Nem a Vk-aranynak örül a legjobban Märcz Tamás kapitány

2018. szeptember 19. szerda 20:16

Märcz Tamás boldog, hogy 19 év után a magyar pólóválogatott nyerte a világkupát, de nincs szó eufóriáról, és nem is a berlini eredményt tartja a legnagyobb sikernek.

Frenetikus sikert aratott a férfi vízilabda-válogatott a berlini világkupán, ahol (többek között Szerbiát legyőzve) megnyerte a sorozatot, és ezzel 19 év után végzett a világkupa első helyén. Märcz Tamás kapitány kinevezése óta jutott már döntőbe világbajnokságon, és a világligában is, de most sikerült először nyernie, mégsem mondható, hogy eufórikus hangulatban ünnepelte volna első szövetségi kapitányként elért aranyát.

Az igen! Világkupa-győztes a férfi pólóválogatott!

Férfi vízilabda világkupa, döntő: Magyarország-Ausztrália 10-4 (2-1, 2-1, 4-0, 2-2) gólszerzők: Manhercz 4, Zalánki, Bátori, Pásztor 2-2, illetve Kayes, Power, Younger, Ford 1-1 Elsősorban védekezésben kezdett jól a magyar csapat, különösképpen a kapuban Kardos Gergő kapta el a fonalat, a fiatal hálóőr hátrányban háromszor is hárított.

“A magyar pólós az arannyal a közvélemény minimum elvárását teljesíti” - mondta a MOL-csapatnak a kapitány egy mosoly kíséretében.
“Ez persze messze nem ilyen egyszerű, napjaink vízilabdája annyira kiegyensúlyozott, hogy még a nálunk előrébb tartó válogatottak sem mehetnek biztosra egy-egy világversenyen. "Boldog vagyok, hogy nyertünk, rengeteg pozitívumot láttam, de tényleg nincs eufória.”

Elmaradt a fürdés

Hála az égnek a magyar pólószurkolók számtalanszor láthatták, ahogy az aktuális kapitányt egy-egy torna végén a medencébe rántják a játékosai. Berlinben azonban hiába aratott történelmi léptékű sikert a pólóválogatott, Märcz Tamás nem ugrott a medencébe ünnepelni. Megkérdeztük a kapitányt, valami értékes volt-e a zsebében.

 
Fotó: Waterpolo.hu
 
“Ha úgy éreztem volna, hogy ugranom kell, az sem érdekelt volna. Egyszerűen arról volt szó, hogy ez a nyár egy hullámvasút volt, és még túl erősen bennem volt az Európa-bajnokság kudarca ahhoz, hogy önfeledten ünnepeljek a vízben a játékosokkal. Nem arról van szó, hogy nem örülök nagyon a sikernek, csak abban bízom, hogy lesz még alkalom a közös fürdőzésre úgy is, hogy az egész szezon kiválóan sikerül majd” - mondta őszintén a kapitány.

Mit jelent a világkupa-győzelem?

Nyolcból öt csapat komplett csapattal érkezett, viszont a mieinkhez hasonlóan a szerb csapat sem a legerősebb csapatával utazott el a tornára, a horvátoknál is volt két hiányzó az EB csapathoz képest, de ennek ellenére magasan a két említett csapat volt a torna favoritja, viszont volt néhány vaskos meglepetés.

Okosan használja ki a pólósok világkupáját Märcz Tamás

Märcz Tamás kapitánynak nem volt sok ideje búslakodásra a balul sikerült Európa-bajnokság után, mert alig két héttel a barcelonai torna után már meg is kezdődött a világkupára való felkészülés. "Nincs szó arról, hogy összeomlottam volna, de persze én is csalódott voltam az Eb után, úgyhogy jól is jött, hogy egy rövid szünet után újra belevethettük magunkat a munkába" - mondta a kapitány, akit már a világkupa helyszínén, Berlinben értünk utol.

 Mi például a nyitómeccsen kikaptunk a németektől, a horvátok pedig az ausztrálokkal szemben maradtak alul a negyeddöntőben. Märcz szerint erősödik a középmezőny a nemzetközi színtéren, így fel kell készülni rá, hogy a tradícionális pólósnemzetek is kaphatnak nem várt pofonokat olyanoktól, akiket általában a második vonalhoz sorolunk.

“A jövő évi világbajnokság, illetve az olimpiai szempontjából is érdemes leszögezni, hogy egy-egy nagy tornának már jóval több várományosa van, mint azt megszokhattuk. Az ausztrálokat a döntőben ugyan elég nagy különbséggel vertük, de a csoportban késhegyig menő csatát vívtunk velük, és csak egy góllal tudtuk legyőzni őket.”

“Amellett, hogy bonyolódik a vízilabda térképe, azért azt is tudni kell, hogy a magyarhoz hasonlóan a szerb és a horvát válogatott is minden egyes tornán eredménykényszer nyomása alatt szerepel. Ebből most mi jöttünk ki a legjobban, amiből leszűrhetjük akár azt is, hogy a legerősebb csapataink mögötti második sorral kapcsolatban elég jól állunk, ugyanakkor dőreség lenne azt várni, hogy mostantól minden nagy versenyről éremmel a nyakunkban térünk haza” - fogalmazott a kapitány, aki a világbajnoki, illetve a világliga-ezüst után is jelezte, nem csaphatjuk be magunkat az eredményekből ítélve, és neki kapitányként mindig az a feladata, hogy reálisan értékeljen.

Jól bírjuk a sorozatterhelést

Märcz nem csak az arany miatt lehet elégedett, hiszen több olyan játékos is akadt, akik meghálálták a bizalmat (és nem csak fiatalokról van szó, hiszen volt 31 éves elsőbálozó is a csapatban).

 
“Nem szeretnék név szerint kiemelni senkit, mert mindenkire büszke vagyok, és nem akadt olyan, aki csalódást okozott volna. Annyit mondhatok, hogy a kapuban nagyon jól állunk, és ez megnyugtató a következő évekre nézve, hiszen látható, hogy Nagy Viktor után sem maradunk klasszis kapus nélkül. Örülök, hogy végre be tudtam dobni Jansik Szilárdot, aki hozta is, amit vártam tőle, de a keret legfiatalabb tagja, Nagy Ádám is beváltotta a hozzá fűzött reményeimet.”

“Az egyéni teljesítmények helyett inkább azt emelném ki, hogy nagyon jó csapatösszhang és harmónia alakult ki a csapatban." Szintén jó volt megtapasztalni, hogy látványosan jót tesz a csapatnak, ha sűrű a programja: a világligában is látszott, hogy jól bírjuk a sorozatterhelést, és kimondottan fekszik a fiúknak, hogy nyomás alatt kell játszani. Mondjuk egy magyar pólóválogatott játékosnak ezt muszáj is megszoknia” - tette hozzá Märcz.

Nem fontos az eredmény, de mégis az

A világliga-arany óriási siker, ráadásul elég régen sikerült már legyőzni tétmeccsen a szerbeket (utoljára 2014 nyarán), ami hab volt a tortán. “Azt tudni kell, hogy a szerbek a legerősebb csapatukból azért elhoztak magukkal 5 játékost, és egyébként is nagyon okosan építgetik ezt a generációt. Évek óta együtt tartják ezt a keretet, sőt sokan feljátszanak a legjobbakhoz is, és bár kiváló csapatról van szó, a mostani generációjuk erősebb. Az olimpia után a mostani szerb csapatból előfordulhat, hogy többen is visszavonulnak, így a most legyőzött csapat már a következő olimpiai ciklus csapatának gerince lesz” - mondta a kapitány.

MOL Sportágak
MOL Csapat