Bíró Attila: Meglátjuk, hogy bekopognak, vagy berúgják az ajtót

2018. február 02. péntek 08:55

A sikeres Világliga-selejtező után az Európa Ligában még fiatalabb csapattal száll medencébe a női vízilabda-válogatott. A kapitánnyal beszélgettünk.

A magyar női vízilabda-válogatott imponáló magabiztossággal gyűrte le Oroszországot a Világliga harmadik fordulójában. A Szilágyi Dorottya három gólja által hajtott magyar csapat nem kegyelmezett, gyakorlatilag már a nagyszünetre eldöntötte a mérkőzés sorsát.

Simán verte a vb-bronzérmest a női pólóválogatott

Női világliga, 3. forduló: Magyarország-Oroszország 12-9 (4-1, 3-2, 3-4, 2-2) a magyar csapat gólszerzői: Szilágyi 3, Máté, Horváth B., 2-2, Szücs G., Garda, Gyöngyössy, Leimeter, Keszthelyi 1-1 Fantasztikusan kezdte a mérkőzést a magyar válogatott, amely egy hollandiai vereség után a spanyolok legyőzésével folytatta a sorozatot: a bekk Máté Zsuzsanna két szép akciógóllal köszönt be az olimpiai- és világbajnoki bronzérmes oroszoknak.

Bíró Attila kapitány a mérkőzés előtt még óvatosan nyilatkozott, ami nem is csoda, hiszen az elmúlt időszakban több játékosa is visszavonult a válogatottól, de végül alaptalannak bizonyultak a félelmek. “Könnyebb volt, mint vártuk, hiszen kétszer is vezettünk négy  góllal” - mondta a MOL-csapatnak Bíró Attila kapitány, aki gyorsan hozzátette, elbizakodottságra  továbbra sincs oka a csapatának.

 
Forrás: Waterpolo.hu
 
“Az egyértelmű, hogy ekkora különbség nincs a két csapat között. Megleptük őket az elején, és szemben a Spanyolország elleni mérkőzéssel, ezúttal meg is tudtuk tartani a kiharcolt előnyünket. Ez, úgy gondolom, előremutatóbb, mint az, hogy végül hány góllal tudtunk győzni.”

“Persze a győzelemnek nagyon örülök, hiszen nem akármilyen csapatot vertünk meg. Az elmúlt három világversenyen ott voltak az elődöntőben az oroszok, akik zsinórban szállítják az érmeket a nagy tornákról” - tette hozzá Bíró.

Az élmezőnyben maradni

Az Oroszország felett aratott győzelem a kapitány szerint azért is fontos, mert azt mutatja, a magyar válogatott továbbra is versenyben van a legjobbakkal. “Úgy gondolom, ott van a helyünk az élvonalban még a megváltozott kerettel is. A rutinos, sok csatát látott játékosaimtól azt várom, hogy húzzák magukkal a fiatalokat, és nem lesz gond” - mondta Bíró, majd hozzátette, néha az eredmények is becsapósak, és pusztán a világversenyek helyezései alapján elég nehéz megítélni, hol is tart egy csapat. “A budapesti világbajnokságon egy vereséggel és öt győzelemmel csak az ötödikek lettünk, a spanyolok meg két vereséggel ezüstérmesek. Nem mindegy, mikor kapsz ki.”

Bíró elmondta, korai még arról beszélni, mire lehet képes a mostani magyar válogatott, hiszen még csak három meccset játszott a megújuló csapat. Az azonban biztos, hogy a vízilabda utánpótlásunkra különösen igaz, amit a felnőttekre mondott a kapitány: nem az eredmény a legjobb mérőszám.

 
Forrás: Waterpolo.hu
 
“Ott vannak a görögök, akik minden utánpótlástornáról éremmel térnek haza, a felnőtt csapatuk viszont 10 éve nem játszott olimpián, és az utóbbi két vébén és Eb-n nem jutottak az elődöntőbe. A fiatalok képzésének nem a versenyeztetés, hanem a felkészítés a lényege. Én is többre tartom egy ifjúsági éremnél, ha a felnőttek között is bevethető fiatal játékost kapok az utánpótlásedzőktől. Az elmúlt években kevés nagy sikert értek el az utánpótláscsapatok, de már most mondhatom, hogy jó néhány fiatal beépült, vagy be fog épülni a felnőtt válogatottba. És ez jó így, hiszen nem vagyunk olyan helyzetben, mint az ausztrálok vagy az amerikaiak, ahol a miénk tízszerese a merítés.”

Eljött a fiatalítás ideje nálunk is

A kapitány a Világliga-siker után egy napot sem pihenhetett a csapatával, máris indultak Voloszba, ahol a LEN új sorozatában, az Európa Kupában játszanak négy mérkőzést. Méghozzá egy alaposan megfiatalított csapattal. “A Görögországba utazó keret hat helyen is megváltozott, pedig a Világligában medencébe ugró csapat sem volt egy idős csapat. Voloszba viszont úgy megyünk, hogy van két újoncunk, és több olyan játékosunk, aki néhányszor már edzett velünk, de éles meccstapasztalata még nagyon kevés van a válogatottban.”

A kapitány nem véletlenül döntött úgy, hogy meglehetősen rutintalan csapattal vág neki az Európa Kupa selejtezőinek. Az új sorozat nem tartozik a fontos célok közé, mégis tétmeccseken próbálhatja ki, mit tudnak a keret környékén már fel-feltűnő fiatalok. “Az a kérdés, hogy csak kopogtatnak a válogatott ajtaján, vagy lesz olyan is, aki berúgja” - mondta vidáman a kapitány.

 
“Ez a sorozat pont arra jó, hogy megnézhetem, a nyári Európa-bajnokságon kik lehetnek ott a bő, vagy adott esetben akár a szűk keretünkben. Arról persze nincs szó, hogy nem számítana az eredmény, de úgy gondolom, a magyar vízilabda kultúrájából, a sportág beágyazottságából származó előny ebben a mezőnyben el fogja tüntetni a rutintalanság okozta esetleges hátrányt.”

Erős csapatokkal is találkozunk

A tornán az olasz, a német, az izraeli és a házigazda görög válogatottal találkoznak a mieink, és mivel az első három csapat jut tovább a LEN új sorozatának döntőjébe, a kapitány magabiztosan várja  megmérettetést.

“Az olasz és a görög csapat nyilván erős, de a német és az izraeli válogatott ellen jó esélyünk van a győzelemre, így nagyon bízom benne, hogy nem okoz gondot a továbbjutás megszerzése. Ugyanakkor a márciusi hatos döntő miatt az sem mindegy, hányadik helyen jutunk tovább.”

A kapitány elmondta, sűrűnek tűnik a program nyárig, és reméli, hogy az is lesz. “Ha minden jól megy, ennek a sorozatnak is ott leszünk a döntőjében, és remélem, a Világligáén is, aztán meg nyáron jön az Európa-bajnokság. Nem fogunk unatkozni” - tette hozzá Bíró.

MOL Sportágak
MOL Csapat