Märcz Tamás azt nem fogadja el, ha az ellenfél jobban akar nyerni

2018. április 09. hétfő 17:42

A magyar férfi vízilabda-válogatott kapitányával az Európa Kupa tapasztalatairól, a csapatépítés és a fiatalítás gondjairól és hiányposztokról beszélgettünk.

A magyar férfi vízilabda-válogatott a 6. helyen végzett az Európa Kupa Szuperdöntőjében. A LEN által először kiírt sorozat rijekai döntője hozott néhány kiváló meccset, jó egyéni- és csapatteljesítményeket, de voltak gyengébb mérkőzések is. Märcz Tamás szövetségi kapitánnyal a tapasztalatokról beszélgettünk.

“Nagyon jó, hogy kemény ellenfelekkel szemben, nehéz tétmeccseken mérhettük le, hol tartunk, hiszen nagyon megfiatalított csapatomnak most az ilyenekre van a legnagyobb szüksége” - kezdte értékelését a MOL-csapatnak a kapitány.

“Azt gondolom, valahol természetes, hogy egy ennyire fiatal csapatnál még hullámzik a teljesítmény, egy dolog azonban megengedhetetlen: soha nem kaphatunk ki azért, mert az ellenfél jobban akarja a győzelmet. Az belefér, ha egy rutintalan játékosnak nem jön ki úgy a lépés, egy magyar válogatott vízilabdázó azonban soha nem adhat fel fejben egy meccset” - szögezte le Märcz.

Így nézett ki a hullámvasút:

“A görögök elleni nyitómeccs második félidejével elégedett voltam. Rosszul kezdtünk, de visszajöttünk a meccsbe, jól harcoltunk, és voltak jó teljesítmények is a csapatban. Az olaszok elleni összecsapásról elsősorban az maradt meg bennem, hogy sok maradt benne, ugyanakkor fontos tapasztalatokkal gazdagodtunk, ami jól is jön, hiszen ennél fontosabb tornákon is fogunk találkozni velük” - utalt az Európa-bajnokságra a kapitány.

“A spanyolok elleni mérkőzéssel elégedett voltam, ott jól játszottunk, viszont Montenegró ellen komoly visszaesést produkáltunk. Azon a meccsen semmi nem úgy alakult, ahogy szerettük volna.”

 
Fotó: Waterpolo.hu
 
“Hozzáteszem, bő egy éve is kikaptunk tőlük, és most még ahhoz a csapathoz képest is tartalékosan álltunk fel. A helyosztón ráadásul a megfiatalított keretből sem állt rendelkezésre mindenki, Erdélyi Balázs és Jansik Szilárd sem játszhatott sérülés miatt. Nem gondolom, hogy a magyar válogatott mindenkori kapitányának csak úgy át kell lépnie egy ilyen vereségen, de csak az intő jelekre, illetve a fejlődési pontokra koncentrálok, nem felelősöket keresk” - kommentálta a komoly különbséggel elveszített meccset Märcz.

Lássuk a tanulságokat

A kapitány elmondta, elsősorban a hosszú távú célokat tartja szem előtt, és a biztató jelek mellett látott sok olyan dolgot is, amin még rengeteget kell dolgozni. “Hol egyéni hiányosságok, hol az ehhez kapcsolódó csapatszellem hiánya okozott komoly gondokat. Nem azt mondom, hogy le vagyunk maradva az egyéni képességekben, de sok játékosnak - és nem csak a fiatalokra gondolok - még rengeteget kell dolgoznia, hogy a legmagasabb szinten is képes legyen kiegyensúlyozottan teljesíteni.”

 
Fotó: Waterpolo.hu
 
“Itt nem arra kell gondolni, hogy nem tudunk megcsinálni bizonyos dolgokat, hanem olyasmire, hogy még nem váltak automatizmussá kulcsfontosságú játékelemek, és persze sokat kell a fizikumunkon is javítani.

Nem vagyunk lemaradva, de mindenkinek előre kell lépnie - méghozzá sürgősen, és ha lehet, jó nagy léptekkel.”

“Úszásképesség, általános erőállapot, kondíció… ezekben mind fejlődnie kell a válogatottnak, de a legfontosabb, hogy nem csak én, hanem a játékosok is látják az előrelépési pontokat.”

A bírók tiszteletét is ki kell vívni

A torna során a kapitánynak volt egy nyilatkozata, amiben azt mondta, hogy a játékvezetők tiszteletét is ki kel vívni, és ehhez komoly nemzetközi rutinra van szükség. Ez, úgy tűnik, visszatérő probléma, hiszen Märcz a MOL-csapatnak korábban már jelezte, hogy a centerek és bekkek felértékelődött szerepe miatt ezeken a posztokon van a legnagyobb gondja a csapatának.

Märcz Tamás: A tradíciók győzelemre kötelezik a pólóválogatottat

Ahogy a női vízilabda-válogatottnál, úgy a férfiaknál sem azért fontos a LEN új sorozata, az Európa Kupa, mert maga a kiírás akkora sportértékkel bír, hanem mert lehetőséget ad a kapitánynak, hogy megnézze, mire képesek a keret környékén ólálkodó fiatalok. Ugyanakkor Märcz Tamás kapitányra is ugyanúgy igaz, mint Bíró Attilára, hogy a mindenkori magyar pólókapitány számára az eredmény soha nem lehet másodlagos.

“Nem mondanám hiányposztnak, egyszerűen csak arról van szó, hogy ezekben a pozíciókban a világ legtehetségesebb játékosának is nehéz dolga van, hiszen itt a rutin elengedhetetlen az eredményességhez. A játékvezetők is könnyebben ítélnek azoknak a játékosoknak a javára, akiket ismernek, látják őket évek óta. Most rengeteg kiállítást fújtak ránk, és sok kontrát is kaptunk, több esetben ez döntött az ellenfelek javára.”

“Napjaink vízilabdájában sokszor a center és a bekk pozícióján dől el a győzelem és a vereség. Döntő tényező, hogy a másik kapu előtt hány fórt harcolunk ki, illetve a sajátunk előtt hányszor tudunk kiállítás nélkül hatékonyan védekezni. "Fontos az is, hogy a mi centerünk mennyire tudja közel vinni az ellenfél kapujához a támadásainkat, illetve hogy fordítva a mi bekkünk mennyire tudja távol tartani a kaputól az ellenfél centerét. Látok biztató jeleket, de itt nem csak egyénileg kell fejlődnünk, hanem az egész csapatvédekezést kell szinkronba hoznunk. Ha hátul megvan a harmónia, az már félsiker.”

Az út ki van jelölve

Märcz Tamás tudja, hogy a mindenkori magyar pólókapitánynak nehéz az élete egy generációváltás közepén, de elsősorban a szakma véleményére ad. “Ha egy, vagy még inkább két év múlva azt látom, hogy nem tudunk előrelépni, akkor szomorú leszek. Most még természetes, hogy becsúsznak rosszabb meccsek, és a játékunk is hullámzik. A magyar pólószakma érti, hogy ha egy csapatból hét játékos esik ki, azt időbe telik orvosolni, de úgy látom, a közvélemény is megértő, amikor becsúszik egy-egy rosszabb eredmény.”

“Természetesen nem csüggedünk, dolgozunk tovább, ahogy eddig. A csapatom gerince megvan, nagyjából ezekkel a játékosokkal fogjuk végigjárni az utat, minimális változások lehetnek csupán. Én továbbra is azt gondolom, tehetség és a csapatban rejlő lehetőségek dolgában nem állunk rosszul, és töretlenül hiszek benne, hogy elérjük a céljainkat” - tette hozzá a kapitány.

MOL Sportágak
MOL Csapat