Az OSC hatalmas csatára késztette a Fradit a döntőben

2023. május 16. kedd 20:41

A címvédő Ferencváros óriási csatában, Damonte 3 másodperccel a vége előtt szerzett góljával 9-8-ra legyőzte az OSC-t a vízilabda ob I döntőjének első felvonásán.

E.ON férfi ob I, döntő, 1. mérkőzés:
FTC-Telekom Waterpolo - Genesys OSC Újbuda 9-8 (1-2, 2-1, 3-3, 3-2)
gólszerzők: Varga Dé., Argiropulosz 2-2, Nagy Á., Jansik Sz., Merkulov, Német, Damonte 1-1, illetve Manhercz 3, Burián 2, Bundschuh, Vigvári Vi., Angyal 1-1

A két csapat ebben a szezonban eddig ötször találkozott egymással, a Ferencváros ezeken a mérkőzéseken még veretlen. Az OSC-nek a bajnokságban egy vereség mellett sikerült kiharcolnia egy döntetlent, de a kupadöntőben, illetve a Bajnokok Ligája csoportküzdelmeinek mindkét egymás elleni mérkőzésén alulmaradt legnagyobb hazai riválisával szemben.

Az idei döntő első, Komjádiban rendezett meccsén több mint két percet kellett várni az első gólra, ezt Varga Dénes, az FTC olimpiai bajnoka szerezte fórból, de a túloldalon azonnal jött a válasz, Burián ugyancsak létszámfölényben egyenlített. A negyed közepén előnybe került az OSC, Manhercz gyönyörűen húzta át magát Merkulovon, majd pattintott a hálóba. A negyed újbudai sikerrel ért véget, köszönhetően Bisztritsányinak, aki kivédte Varga büntetőjét.

 
Fotó: OSC Waterpolo
 

A második felvonás elején az zöld-fehérek klasszisa javította hibáját, de ezt követően az eredmény percekig nem változott, feszes volt mindkét oldalon a védekezés, és úgy tűnt, a kapusok is jó napot fogtak ki.

A rövid holtpontról az OSC mozdult el, egy támadók által elkövetett hiba után Burián egyedül vitte a labdát Vogelre és nem is hibázott. A félidő hajrájában mindkét gárdának meggyűlt a baja egy-egy emberelőnnyel, de a végén még egy fórt értékesíteni tudott a Ferencváros, így féltávnál döntetlen volt az állás (3-3).

Beindult a gólgyártás, tapadt az OSC

A harmadik negyed elején Bundschuh közelről volt eredményes, a labda éppen csak átcsorgott a képzeletbeli gólvonalon - a gólbíró ezúttal résen volt, nem úgy, mint a második negyedben egy FTC-lövésnél -, majd Jansik bombázott messziről a kapuba, újra kiegyenlítve a találkozót. Az FTC hosszú idő került újra előnybe, igaz, Merkulov büntetőjét kis híján hárította Bisztritsányi.

A túloldalon egyből jött a válasz, Vigvári Vince szépségdíjas megoldással - egy villámgyors "paskolással" - egyenlített (5-5). A zöld-fehérek újra lépéselőnybe kerültek, Német közeli lövése éppen csak átvánszorgott a sokadszor is szerencsétlen Bisztritsányin. Az OSC nem szakadt le, Manhercz egy mesteri hosszú sarkos lövéssel "köszönt be" újra.

 
Fotó: OSC Waterpolo
 

A zárófelvonást Manhercz emberelőnyben eleresztett bombagólja vezetett fel, de a Ferencváros ugyancsak fórból, Argiropulosz közeli lövésével - Bisztritsányi védése újra szerencsétlenül sikerült, így kerülhetett a görög elé a labda - egyenlített.

Az utolsó másodpercig nyílt volt

Percekig megint a védekezés és a kapusok játszották a főszerepet, bő két perccel a vége előtt Varga Zsolt előnyben időt kért, de újra Bisztritsányi volt a végállomás. Az OSC támadását Salamon kapufája zárta le, a túloldalon viszont Argiropulosz szabaddobása három blokk között megtalálta az utat a kapuba.

Az OSC fél perccel a vége előtt kettős fórban támadhatott, Angyal pedig ki is használta a ziccert. Amikor már mindenki azt hitte, hogy ötméteresek döntenek, egy újabb találattal megnyerte a mérkőzést a Ferencváros: Damonte 3.4 másodperccel a végső dudaszó előtt lőtt a hálóba úgy, hogy a labda még a blokkhoz is hozzáért.

Folytatás csütörtökön az OSC pályaválasztásával. 

MOL Sportágak
MOL Csapat