Bíró Attila: Vágyálom volt az érem, de így is siker az Eb

2018. augusztus 02. csütörtök 09:34

A női pólósok ahhoz még nem elég jók, hogy a komoly bírói nyomást el tudják viselni, de a kapitány büszke a csapatára, és látja a helyes utat a válogatott előtt.

Negyedik helyen végzett a vízilabda Európa-bajnokságon a női pólóválogatott. Ha azt nézzük, hogy a magyar lányok címvédőként tértek haza Barcelonából érem nélkül, akár még csalódottak is lehetnénk, ha azonban a felszín mögé pillantunk, máris látjuk, hogy komoly bravúrt ért el Bíró Attila csapata.

“A női mezőnyben kizárólag az Egyesült Államokról lehet kijelenteni, hogy esélyes a címvédésre, másról nem. Az Európa-bajnokságon meg aztán főleg nem, hiszen hat, nagyjából azonos képességű csapat küzd az érmes pozíciókért. Mi a hatból néggyel játszottunk, kettőt megvertünk, úgyhogy nincs okunk panaszra, bár azt nem mondanám, hogy nincs bennem hiányérzet” - mondta a szövetségi kapitány a MOL-csapatnak.

Hajszálnyira az álomtól

A női Eb-mezőny hektikusságáról Bíró csak annyit mondott, “két éve a hollandok voltak a bombafavoritok, mégis mi nyertünk, most pedig a spanyolok és a görögök számítottak a legesélyesebbnek, erre Hollandia végzett az élen. Ennyit az esélyekről” - tette hozzá egy mosoly kíséretében a kapitány.

 
Fotó: Waterpolo.hu
 
“Úgy gondolom, bravúrosnak mondható a szereplésünk. Az elődöntő nagyszerű eredmény volt ettől a megfiatalított, sok helyen kicserélődött csapattól, amelyben mindössze hatan maradtak meg az Eb-győztes válogatottból. Ilyen mértékű változásokat szerintem csak az amerikaiak tudnak az eredmények drasztikus visszaesése nélkül elviselni, mert nekik két sornyi világklasszisuk van. Úgy gondolom, nekünk már azt is sikernek kell elkönyvelnünk, hogy ennyi változás után versenyben maradtunk az élmezőnnyel. Arra vagyok a legbüszkébb, hogy három egygólos meccset játszottunk, ebből kettőt megnyertünk . Az utolsó előtti, az elődöntő fájt a legjobban, mert ott megnyerhettük volna az érmet, ami álomszerű szereplést jelentett volna” - mondta Bíró.

Nem csak a fiatalítás okozott gondot

A női pólóválogatottban öt olyan játékos is szerepelt, akiknek ez volt életük első komoly nemzetközi tornája, és két további pólósnak a tavalyi vb utáni második nagy megmérettetése volt a barcelonai. A hat címvédővel kiegészülve úgy tűnhet, ideális ütemben halad a fiatalítás, de azért Bíró Attilának voltak komoly gondjai.

“Gurisatti Gréta törött orral játszotta végig a tornát, Parkes Rebecca térdét folyamatosan injekciózni kellett, ami egy centernél különösen komoly probléma, Szilágyi Dorkánál pedig kezdődő porckorongsérvet diagnosztizáltak, amit gyógytornával próbáltunk kezelni. Tulajdonképpen sikerrel, amiért nagy köszönet jár az orvosi stábnak.”

 
Fotó: Waterpolo.hu
 
“A fiatalok - akadt, aki nyilván részben a sérülése miatt - teljesítménye azért sokszor hullámzó volt, de hát a vízilabda nem az a játék, ahol az elsőbálozók egyből meghatározó teljesítményt tudnak nyújtani a nemzetközi mezőnyben. Összességében elégedett voltam az újoncokkal, de még kell egy kis idő, mire kiderül, hogy hosszú távon is számíthatunk-e rájuk, és hogy milyen szerepet tölthetnek be a csapatunkban."Tokióig kiforrják magukat, és meglátjuk, kiből lesz meghatározó játékos, és kiből epizódszereplő” - tette hozzá Bíró.

Ellenszélben voltunk kénytelenek játszani

A magyar csapat nem volt a játékvezetők kedvence, sok olyan ítélet hátráltatta a mieinket, amit adott esetben már nem is bírt el a csapat, és az elődöntőben Bíró Attila sem ülhetett a kispadon, mert az olaszok ellen - egy vitatható döntéssel - a lelátóra zavarták a magyar kapitány.

“Nem előnyt akartunk, csak az egyenlő bánásmódot kértük számon. A magyar pólónak sosem a sportdiplomáciai kapcsolatok voltak az erősségei, Kemény Dénes idejében sem fújtak nekünk a bírók, csak jobbak voltunk három góllal, így mindig nyertünk eggyel.”

“No, hát mi még nem tartunk itt a lányokkal. Az gyönyörű, hogy az egygólos meccseinket jó arányban megnyertük, de annyira még nem vagyunk erősek, hogy a hollandok ellen ilyen nyomást elbírjunk."Náluk még nem tudunk jobban pólózni három góllal, de végig pariban voltunk velük, nüanszok döntöttek, és bár a csapat is tehetett a vereségről, azért a játékvezetők szerepe mellett nem mehetünk el szó nélkül.”

 
Fotó: Waterpolo.hu
 
“Ha elveszik egy szabályos gólodat, és kétszer is ellened ítélnek gólhelyzetben, akkor szinte reménytelen helyzetbe kerülsz egy olyan erős csapat ellen, mint a holland. Tegyük hozzá, hogy - egy szintén téves bírói ítélet miatt - nem ülhettem a padon én sem. Egyébként azt, hogy nem a levegőbe puffogtatok, többen is megerősítették, semleges nézők és szakemberek, sőt játékvezetők is azt mondták, példátlan volt, amit a bírók velünk műveltek.”

Ezt viszi magával az Eb-ről a kapitány

Bíró elmondta, hiába nem volt reális elvárás az érem, ő azért nagyon szeretett volna felállni a dobogóra (“egy bármilyen színű érem óriási eredmény lett volna”), de ennek ellenére jó érzésekkel gondol vissza az Európa-bajnokságra.

“Az olaszok elleni mérkőzés, és azon belül is a véghajrá biztosan ott lesz a kedvenc meccseim között."Mivel akkor már nem ülhettem a padon, a lelátó mögötti részen, egy kivetítőn néztem az utolsó pillanatokat, és talán most már elárulhatom, hogy magamban már a büntetőlövők névsorát raktam össze” - mondta nevetve a kapitány.

 
Fotó: Waterpolo.hu
 
“Végül nem lett rá szükség, egy ötméterest elég volt kivédenie Gangl Edinának, miután Keszthelyi Rita becsavarta az egész torna egyik legvarázslatosabb gólját. Azért nem lehetek igazságtalan a többi meccsel sem, sok szép emlékkel ajándékoztak meg a lányok, elég például csak a belgrádi elődöntőre, illetve a döntőre gondolni, ahol még a bírók sem tudtak megakadályozni minket a győzelemben.”

Az újoncok közül többel is elégedett volt a kapitány, de legfőképpen azzal a Gyöngyössy Anikóval, aki kapusból lett center. “Abszolút újoncként óriásit játszott, pedig nagyon nehéz feladat volt az övé, hiszen olyan klasszisokat kellett helyettesíteni, mint a Bujka-Tóth Ildi páros. Anikó újonc ugyan, de nem az ifiből került ide, hiszen már 27 éves, de remekül megállta a helyét a nemzetközi mezőnyben is, gyakorlatilag tarthatatlan volt.”

 
Fotó: Waterpolo.hu 

“Hogy mivel voltam még elégedett? Én nem vagyok az a hátradőlős fajta, úgyhogy azt mondom, mindenben fejlődni kell, de mondjuk a hat-hat elleni támadások, illetve a védekezés néha már olyan volt, amit elvárok a lányoktól. Ezzel vertük meg egyébként az olaszokat és az oroszokat is.”

“Ellenben a védekezés emberhátrányban, illetve a támadás emberelőnyben még rengeteg munkát igényel, itt még nagyon sok hely van a fejlődésre, és muszáj is lesz, mert a következő világversenyek már az olimpiai kvalifikáció jegyében telnek majd” - tette hozzá Bíró.

MOL Sportágak
MOL Csapat