A szegedi pólólegenda elégedett, de lát kivetnivalót

2024. május 15. szerda 12:01

Kiss Csaba vezetőedző (természetesen) elégedett a Zue.hu Szegedi VE szezonjával, de hiába szárnyalta túl az elvárásokat a csapata, hátradőlni nem tud.

“Hogy minden kijött-e a szezonból, ami benne volt? Az biztos, hogy ennél feljebb már nagyon nehéz lett volna végeznünk, de én soha nem leszek száz százalékig elégedett semmivel” - mondta széles mosollyal Kiss Csaba, a Zue.hu Szegedi VE vezetőedzője.

A mosoly nem véletlen: a szegedi pólósok nagyszerű meneteléssel bejutottak a playoffba, majd a középszakasz után a hetedik helyet harcolták ki a helyosztókon. Ez önmagában nagyszerű szereplés, de ha megnézzük a csapat eredményeit a szezon elejétől kezdve, még látványosabb a fejlődés íve.

 
A helyi legenda és fiatal csapata (Fotó: Szegedi VE)

“Ősszel még előfordult, hogy 6-8 gólokkal is kikaptunk a legjobb csapatoktól, a középszakaszban viszont már tudunk 1-2 gólos meccseket is játszani velük. Pont ebből adódik a hiányérzetem, mert ha közel kerültünk is a pontszerzéshez, sajnos nem jártunk sikerrel. Egészen a Kaposvár elleni helyosztóig…”

Összejött az áhított hetedik hely

A csapatok játékereje, rutinja és pedigréje alapján a szegedieknek nem lehetett más céljuk, mint hogy a Kaposvárt megelőzzék, hiszen a többi csapat (az első hat helyezett) már egészen más szintet képvisel: légiósok, válogatottak, rutinos klasszisok szerepelnek náluk szemben a saját utánpótlásukra építő szegediekkel.

“Az szép dolog tőlünk, hogy nagy különbséget is le tudunk dolgozni a legjobbak ellen, a Honvéd és az OSC ellen is bizonyítottuk, hogy komoly hátrányból is vissza tudunk jönni a meccsbe."Viszont a következő lépéshez még fejlődnünk kell, mert amikor szoros az állás, a döntetlenért vagy a vezetésért küzdünk, még nem jönnek úgy a gólok” - mondta az Európa-bajnok pólós a MOL Csapatnak. 

“Ez az, amiben még előre kell lépnünk, de ez már egy nagyon összetett kérdés, mert egy ilyen játékhelyzetben nyilván az ellenfél is a teljesítőképessége határára érkezik, és mindent belead. Üldözésben, az ellenfél erőbedobásra késztetésében már jók vagyunk, az I-re azonban egyelőre még nem tudjuk feltenni a pontot. De majd eljön ennek is az ideje” - mondta magabiztosan a szegedi legenda.

A szegediek jó néhány szoros meccset játszottak a középszakaszban és a rájátszásban, de csak a Kaposvárt tudták legyőzni - viszont a somogyiakat oda-vissza, így pedig összejött a hetedik hely az ob I-ben. Ennél többen reménykedni a valóságtól való elrugaszkodást jelentette volna.

 
Akit tudott, megvert, akit nem, azt megszorította a SzVE (Fotó: Szegedi VE)

“Igen, itt van egy nagy ugrás a csapatok lehetőségei, illetve a keretek játékereje között. Az első hat helyezett csapatot csak akkor van esély elkapni, ha nekik problémáik vannak, mi pedig mindent kijátszunk magunkból. Ebből a szempontból mondhatjuk, hogy minden kijött ebből a szezonból, ami csak benne lehetett, de nem csak az eredmények miatt vagyok büszke a fiúkra!”

Egy nevelőklub kötelességei

A szegediek büszkén vállalják, hogy nevelőklubként tekintenek magukra, és Kiss Csabinál nincs alkalmasabb ember arra, hogy féltő tekintetét az utánpótláson is rajta tartva helyi kötődésű és nevelésű játékosokat építsen be a Szegedi VE felnőtt keretébe. Annál is inkább, mert pontosan tudja, hogy megy ez.

“Tizenöt éves voltam, amikor először edzhettem a felnőtt csapattal, és örömmel mondhatom, hogy a mostani fiatalokban is ugyanaz az elszántság dolgozik, mint annak idején bennem."Nem könnyű dolog ez, hiszen tavaly nyáron nyolc játékosom távozott, akiket csak négy érkezővel pótoltunk, szóval kevesebben lettünk, de szerencsére az utánpótlásunk remekül működik, sorra neveljük a tehetséges fiatalokat.”

 
Isszák a szavait a fiatalok (Fotó: Szegedi VE)

“Azt mondhatom, hogy az egyik legjobb hazai műhely vagyunk. Legalábbis az eredmények alapján biztosan, hiszen nem sokan mondhatják el magukról, hogy a gyermek, serdülő és ifjúsági csapatuk is bejutott a bajnokság nyolcas döntőjébe. Nekünk ez is sikerült” - mondta büszkén Kiss.

“Elégedett vagyok a szezonnal. Főleg azután, hogy hat vereséggel kezdtünk, illetve azzal, hogy a bajnokság és eleje és vége között végbement fejlődésnek köszönhetően egészen más eredményeket értünk el a legjobbakkal szemben ősszel, mint tavasszal. "Lépegetünk előre a saját tempónkban, nagy elszántsággal és győzni akarással, és ez egészen biztosan állandó lesz a szegedi vízilabdában, amíg én itt dolgozom” - tette hozzá.

MOL Sportágak
MOL Csapat