Bíró Attila az elit ellen végzi el az utolsó simításokat

2018. június 27. szerda 09:50

A csütörtökön kezdődő Vodafone-kupa, illetve a rotterdami torna az utolsó nyitott kérdéseket is lezárja az Eb-vel kapcsolatban a női vízilabda-válogatottnál. Interjú.

A budapesti Vodafone-kupán búcsúzhatnak el a szurkolók az Európa-bajnokságra utazó női vízilabda-válogatottól (a Hajósba a belépés ingyenes mindhárom meccsre, de regisztrációhoz kötött), amely még Hollandiában is játszik egy tornán a barcelonai Eb előtt.

A magyar pólóválogatott címvédőként utazik az Eb-re, de sok víz lefolyt a Dunán, mióta a dobogó legfelső fokán álltak a mieink. Bíró Attila szövetségi kapitány menet közben egy generációváltást is kénytelen volt levezényelni, és bár a tavasz eredményeket tekintve nem volt tökéletes, a szakember szerint a csapata készen áll a megmérettetésre.

 
Fotó: Waterpolo.hu
 
“Voltak gondok menet közben, két fontos játékosom is olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy már a felkészülést sem kezdték meg velünk, de ezeken túl kell lépni."

Az elmúlt hónapokban arra koncentráltam, hogy megtaláljam az Európa-bajnoki keretet, és bár az előttünk álló két tornán még ki-, illetve bekerülhetnek játékosok, úgy érzem, készen állunk a tornára” - mondta a MOL-csapatnak a szövetségi kapitány.

Kemény tavasz volt

A női pólóválogatott a szokottnál jóval több mérkőzést játszott év közben, mint a korábbi években, hiszen a frissen életre hívott Európa Kupa mellett a világliga selejtezőiben is érdekelt volt a csapat. Bíró egy korábbi interjúban azt mondta a MOL-csapatnak, hogy a két válogatott sorozatot az Eb-csapat megtalálásának szenteli, és így is tett.

Négy bravúr, és egy egyre inkább összeálló csapat

Előzetesen úgy gondoltuk, nem is lesz olyan fontos az oroszok elleni világliga-meccs, ám a keresztbeverések miatt a női vízilabda-válogatott már úgy ugrott a medencébe Szentpéterváron, hogy tudta: nem kaphat ki, különben a csoport utolsó helyén végez, és nem jut be a világliga szuperdöntőjébe.

“Arattunk nagy győzelmeket is, de becsúszott néhány kellemetlen vereség is. Ez a kiegyensúlyozatlanság részben annak köszönhető, hogy sok a fiatal, nemzetközi szinten még rutintalan játékosom, másrészt annak, hogy folyamatosan az Eb-t szem előtt tartva, a közbeeső tornákat a felkészülés részének tekintve versenyeztünk."Azt mondhatom, összességében elégedett vagyok” - magyarázta a kapitány.

 
Fotó: Waterpolo.hu
 
“A roppant feszes klubszezon mellett játszottunk a világliga és az Európa Kupa selejtezőiben, utóbbiban pedig kijutottunk a döntő tornára is. Tizenkét mérkőzést játszhattunk, és bár az eredmények felemásra sikerültek, a fő cél az Európa-bajnoki keret megtalálása volt. Eleve arra építettük fel a szezont, hogy ha nyárra sikerült megtalálnunk azt a 15 játékost, akivel az Eb-n sikerrel szerepelhetünk, az már siker, de szerencsére közben azért voltak nagyon jó meccseink is.”

Ott vagyunk az esélyesek között

Az Európa-bajnokság favoritjai közül a két legnagyobb esélyest elkapta a magyar válogatott, a világligában a spanyolokat 10-9-re, az oroszokat 12-9-re győzte le Bíró csapata, sőt a spanyoloktól idegenben is pontot rabolt, ami kifejezetten jó előjel a barcelonai Eb előtt.

“Kiegyenlített az európai mezőny, az első 5-6 csapat közül bármelyik legyőzheti a másikat. Ki kell emelni a vb-döntős spanyolokat, akik amellett, hogy hazai medencében játszanak, összeszokott, erős csapatot alkotnak, és hasonló játékerőt képvisel Oroszország is. Erősek a hollandok is, ahol nagyszerű utánpótlásmunka mellett jó alapokra építkezhetnek, de a régóta együtt játszó görögök és olaszok is az elit részei. Külön öröm számomra, hogy szinte mindegyiket legyőztük, illetve jó meccseket játszottunk velük a megfiatalított csapatommal.”

“Azt persze dőreség lenne kijelenteni, hogy a legnagyobb esélyesek vagyunk, de nem akarok álszerénynek tűnni: igenis éremért utazunk Barcelonába, és úgy gondolom, mindenenünk megvan ahhoz, hogy célba érjünk” - tette hozzá Bíró.

Az utolsó lépések

Mivel a világligában nem sikerült bejutni a szuperdöntőbe, Bíró kénytelen volt életbe léptetni a B-tervet. “Mindenképpen akartam tengerentúli csapatokkal játszani, és mivel a világligában erre nem volt lehetőségünk, így a Vodafone-kupán, illetve a jövő heti, rotterdami tornán ütközünk meg az Egyesült Államokkal, Japánnal és Ausztráliával” - mondta, majd hozzátette, bár nem tétmeccsek következnek, mégis fontos szerepük lesz az Eb-felkészülésben.

 
“Ezeken a tornákon az utolsó simításokat készülünk elvégezni, méghozzá nagyon komoly ellenfelekkel szemben."A fejemben már összeállt az Eb-keret, de a következő meccseken még lehetnek változások” - tette hozzá Bíró, aki már a csütörtöki nyitómeccs előtt játszik egy edzőmeccset a világbajnok amerikaiakkal.
 
“Ez mindenképpen fontos erőfelmérő, hiszen az elmúlt években minden fontos világversenyt az amerikaiak nyertek. Ausztrália az USA-hoz hasonló játékot játszik, Japán pedig nagyon gyors - hasonlóan a férfi csapatához, amit a világligában mi, magyarok is tapasztalhattunk. Erős, felkészült ellenfelekkel játszunk, de hát mi akartuk így, úgyhogy nincs okunk panaszra.”

Jó néhány újoncot avatunk

“Fiatal kerettel vágunk neki az Európa-bajnokságnak, sok helyen változott az Eb-győztes csapat, de erős, jó szellemű csapattal megyünk neki a tornának. A csapatunk majdnem fele újonc lesz világversenyen, mert fontos meccseket játszottak ugyan az Európa Kupában és a világligában, de nagy tornán még nem képviselték Magyarországot.”

 
“A csapat átlagéletkora is alacsony, de inkább a nemzetközi rutin az, ami hiányzik a lányokból. Ezzel viszont nincs mit tenni, komoly tornákon kell megszerezni, és most pont egy ilyen előtt állunk. Kiegyensúlyozottabb teljesítményre lesz szükségünk, mint amit tavasszal mutattunk, amikor azért elég széles skálán hullámzott a csapatunk játéka, mert az Eb-n már nem férnek bele a rövidzárlatok.”

“Az egész szezonunkat a felkészülésnek rendeltük alá, és elmondhatom, hogy a lányok nagyszerűen dolgoztak, elvégeztük a munkát, amit akartunk. A Vodafone-kupán, illetve Rotterdamban letisztulnak az utolsó kérdések is, de ha holnap kezdődne az Európa-bajnokság, akkor is azt mondanám, hogy készen állunk” - tette hozzá Bíró.

A női válogatott Európa-bajnoki kerete

Kapusok: Gangl Edina (UVSE), Kasó Orsolya (FTC), Tóth Eszter (BVSC)
Mezőnyjátékosok: Csabai Dóra (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Illés Anna (Berkeley, amerikai), Keszthelyi Rita (UVSE), Kövesdi Vivien (FTC), Leimeter Dóra (BVSC), Máté Zsuzsanna (BVSC), Parkes Rebecca (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Szücs Gabriella (UVSE)
Kereten kívül együtt készül a csapattal: Lekrinszki Gina (Szentes), Rybanska Natasa (Szentes), Utassy Kata (BVSC),

A Vodafone-kupa programja:

Június 27., szerda
Ausztrália-Egyesült Államok, 17:00
Magyarország-Japán, 18:30

Június 28., csütörtök
Egyesült Államok-Japán, 17:00
Magyarország-Ausztrália, 18:30

Június 29., péntek
Japán-Ausztrália, 18:45
Magyarország-Egyesült Államok, 20:15

MOL Sportágak
MOL Csapat