Manhercz érzi a társain a keretszűkítés feszültségét

2024. július 04. csütörtök 14:59

A horvátországi, drámai vereségről, a hibák kijavításáról, illetve a olimpiai közelgő keretszűkítésről is beszélgettünk a férfi vízilabda-válogatott sztárjával.

“Hát, nem is tudom. Itt volt középkezdés utána, Fukuokában meg azonnal vége volt” - mondta nevetve Manhercz Krisztián, amikor arról kérdeztük, a horvátok elleni felkészülési meccsen lőtt találata volt-e pályafutása legkésőbbi gólja.

Manó persze a spanyolok elleni góljával versenyeztette meg a horvátoknak lőtt gólt, és bár azt nem tudjuk, melyik esett később, az nem kérdés, melyik volt a fontosabb, hiszen a fukuokai vb-döntőt ért, utóbbi pedig csak egy felkészülési meccs volt. Igaz, a világbajnok otthonában.

“A felkészülés közepén járunk, ilyenkor még beleférnek olyan hibák, amik az olimpián már biztosan nem fognak. Érezhető volt rajtunk, hogy régen találkoztunk utoljára, és nem is együtt dolgoztuk végig az elmúlt heteket, hiszen akik a BL végső szakaszában érdekeltek voltak, csak később csatlakoztak. Ehhez képest rendben volt ez” - mondta a következő szezont újra Magyarországon, a Ferencvárosban kezdő klasszis.

Ijesztően indult, az egyszer biztos

Nem gyakran fordul elő a magyar pólóválogatottal, hogy másfél negyeden át olyan csúnyán elkalapálják, ahogy a horvátok tették. Másfél negyed után 1-6 állt az eredményjelzőn, és ez a szokatlan helyzet fel is ébresztette a mieinket, akik gyorsan az ellenfél nyomába eredtek.

 
Manó volt a legeredményesebb magyar a horvátok ellen (Fotó: Waterpolo.hu)

“Persze, rosszul kezdtünk, de én inkább arra koncentrálok, hogy szinte telt ház előtt, a világbajnok otthonában 11-6-ra nyertük a meccsből hátralévő két és fél negyedet” - mondta széles mosollyal Manó. “Azt hiszem, kicsit lagymatagul mentünk bele a meccsbe, nem volt megfelelő a koncentráció, a közönsége által is hajtott horvátok sokkal élesebbek voltak, ennek volt köszönhető a gyenge rajt.”

“Ez azonban csak egy felkészülési meccs, nem szabad belőle messzemenő következtetéseket levonni. Én is csak annyit viszek magammal a mérkőzésből, hogy kiderült, képesek vagyunk egy kiváló csapat ellen visszajönni komoly hátrányból. Az ötméteresek? Nos, remélem, a horvátok ellőtték a puskaporukat, és annak is örülök, hogy nem Vogel Soma védett, így neki megmaradt az egészen kiemelkedő büntetőstatisztikája” - utalt Manhercz a tényre, hogy Szakonyi Dániel védte a magyar kaput - aki egyébként egy ötöst a lécre tolt.

“Nagyon hasznos volt nemcsak a hivatalos meccs, hanem a közös edzőtábor többi összecsapása is. Játszottunk ötnegyedes meccset, volt, hogy csak emberelőnyöket gyakoroltunk a kétkapuzás során, és teljesen őszintén mondhatom, nem is nagyon emlékszem, milyen eredmények születtek. Nem is ez volt a fontos, hanem hogy a kapitány megtudja, hogy állunk, ki milyen formában van.”

Jön a keretszűkítés

Minden kapitány rettegve várja a pillanatot, amikor ki kell jelölnie egy-egy nagy tornára utazó csapatát - más szóval közölnie kell néhány pólóssal, hogy sajnos most nem került be az utazó keretbe. Ez a magyar válogatottra is igaz, és Manó nem is irigyli Varga Zsoltot.

 
Vannak azért, akiknek biztos a helyük a csapatban (Fotó: Waterpolo.hu)

 “Borzasztóan örülök, hogy nem nekem kell meghoznom ezeket a döntéseket. Csak annyit tudok mondani, hogy bárhogy dönt is a kapitány, biztos vagyok benne, hogy a lehető legerősebb magyar válogatott utazik majd az olimpiára. Egyébként nem is csak az olimpiára, hanem bármilyen nagy tornára kiutazni a magyar csapattal óriási megtiszteltetés, úgy gondolom, minden magyar pólós számára a csúcsok csúcsa, ha bekerül a válogatottba.”

“Gondoljunk csak bele, vannak a magyar pólónak olyan legendás alakjai, akik soha nem játszhattak olimpián. Óriási dolog ez mindenki számára, összeadódik a jelentősége annak, hogy valaki válogatott, méghozzá egy olimpián, amit négyévente rendeznek, és vitán felül a legfontosabb trófea, amit meg lehet nyerni.”

 
A horvátok ellen kaphatott válaszokat a kapitány (Fotó: waterpolo.hu)

“Kicsit érezhető is, hogy közeledik a keretszűkítés, ilyenkor bizony előfordul, hogy az egymás közti játékban is kicsit keményebbek vagyunk egymással, de ez is csak azt mutatja, milyen hatalmas dolog egy olimpián küzdeni egy magyar pólósnak.”

“A keretszűkítés után már más jellegű munka következik, jöhet a taktika és a finomhangolás. Tudom, hogy nem csak én, hanem a csapat összes tagja úgy készül, hogy nem résztvevőnek utazik Párizsba, hanem olimpiai bajnoki címet akar szerezni. Borzasztó nehéz lesz, a legutóbbi vébé 1-9. helyezett csapatai közül szinte bárki nyerhet. Annyit ígérhetek, hogy nálunk jobban senki nem akar majd győzni” - tette hozzá.

MOL Sportágak
MOL Csapat