Akik a sztárok miatt háttérbe húzódtak, most előléptek

2022. szeptember 15. csütörtök 10:50

A férfi pólóválogatott nagyszerű Eb-szereplése több háttérembert is magasba emelt, köztük Nagy Ádámot, aki szerint a vb-n hiányzó alázat az Eb-n erősen jelen volt.

“Két könnyebbet kérdezz” - válaszolta nevetve nyitó kérdésünkre Nagy Ádám, a férfi vízilabda-válogatott bekkje, amikor azzal a felütéssel kezdtük a beszélgetést, hogy melyik érzés erősebb benne: az elveszített Eb-döntő miatti csalódottság, vagy a csapat nagyszerű menetelése felett érzett öröm és büszkeség.

“Azért ha összességében nézem, főleg a vb-t is ideszámolva, a büszkeség jóval erősebb. Nagyon nagy utat járt be a csapat, és sok volt a bizonytalanság a vb és az Eb között, de szerintem ha az Európa-bajnokság előtt kérdezel, biztosan aláírtam volna a döntőt. "Egy finálét elveszíteni mindig borzasztó rossz érzés, de úgy gondolom, összességében egyértelműen pozitív a spliti napok megítélése.”

Nemcsak a csapat, Ádám is nagy utat járt be

A 24 éves játékosnak különösen fontos volt az Európa-bajnokság, hiszen nyilvánvaló tehetsége ellenére a válogatottal eddig nem igazán volt szerencséje. Bár Világliga-győztesnek mondhatja magát, a tokiói olimpiai csapatból, illetve az Eb-győztes csapatból is kimaradt, ott volt viszont a keserű emlékű, hazai rendezésű világbajnokságon.

 
Fotó: Waterpolo.hu
 

“Az olimpia óriási pofon volt, jól játszottam egész évben, bajnokok lettünk a Szolnokkal, és úgy éreztem, kiharcoltam a helyemet a csapatban, mégsem lehettem ott Tokióban. Ez alaposan összetört, szükségem volt egy kis időre, hogy túltegyem magam rajta, ám nem sokkal később érkezett a hír, hogy Budapesten rendezik a világbajnokságot, így újra megvolt az erős motiváció a munka folytatásához” - mondta Nagy.

“A világbajnokság sajnos nem sikerült jól, túl sok volt a feszültség a csapaton belül, és az sem segített, hogy nagyon rövid időnk volt felkészülni."Ez nem lehet kifogás, minden csapat rövid felkészülést csinált végig, de nekünk talán a többieknél nagyobb szükségünk lett volna még egy kis időre, hogy a csapatjáték összeálljon. Ez sajnos nem állt rendelkezésre.”

Minden megváltozott az Eb-re

A 7. hellyel zárt világbajnokság után egy egészen más csapat kezdte meg a felkészülést az Európa-bajnokságra. Märcz Tamást Varga Zsolt váltotta a szövetségi kapitányi poszton, és mivel több rutinos kulcsjátékos is kiülte a horvátországi tornát, egy fiatalabb, talán kicsit éhesebb magyar válogatott kezdte meg a szereplését Splitben.

 
Fotó: Waterpolo.hu
 

“Röviden: minden megváltozott. Az egy dolog, hogy ha új kapitány van, akkor alapvetően mindig változik a játék is, de mi egészen másfajta vízilabdát játszottunk és a szemléletünk is megváltozott."Ennek nemcsak Varga Zsolt érkezése volt az oka, sőt inkább a csapatszerkezethez, illetve a játékosok csapatjátékhoz való hozzáállásához volt köze.”

A több világsztárt nélkülöző magyar válogatott káprázatos menetelést mutatott be Splitben, a csoportban nemcsak legyőzte, de szárazra törölte a medencét Szerbiával, majd az egyenes kieséses szakaszban előbb Montenegrót, majd a címvédő Spanyolországot győzte le imponáló játékkal.

“Nyilván teljesen máshogy játszik egy olyan csapat, amelynek megvannak a világsztárjai, akik a játékuk alapját képezik, mint egy olyan fiatal, rutintalan csapat, amelyben nemcsak a csapatszellem rendkívül erős, de az alázat is. Egy ilyen társaság sokkal jobban épít a csapatjátékra, nem az egyéni képességeket helyezi előtérbe, hanem a közösség erejét.”

 
Fotó: Waterpolo.hu
 

“Ez tökéletesen olvasható volt az Európa-bajnokságon. Mindenki félre tudta tenni a saját érdekeit, együtt, egy irányba húzott a csapat, és már azzal nagyot léptünk előre, hogy nagyszerű közösség kovácsolódott össze. Ennek volt az eredménye az is, hogy azok a játékosok, akik a legerősebbnek mondott magyar válogatottban inkább hátrébb húzódnak a sztárok árnyékában, most előléptek és bizonyítottak is.”

Nem volt messze a címvédés

A hiányzó sztárok, illetve a csapaton belül beállt változások miatt sokan talán nem vártak ilyen kiváló teljesítményt a mieinktől, a magyar válogatott ennek ellenére kiváló játékkal verekedte be magát a döntőbe. Ott azonban nem sikerült a győzelem, bár nem volt messze a siker a házigazda Horvátország ellen sem. Ádám viszont így is meglehetősen önkritikus.

“Úgy éreztem, a döntő volt az egyetlen meccsünk az Európa-bajnokságon, ahol nem voltunk kellően fegyelmezettek, ez bosszulta meg magát. Tizenöt kiállítást kaptunk, abból kettő ötméteres volt, de a fennmaradó tizenháromból csak négy gólt tudtunk lőni."Úgy gondolom, kijelenthetjük, hogy az emberelőny-kihasználásunkon múlt a címvédésünk.”

“A spanyolok ellen sokkal nagyobb ellenszélben játszottunk, ott viszont fejben makulátlan volt a csapat, így sikerült győznünk. Talán a rutintalanság volt az oka, hogy a döntőben nem tudtuk megismételni ezt a teljesítmény, sajnos például én is keveset tudtam hozzátenni a csapat játékához azután, hogy az elődöntőben tényleg jól ment a játék” - tette hozzá önkritikusan Ádám.

 
Fotó: Waterpolo.hu
 

“Hányast adok a csapatnak? Nem érzem túlzásnak 8,5-est, voltak ugyan hibák, de összességében csapatként nagyon jól teljesítettünk. Nem vagyunk gépek, a hiba mindig benne van a játékban, de nagyon jó úton indultunk el. Van két évünk az olimpiáig, addig kell ezt a játékot tovább csiszolni, és ha megmarad az éhség és az egység, biztos vagyok benne, hogy jól fogunk szerepelni Párizsban” - tette hozzá a Fradi bekkje.

MOL Sportágak
MOL Csapat