A pólóelnök szerint jó úton járunk, de tilos hátradőlni

2023. augusztus 08. kedd 14:25

Madaras Norbertnek bőven van oka elégedettségre, hiszen nemcsak a felnőtt, de az utánpótlás mezőnyében is aratnak a magyar csapatok. Az elnök azonban óvatos a közelgő aranykorral kapcsolatban.

Nemcsak Magyarországon, talán a világon sincs még egy sportszövetségi elnök, akinek annyi oka lenne mosolyogni, mint Madaras Norbertnek. Bár igaz, hogy a Magyar Vízilabda Szövetség elnökének lenni nem stresszmentes álommeló, hiszen a gazdag magyar pólótörténelemnek hála nálunk csak az arannyal elégedett a nép, de az egykori olimpiai- és világbajnok klasszisnak azért bőven van oka mosolyogni.

 
Madaras Norbert a magyar-spanyol elődöntőn (Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó)

“Játszani könnyebb volt, mint nézni” - mondta az elnök a MOL Csapatnak széles mosollyal. “De tény, hogy jól sikerült nemcsak az elmúlt két hét, de gyakorlatilag az összes nyári utánpótlástorna is, az ilyesmi pedig elégedettséggel tölt el egy szövetségi elnököt.”

A fiúk nagyon, a lányok nem

Azzal a felütéssel kezdtük a beszélgetést, hogy furcsán ellentétes pályán halad a férfi és a női válogatott, pedig mindkettő ért el nagyon szép sikereket az elmúlt egy évben. A tavalyi, budapesti vébén a női pólóválogatott egészen a döntőig menetelt, miközben a férfiak lebőgtek, és a kapitány is belebukott a budapesti világbajnokságba. A nyár végén a lányok egy felejthető Eb-t produkáltak, a fiúk viszont bejutottak a döntőbe, és hasonló volt a leosztás az idei vébén is, csak most a fiúk meg sem álltak a világbajnoki címig, míg a lányok csak a 6. helyen végeztek. Kezdjük mégis a lányokkal:

“Nem kertelek, csalódás a hatodik hely. Még úgy is, hogy már az Eb-n is voltak jelek, ám akkor még úgy voltunk vele, nagyon szoros a női élmezőny, nüanszok fognak dönteni a kvalifikációs vébén."A hatodik hely mellett számomra az is csalódás, hogy sajnos nem csak nüanszok döntöttek, több csapat is egyértelműen jobb volt nálunk, és hiába hittük azt tavaly nyáron, hogy csak az amerikaiak és talán a spanyolok járnak előttünk, mostanra nemhogy közelebb kerültünk hozzájuk, de mások is elénk kerültek a vébén” - mondta szigorúan az elnök.

 
Hiába készültünk a spanyolokra (Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó)

“Persze az is igaz, hogy nagyon szoros az élmezőny, és a sorsolásunk sem volt éppen szerencsés, hiszen tudtuk, hogy már a négybe jutásért a spanyol-holland páros (mind kiderült, a vb-döntősök) valamelyik tagjával csapunk össze."De sajnos hiába készültünk rájuk, a spanyolok a negyeddöntőben egyértelműen jobbak voltak nálunk.”

férfi válogatottal kapcsolatban az elnök úgy fogalmazott, őt egyáltalán nem lepte meg a mieink győzelme még annak ellenére sem, hogy akadt a mezőnyben csapat, amelyiket előzetesen magasabbra taksálták a magyaroknál.

 
A lányoknak nem sikerült, a fiúk viszont legyőzték a spanyolokat (Fotó: MVLSZ/Derencsényi István)

“Sok klasszis játékosunk van, akik magas szinten tudnak teljesíteni, hogy példát is mondjak, említhetem Zalánki Gergőt, aki a klubjával a legutóbbi két BL-döntő főszereplője volt, vagy Vogel Somát, akinek ötméteresből sem lehetett gólt lőni, és ez már nem rossz az alapállás. Szerencsére nekünk nemcsak további klasszisaink vannak, de a Varga Zsolt által hozott keretfrissítés is csupa motivált, a saját szerepét tökéletes betöltő csapatemberrel egészítette ki a csapatot.”

Laikus szemmel [sajnos a MOL Csapatnak csak ilyenje van] úgy tűnt, a spanyolok elleni elődöntőben mutatott játéknál nem nagyon lehet jobban vízilabdázni, de Madaras szerint ezt a kérdést érdemes máshol megfogni.

“Igen, több játékelem is közel volt a tökéleteshez, és összességében is kiválóan játszott a csapat. "Ám ez önmagában kevés lett volna a győzelemhez, annál is inkább, mert az egyenes kieséses szakaszban - benne a döntővel - csak egygólos meccseket játszottunk, és mindegyiket meg tudtuk nyerni. Ez a csapategységnek köszönhető, és mivel a csapatok játékereje között minimálisak a különbségek, ez az, ami dönt az éles helyzetekben.”

 
Varga Zsolt pikkpakk levezényelte a generációváltást (Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó)

“Ha a lányoknál azt mondtuk, kicsik a különbségek, ez a fiúkra még inkább igaz. Az amerikaiakat, akik végül a 7. helyen végeztek, egyetlen góllal tudtuk legyőzni, de érdemes ránézni a világbajnokság negyeddöntőire is: mindegyik egygólos meccs volt. Már nem az van, hogy van 5-6 jó csapat, és 3-4, ami a végső győzelemre hajt, helyette már a legjobb négy közé jutásért is késhegyig menő összecsapások zajlanak közel azonos képességű csapatok között.”

“Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a ma győzelme semmiképpen nem jelenti azt, hogy holnap is te leszel a legjobb” - tette hozzá Madaras. Viszont azzal nehéz vitatkozni, hogy a nyár egyéb eseményei azt mutatják, nemcsak a holnap, de a holnapután is igencsak ígéretesen fest.

Egy boldog elnök

Vegyük csak sorra: a férfi U15-ös és a női U17-es válogatott Európa-bajnokságot nyert a nyáron, az U20-as (azaz a közvetlen utánpótlást jelentő) fiúk pedig világbajnoki címet szereztek közvetlenül a felnőtt vb előtt. Hogy a vb-győztes felnőtt válogatottnál fényesnek tűnik a jövő, azt bizonyítja, hogy az U20-as győztesek közül ketten már a felnőttek között is ott voltak (Vigvári Vincével itt beszélgettünk). Halkan tesszük hozzá, a napokban kezdődik az U17-es fiúk Eb-je, ahova szintén komoly reményekkel utaznak a mieink.

 
Egy boldog elnök: Madaras Norbert (Fotó: MVLSZ)

“A magyar vízilabda történetében talán soha nem volt olyan időszak, amikor nem volt nagy potenciál a csapatainkban, ám az, hogy most valóban nagyon jól állunk minden fronton, nem jelenti azt, hogy hátradőlhetünk. Éppen ellenkezőleg, most kell nagyon észnél lennünk, mert van itt valami, amit a szurkolók elfelejthetnek ugyan, de mi nem: máshol is vízilabdáznak, sőt máshol is kiváló munka folyik az utánpótlásban” - mondta a szervezetet 2022 novembere óta irányító egykori világklasszis.

“A közvélemény úgy gondolja, az utánpótlásban elért győzelmek automatikusan konvertálódnak felnőtt sikerekké."De a helyzet az, hogy azért is nyerünk az utánpótlásban, mert nagyon széles a bázisunk és a 8-9. játékosunk jobb, mint az ellenfeleké, ami viszont nem jelenti azt, hogy az első és a második játékosunk is jobb. Tehát önmagában nem jelent garanciát egy utánpótlásban elért siker a későbbi felnőtt eredményekre. De jelzi, hogy jó úton vagyunk és jó munka folyik nálunk.

Madaras leszögezte, nemcsak az utánpótlásban és a felnőttek között elért eredmények miatt érzi úgy, hogy jól halad a szövetség munkája, hanem azért is, mert a sportvezetőktől a klubok szakmai vezetőin át a magyar póló minden résztvevője egy irányba húz, és a közös sikerékért mindenki hajlandó áldozatot hozni.

“A magyar pólókultúra nyomás alatt tart minket, és folyamatosan arra ösztönöz, hogy mindig jobbak és jobbak akarjunk lenni. Nálunk nem fér bele egy hatodik hely, és ezt a bőrén érzi minden edző, játékos és kapitány."Ugyanakkor most tényleg jól állunk, hiszen a nagy merítésnek köszönhetően az utánpótlás ontja magából a tehetségeket, és a felnőtt válogatottjainkban is számos fiatal klasszisjelölt szerepel.”

Megpróbáltuk kipréselni az elnökből azt a jóslatot, hogy - miként azt minden figyelmbe vett körülmény ígéri - egy újabb magyar vízilabda aranykor hajnalán járunk, de Madaras szerint ez nem ilyen egyszerű.

“Egyelőre legyen ott az olimpián mindkét csapatunk úgy, hogy valós és megalapozott éremeséllyel utazik Párizsba. Egy aranykort úgyis csak utólag lehet annak nevezni, mi pedig igyekszünk mindig előre nézni” - tette hozzá mosolyogva.

MOL Sportágak
MOL Csapat