, hogy megküzdjenek mindazért, amiért ezt a sportágat választották, amiért annyit dolgoztak, hogy a női vízilabda kiemelkedő egyéniségeivé váltak.”

A női vízilabda-válogatott a C csoportba került, ahol (sorrendben) Új-Zéland, Szingapúr és Ausztrália lesz az ellenfele. Ha sikerül megnyerni a csoportot, akkor egyenesen a negyeddöntőbe kerülünk (ha nem, akkor egy kötelező feladatnak mondható nyolcaddöntő is vár ránk), ahol bitang nehéz ellenfél vár a Mihók-Cseh páros csapatára: jó eséllyel vagy a vb- és Eb-címvédő hollandok, vagy az Egyesült Államok következik a négybe jutásért. A mérkőzéseinket az M4 Sport élőben közvetíti. Hajrá, magyarok!

MOL Sportágak
MOL Csapat