Az OSC bombázója már csalódott lenne trófea nélkül

2021. május 19. szerda 11:08

Erdélyi Balázs tudja, hogy a Szolnok lesz a bajnoki döntő esélyese, de az OSC-t egész évben nem érdekelték az esélyek, és a sokat fejlődő újbudaiakon igenis lesz nyomás a finálé előtt.

Ha egy évvel ezelőtt azt mondtam volna az Eb-győztes, vb-döntős Erdélyi Balázsnak, hogy az OSC nemcsak életben marad, de 2021 tavaszán az Eurokupa mellett a magyar bajnokságban is a döntőbe jut, a rutinos klasszis biztosan megméri a lázamat.

“Szerintem akkor is, ha fél évvel ezelőtt mondod” - felelte nevetve Erdélyi. “Nem sokan számítottak rá, hogy az OSC ennyire jó lesz, sem csapatként, sem a játékosok neve alapján nem néztünk ki bajnokesélyesnek, de azért a csapaton belül más volt a helyzet. Mi elég gyorsan ráéreztünk, hogy jól megy a közös munka, bár az számomra is kérdés volt, hogy fizikailag és mentálisan is bírni fogjuk-e a szezon végét.”

A Fradi kiejtése az első gigabravúr

Az OSC bejutott a második számú európai kupasorozat, az Eurokupa döntőjébe (ahol drámai csatában, ötméteresekkel kapott ki a Szolnoktól), a magyar bajnokság alapszakaszában pedig úgy végzett a második helyen, hogy kétszer is legyőzte a BL-címvédő Ferencvárost. A döntőért folyó rájátszásban azonban úgy nézett ki, győz a nagyobb játékerő és rutin, az első két meccset a zöldek nyerték, de a mindent eldöntő összecsapáson az OSC újra megmutatta az erejét.

“Fordulatos mérkőzés volt, az elején mi is elléphettünk volna, aztán a Fradi is vezetett két góllal” - idézte fel a 10-9-re megnyert mérkőzést Erdélyi, aki csapata legeredményesebbjeként négy gólt vágott az FTC-nek, köztük az utolsó, mindent eldöntő találattal.

“A végén mindkét csapat megkapta a lehetőséget a győzelemre, itt is, ott is volt egy fór, és végül mi szereztük meg a mindent eldöntő gólt. Tudok róla, hogy a Fradinál nem voltak elégedettek a bíráskodással, de engem csak az érdekel, hogy bejutottunk a döntőbe” - tette hozzá Erdélyi.

Ötből három a Fradi ellen

Az OSC győzelme tulajdonképpen papírforma, hiszen az alapszakaszban a csapatok mindkét meccsét az újbudaiak nyerték, a 31 éves játékos szerint ez nem ilyen egyértelmű. “Igen, idegenben elég simán nyertünk, de míg minket a szezon elején talált meg erősen a koronavírus, addig a Fradinak később voltak komoly gondjai, és talán ez is szerepet játszott abban, hogy decemberben le tudtuk győzni őket idegenben.”

 
Fotó: OSC Waterpolo
 

“Öt meccset játszottunk idén a Fradival, ebből hármat megnyertünk, egy döntetlen lett, egyet pedig elveszítettünk. Az a bizonyos 2-7-es vereség sem volt nagy dráma, hiszen hét kapott gól a Fradival szemben kimondottan jó teljesítmény, egyszerűen az történt, hogy támadásban semmi nem jött össze, nagyon jól védekezett a Ferencváros, Vogel Soma pedig kiválóan védett. Szóval nem arról volt szó, hogy azon a meccsen lemostak minket” - magyarázta Erdélyi.

“Úgy gondolom, a Ferencváros erősebb csapat nálunk, és ha Varga Zsoltiéknál minden kerek, akkor csak óriási bravúrral tudjuk legyőzni őket. "Amikor elkezdődött a szezon, sok szempontból még mi sem tudtuk, mi várható az OSC-től, de egy valamit megtanultunk: akkor vagyunk a legjobbak, ha ott van a kés a nyakunkon” - mondta a döntőbe jutásról döntő meccsről a játékos.

 
Fotó: OSC Waterpolo
 

“Örülök, hogy jól ment a Fradi ellen, de az OSC nem azzal éri el a sikereit, hogy sztárjátékosok villognak, hanem azzal, hogy csapatként egyre jobb formát mutat. Meccsről meccsre bizonyítjuk, hogy még mindig tudunk fejlődni, ennek köszönhető, hogy sokakat meglepve váratlan magasságokba emelkedtünk. És még nincs vége” - tette hozzá magabiztos mosollyal.

Megint jön a Szolnok

A fináléban az a Szolnoki Dózsa lesz az OSC ellenfele, amellyel szintén nem először találkozik idén az újbudai csapat, hiszen az alapszakasz mellett az Eurokupa döntőjében is összefutottak a felek. Az obI.-ben Szolnokon a Dózsa győzött, Újbudán döntetlen született, az Eurokupában pedig mindkétszer három góllal nyert a hazai csapat, így ötméteresek döntöttek - sajnos a Szolnok javára.

 
Fotó: OSC Waterpolo
 

“A Ferencváros legyőzése, illetve a bajnoki döntő nem szerepelt a szezon előtt megfogalmazott terveink között, de hiába teljesítünk markánsan az elvárások fölött, most már borzasztó csalódottak lennénk, ha megállnánk itt."A Fradihoz hasonlóan a Szolnok is erősebb játékoskerettel rendelkezik, de mi nem azért ugrunk a medencébe a döntőben, hogy megnyerjük az ezüstérmet. Harcolni fogunk az aranyért az utolsó pillanatig!”

Felvetettük Erdélyinek, hogy az OSC abszolút teher nélkül játszhat a döntőben, hiszen nemhogy elvárás, még cél sem volt a fináléba kerülés. A játékos azonban nem ért egyet ezzel.

“Nyilván a Szolnokon nagyobb a nyomás, de aki sportolt, az tudja, hogy egy döntőben nem létezhet olyan, hogy nincs nyomás. Mi magunknak köszönhetjük, hogy igenis lesz teher a csapaton a döntőben, mert az eredményeink azt mutatják, hogy nagyon is van esélyünk a győzelemre. A nyomással nincs semmi baj, a fiataloknak meg kell tanulniuk, milyen mentális állapot kell egy döntő megnyeréséhez.”

 
Fotó: OSC Waterpolo
 

“Nagyon szép szezont produkáltunk, váratlanul gyorsan és hatékonyan épült fel a csapat, de én úgy vagyok vele, hogy ez szép és jó, de csak akkor lennék igazán elégedett, ha megnyernénk a bajnokságot” - zárta a gondolatait Erdélyi.

MOL Sportágak
MOL Csapat