Állják a viharos rajtot Kiss Csabi szegedi fiataljai

2023. október 03. kedd 07:47

A Zue.hu Szegedi VE brutális sorsolást kapott a pólószezonra, de Kiss Csaba vezetőedző nem bánja, hogy az élcsapatokkal kezdenek. A szegedi lokálpatriótával beszélgettünk.

Kettős érzések kavarognak a Zue.hu Szegedi Vízilabda Egylet vezetőségében. Egyrészt mindenki rendkívül boldog, hiszen a magát egyértelműen nevelőegyesületként definiáló csapattól nem kevesebb, mint négy játékos került be Varga Zsolt szövetségi kapitány bő keretébe, másrészt viszont a szegediek olyan sorsolást kaptak az ob I-es nyitányra, aminél nehezebbet elképzelni sem lehet.

“Az első hét fordulóban gyakorlatilag az előző szezon élcsapataival találkozunk, és bár elsőre egyáltalán nem örültem ennek, mára már látom a pozitív oldalát is a dolognak” - mondta vidáman a Szegedi VE vezetőedzője, Kiss Csaba.

Egy helyi legenda diktálja a tempót

Kiss ötcsillagos szegedi lokálpatróta, a város szülötte, a klub neveltje, innen lett felnőtt válogatott és innen is vonult vissza 2022-ben, így nem is volt kérdés, hogy az Európa-bajnok játékos a klub kötelékében marad. A vezetőedző szerint nemcsak a játékosoknak, az edzői stábnak is külön öröm és motiváció, hogy a szegedi fiatalok bekerültek a válogatottba.

“Hogy ilyen fiatalon odaértek, az valami fantasztikus eredmény nekik is és nekünk is nagyszerű visszajelzés. Persze egy fiatal, formálódó csapatnál jobb lenne, ha együtt tudnánk edzeni Szegeden, bár a játékosok egyéni fejlődésének nem árt, hogy idősebb, rutinosabb klasszisokkal készülhetnek együtt."Szóval van benne jó is, rossz is, de összességében nagyon örülünk.”

“Négy új játékos érkezett a csapatunkhoz a nyáron, és hozzátéve, hogy vannak sérültjeink is, nem sokat tudtunk a teljes csapattal készülni. Ezért is mondtam, hogy már látom a pozitív oldalait is a kőkemény sorsolásnak, mert arra viszont jók ezek a meccsek, hogy a lehető legnehezebb ellenfelekkel szemben gyakoroljunk.”

 
Kiss Csaba örül, hogy a legjobbak ellen gyakorlhatnak (Fotó: Zue.hu Szegedi VE)

A szegediek már túl vannak a Szolnok-BVSC-Vasas-Honvéd négyesen, következik az OSC és a Ferencváros, így az első hat fordulóban nem sok reménye lehet a csapatnak a pontszerzésre.

“Nagyon nehéz úgy lejönni edzésre hétfőn, hogy hétvégén nincs sikerélmény, de a fiúk is tisztában vannak a realitásokkal."Én is azt mantrázom nekik, hogy lássák a fényt az alagút végén, higgyenek és bízzanak, mert hamarosan jönnek azok a meccsek, amikre már össze kell rázódnunk, hiszen el kell kezdenünk a pontokat gyűjtögetni.”

Elöl már most is minden rendben

“Az ellenfelek térfelén már most is jól mozgunk, a sajátunkon kellene most már rendet tenni. Támadó szellemű csapat vagyunk, ez jól érződik a meccseinket, de a védekezéssel még lesz dolgunk” - mondta Kiss, akinek a csapata 14-et lőtt a BVSC-nek és 8-at a Vasasnak, azaz elöl tényleg minden rendben van vele.

 
A szegediek védekezését még rendbe kell szedni (Fotó: Zue.hu Szegedi VE)

A szegediek örökös hatosa szép feladatot vett a nyakába nevelőegyesületénél, hiszen bár a saját nevelésű fiatalokra építenek Szegeden, a célok igencsak ambíciózusak.

“Az egyszámjegyű eredmény elérése a cél minden évben, azaz az első tízbe kell kerülnünk. Ez a harmadik szezonom a csapatnál, először hetedikek, aztán kilencedikek lettünk, szóval ezzel az egyik cél teljesült."Nekünk viszont mindig a másik cél a fontosabb: hogy a saját utánpótlásunkból kikerülő játékosokat neveljünk a magyar vízilabdának, még azon az áron is, ha néhe be kell áldozni egy-egy győzelmet vagy helyezést.”

“Én mindig igyekszem komoly célokat a fiúk elé tűzni, és most sem változott a véleményem a nyár elejéhez képest: a legjobb nyolcba akarunk bekerülni, még ha tudjuk is, hogy ehhez nagyon komoly bravúrokon át vezet az út” - tette hozzá Kiss.

MOL Sportágak
MOL Csapat