Manó hallani sem akar az ezüstről, győzni megy Tokióba

2021. július 09. péntek 11:14

Az OSC pólóklasszisa szerint a speciális körülményekhez való alkalmazkodás kulcsfontosságú lesz, és nem érdekli a csoportbeosztás, mert az olimpia a negyeddöntőben kezdődik.

Manhercz Krisztián nagyszerű szezont zárt az OSC-vel, és természetesen ott lesz a tokiói olimpián is a magyar pólóválogatott tagjaként. A csapatba rajta kívül másfél újbudai került be, akik közül az egy Hárai Pufi (aki nélkül évek óta nincs válogatott), a fél pedig Erdélyi Balázs, aki a szezont ugyan az OSC-nél játszotta végig, de az olimpiára már (valószínűleg) Vasas-játékosként utazik.

“Hogy a válogatottnál látszik-e a játékosokon, kinek milyen szezonja volt a klubjában? Talán igen, de ez itt egy nagy család, régóta ismerjük egymást, szinte mindenki játszott már együtt mindenkivel, úgyhogy a válogatottban könnyű a közös célra koncentrálni. A mi jó szezonunk ugyanúgy véget ért, mint néhány csapattársunk kevésbé eredményes idénye, úgyhogy nem is foglalkozik senki vele, már csak a közös cél felé tekerünk” - mondta vidáman Manó.

Kiegyenlített a tokiói mezőny

A magyar csapat a könnyebb csoportba került az olimpiai pólótorna sorsolásán, ami egyrészt nem rossz hír, másrészt azonban azt is jelenti, hogy a negyeddöntőben a keresztbejátszásnál akkor is bitang erős ellenfél jön, ha megnyeri a csoportját Magyarország.

 
Fotó: Waterpolo.hu
 

“Őszinte leszek: egyáltalán nem érdekel a sorsolás. Így is, úgy is játszanunk kell a legerősebb csapatokkal, egy olimpián senkinek nincsen kikövezett útja, és akármilyen csoportba kerülsz is, a torna mindenképpen a negyeddöntőkkel kezdődik el igazán. "Az első héten még senkinek nem az olimpiai arany jár a fejében, a csoportkör alatt az a lényeg, hogy minél jobb formába lendüljön a csapat, és elkapja a fonalat.”

Dél-Afrika, Egyesült Államok, Görögország, Japán, Olaszország - ők a magyarok csoportellenfelei, és bár valóban könnyebbnek tűnik a csoport a másiknál, Manó szerint nagy tett lenne megnyerni a hatost.

 
Fotó: Waterpolo.hu
 

“Az olaszok a vb-címvédők, a görögök a harmadik helyen végeztek a világligában, a japánok pedig hazai medencében egészen furcsa vízilabdát játszanak, amit egyelőre nem tudjuk, mennyire díjaznak majd a játékvezetők. Szóval nem lesz ez könnyű már a csoportban sem, a negyeddöntőtől pedig igazán beindul a verkli.”

A másik csoportban már az első négy, továbbjutást érő helyért is óriási csata lesz, hiszen Ausztrália, Horvátország, Szerbia, Spanyolország, Kazahsztán és Montenegró közül kettő is kiesik a csoportban. 

Hol a helyünk a mezőnyben?

“Van 6-7 csapat, amelyek bármikor legyőzhetik egymást, abszolút megtippelhetetlen, Tokióban kinek jön ki közülük a legjobban a lépés. Nézzük meg a spanyol válogatottat, Európa- és világbajnokságon is játszottak döntőt az utóbbi években, legutóbb meg a nyolcadik helyért helyosztóztak. Nagyon szoros a mezőny, közel vannak egymáshoz a csapatok.”

 
Fotó: Waterpolo.hu
 

“Mivel csak 12 + 1 játékost lehet benevezni a tornára, annak is döntő jelentősége lesz, hogy ki hogy él ezzel a helyzettel. Mindenkinek újdonság lesz, de biztos vagyok benne, hogy sokan a taktikába is beépítik, például talán lesz, aki csak egy kapust nevez be egy-egy meccsre. Az biztos, hogy nagyon kell figyelni a cseretaktikára és a kiállításokra is.”

“Az persze nemcsak az önbizalom miatt jön jól, hogy az utolsó válogatott tornát mi nyertük meg [ez a 2020-as, hazai rendezésű Európa-bajnokság volt - a szerk]. Fontos az is, hogy egységes, összeszokott csapattal utazunk Tokióba, hiszen a 13 fős keretből 8-9 játékos ott volt a riói olimpián is, szóval nem most kezdünk el ismerkedni egymással” - tette hozzá nevetve Manó.

"Már tudjuk, hogy nem lehetnek nézők, ami sajnálatos, de az utóbbi időben sajnos megszokhattuk már, hogy üres lelátók előtt játsszunk" - reagált Manó a hírre, hogy Tokióban nemcsak külföldi, de hazai nézők sem lehetnek. 

 
Fotó: Waterpolo.hu
 

Manhercz és az OSC két váratlan, de roppant örömteli és teljesen megérdemelt ezüstéremmel zárta a klubszezont. Nekiszegeztük a kérdést Manónak, aláírna-e előre egy harmadik ezüstöt is.

“Most nem írnám alá” - szögezte le az OSC klasszisa. “Az ezüst értékét mindig utólag méri csak fel az ember, és én úgy vagyok vele, amíg minimális esély is van az aranyra, addig én csak arra koncentrálok. És így van ezzel az egész csapat: az aranyért megyünk, olimpiai bajnokok akarunk lenni!”

MOL Sportágak
MOL Csapat