Märcz Tamás: Összeállt a csapat, nem titok, mi a célunk

2022. június 29. szerda 10:13

Most fordul igazán élesbe a vizes-vb pólótornája: a negyeddöntő a legfontosabb mérföldkő, ahol a mieink Olaszországgal találkoznak. A kapitánnyal beszélgettünk.

A férfi vízilabda-válogatott a papírformának megfelelően veretlenül, csoportelsőként tudta le a csoportküzdelmeket a hazai rendezésű világbajnokságon. Märcz Tamás csapata egy rangadóval kezdett, majd két könnyebb meccsen tudatosította a mezőnyben, hogy aki a végső győzelemre tör, annak számolnia kell a magyar válogatottal is.

Az olasz-ausztrál csörte győztesével meccsel a négybe jutásért Märcz Tamás csapata. Hajrá, magyarok!

Posted by MOL csapat on Saturday, June 25, 2022

A világbajnokságon eddig jobbára a papírforma érvényesült (bár Japán a frászt hozta Montenegróra a nyolcaddöntőben), nekiszegeztük a kérdést a kapitánynak, hogy ha végig így alakul a torna, hol végez a magyar válogatott.

“Hogy hol végez, azt majd az utolsó napon tudom pontosan megmondani, a vágyaink viszont természetesen nem titkosak” - szögezte le Märcz Tamás arra utalva, hogy a döntőnél kevesebbel ezúttal sem éri be a csapata.

 
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ
 

“A legfontosabb az, hogy a rövid felkészülés alatt a csapat összeállt, folyamatosan fejlődik, és reményeink szerint ez a tendencia folytatódik a következő három mérkőzésre is."Ha ez így lesz, akkor van esélyünk a legcsillogóbb éremért játszani, de addig még komoly lépcsőfokokat kell meglépnünk, mint például a negyeddöntő, ami minden torna legfontosabb állomása” - utalt az Olaszország elleni sorsdöntő meccsre a kapitány.

Alkalmazkodni a játékvezetéshez

Märcz elmondta, összességében elégedett csapata eddigi teljesítményével, de még mindig lát kijavításra váró hibákat, ezen kívül a játékvezetést is szoknia kell még a mezőnynek, így természetesen a mieinknek is.

“Noha természetesen akadtak hibák, amelyeket folyamatosan ki kell javítani, többnyire elégedett vagyok a csapattal, hiszen elértük az első célunkat, mégpedig hogy három győzelemmel csoportelsők legyünk. Látom a fejlődést a csapaton, legyen szó fizikális, mentális állapotról éppúgy, mint a dinamikáról, bizonyos játékhelyzetek megoldásáról.”

 
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ
 

“Igyekszünk alkalmazkodni a felgyorsult játékhoz és a közelmúlthoz képest is erősen kiállításcentrikus játékvezetéshez, ezeket edzéseken igyekszünk modellezni. Erre volt jó a többi közt a hétfőn, a szerbekkel közösen tartott edzésünk is, amelyen a negyeddöntőre fókuszálva játszott már mindkét együttes.”

A negyeddöntőben már nincs hibázási lehetőség, és mindkét csapatra komoly feladat vár. A mieink a spanyolok mögött második helyen végző olaszokkal, a szerbek pedig a délszláv rangadón Horvátországgal találkoznak. Emellett az olaszok ágán Spanyolország-Montenegró, a miénken Görögország-USA mérkőzéseket rendeznek. Megérkeztünk a torna sűrűjébe!

Nem nyomás, megtiszteltetés

A rendkívül kiegyenlített mezőnyben a magyar csapaton a versenytársaknál is nagyobb a nyomás, hiszen kimondva-kimondatlanul is minimum döntőt vár a mieinktől a közvélemény. Märcz elmondta, saját magukra helyezik a nagyobb nyomást, hiszen ugyanaz a céljuk, mint a szurkolóknak.

 
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ
 

“A közönség szeretete elképesztő, már a csoportmeccseken több mint hatezer szurkoló buzdított bennünket, várhatóan így lesz ez mostantól a világbajnokság végéig. Hálásak vagyunk a publikumnak!"Nyomásnak azért nem érezzük a telt lelátót, mert egyrészt nem először találkozunk ezzel a helyzettel, másrészt mi magunk is ugyanazt akarjuk, amit a szurkolók, magunkkal szemben is magasak az elvárásaink.”

Egy ilyen feszített tempójú világesemény végjátékában rendkívül fontos, fizikailag hogy bírják a gyűrődést a játékosok. A magyar csapatban a Ferencváros és az OSC játékosai egészen brutális meccsterheléssel hozták le a szezont, de a kapitány nem aggódik.

 
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ
 

“Tekintettel arra, hogy az élcsapatok játékosainak a többsége ugyanúgy sok mérkőzéssel zárta a szezont, ugyanúgy ott voltak a belgrádi Bajnokok Ligája nyolcas döntőben, sem előnynek, se hátránynak nem tartom, hogy nálunk is nagy volt a klubok terhelése. A legfontosabb az volt, hogy megtaláljuk a rövid felkészülés alatt a terhelés és regeneráció közötti megfelelő egyensúlyt – látva a csapatot, azt gondolom, mindez sikerült” - tette hozzá Märcz.

A mieink június 29-én, szerdán 21 órakor játszanak Olaszországgal az elődöntőbe jutásért. A mérkőzést az M4 Sport élőben közvetíti. Hajrá, magyarok!

MOL Sportágak
MOL Csapat