Nagy pofont kapott, mégis jól halad az OSC-vel Varga Dani

2020. október 20. kedd 08:44

Amit a koronavírus adott (egy teljes csapattal letudott felkészülést), azt később a tíz fertőzött játékossal el is vette az OSC-től, de Varga Dani úgy érzi, a bajban összekovácsolódott a csapat.

Varga Dani nem egy önmarcangoló típus. Az egykori világklasszis pólójátékos helyében talán sokan azok lennének, hiszen szinte csak hetek teltek el első felnőtt edzői megbízatásából, amikor gyakorlatilag az OSC Újbudát cakk-pakk partvonalon kívülre száműzte a koronavírus. A csapat tizennégyes keretéből tízen produkáltak pozitív mintát, ráadásul többeknek tüneteik is voltak, köztük a 24 éves centernek, Tóth Kristófnak, aki életveszélyes állapotba került lélegeztetőgépre.

Varga Dani: A szalagavatót már nem kell az edzéstervbe építeni

A magyar vízilabda története hemzseg az olyan sztáredzőktől, akik játékosként is a sportág meghatározó alakjai közé tartoztak. Ezen az úton indult el a játékosként olimpiai- és világbajnoki címet szerző Varga Dániel, aki az újjáalakuló OSC vezetőedzőjeként kezdte meg szakmai munkásságát a felnőttek között.

Korábban beszélgettünk Danival, aki az első komoly célnak a Magyar Kupa négyes döntőjében való jó szereplést nevezte meg augusztusban, ám az OSC végül nem tudott elégséges számú egészséges játékost benevezni, ezért kénytelen volt visszalépni a kupától. Mindent összevetve Vargának bőven lenne miért ostoroznia a sorsot, de ő nem ezt teszi.

“Nyilván bosszantó volt, ami történt, de a csapaton belül már nem téma ez az időszak. Elnézve, milyen nehézségeket okoz a sportban a koronavírus, és mennyire a szezon elején vagyunk, inkább arra koncentrálok, hogy mi legalább már túl vagyunk a nehezén. Ha minden igaz, tíz játékosunk már védettséget szerzett a vírusra, így számunkra talán még jobban tervezhetőnek is tűnik az előttünk álló szezon, mint azoknak, akik eddig szerencsésen elkerülték a koronavírussal való találkozást” - mondta a MOL Csapatnak Varga Dani.

 
Fotó: OSC Waterpolo
 

“Azt azért nem mondanám, hogy nyugodtan fogadtam az első híreket. Úgy gondolom, nagyon jó ívet írtunk le a csapattal a nyáron, jó formában játszottunk a Magyar Kupa selejtezőiben, és tényleg reménykedve vártuk a szezon elejét. Az egész nyári felkészülést a teljes csapattal tudtuk megvalósítani, hiszen elmaradtak a válogatott tornák, ahol három játékosunk lett volna érdekelt. Ez példa nélküli egy élcsapatnál, de jól sült el, mert így egy komplett alapozás van a hátunk mögött."Csalódottságot okozott, hogy a kiválóan sikerült formaidőzítést végül nem tudtuk a medencében megélni,"pedig a lehető legjobb állapotban várta a kupa négyes döntőjét a csapat.”

Megjött Varga Dani első veresége

Az újbudaiak azóta bekapcsolódtak a bajnokságba, október elején - március óta először - obI-es meccset játszott az OSC, amit meggyőző játékkal, 18-3-ra nyert meg Tatabányán. A következő fordulóban már jóval keményebb feladat várt Manherzékre, és a Szolnok ellen elszenvedte első vereségét vezetőedzőként Varga Dani.

 
Fotó: OSC Waterpolo
 

“Jó szellemiségű sportemberek alkotják a csapatomat, de a mögöttünk hagyott 6-7 hét zaklatott felkészülése és a még hiányzó játékosok miatt az utolsó negyedben nem bírtuk a Szolnok tempóját. Igazán akkor lett volna esélyünk a győzelemre, ha csak három negyedet kell végigpólóznunk” - mondta mosolyogva Varga.

“Igyekszem a pozitívumokra fókuszálni, például arra, hogy 0-4 után is felálltunk, és sikerült is visszajönnünk a meccsbe. "Nem estünk szét fejben, a küzdeni akarással és a tettvággyal maximálisan elégedett lehettem, amit el is várok a csapatomból. Most ennyi jött ki belőlük, de bőven megvan a mentségünk, mert tényleg borzasztó időszakon vagyunk túl.”

A csapatépítés a legnagyobb kárvallott

Egy vereség nem a világ, a körülmények ismeretében a három évvel ezelőtt a világ trónjára is felülő Szolnok otthonában belefér egy szoros, 10-7-es vereség. Varga Dani nem is a vereség taktikai, vagy technikai oldalát nézi, hanem a nagy képet.

 
Fotó: OSC Waterpolo
 

“Nagy változások voltak nyáron az OSC-nél, és az új helyzetet még minden érintettnek szoknia kell. Itt most nem taktikai variációkra kell gondolni, hanem csupa olyan dologra, amit a játékosok a mindennapokban együtt sajátítanak el, illetve alakítanak ki. Csapatnormák, csoportdinamika, az egyének szerepe a csapatban úgy a medencében, mint az öltözőben, és így tovább. A szakmai irányt nyilván az edző jelöli ki, de csapaton belüli társas kapcsolatokat és dinamikát a játékosok formálják egymás között.”

“Mint minden csapatnál, nálunk is léteznek szerepek, aminek a megértéséhez a megfelelő edzői koncepció mellett idő, és főleg tapasztalás szükséges. Nem magától értetődő, hogy egy játékos “jó helyre teszi magát”. Ez létfontosságú tényező, mert a játékosok magukkal viszik a medencébe” - magyarázta Varga, aki a szolnoki meccs utáni sajtótájékoztatón is kiemelte, sok játékosa élt már át hasonló helyzetet, de nem az OSC-ben, ilyen helyzetben, ezekkel a játékostársakkal.

 
Fotó: OSC Waterpolo
 

“A fentiek kialakítása a csapatépítés első fázisának legfontosabb alapköve, ilyenformán nagyon rosszkor jött, hogy másfél hónapra partvonalon kívülre kerültünk."Ebből a szempontból volt a legrosszabb a karantén, hiszen a csoportdinamika kialakítását értelemszerűen csak csoportosan lehet elvégezni. "De nincs nagy baj, haladunk tovább a kijelölt úton, és dolgozunk azon, hogy az egyéni teljesítmények optimális módon segítsék a csapat eredményességét.”

“Optimista vagyok, mert azt látom, hogy a bajban összekovácsolódott a csapat. Jól dolgozunk, ráadásul az idő is nekünk dolgozik, mert amint a fentiek a helyükre kerülnek, csak még jobbak leszünk” - zárta a gondolatait Varga.

MOL Sportágak
MOL Csapat