Okosan használja ki a pólósok világkupáját Märcz Tamás

2018. szeptember 11. kedd 15:27

Märcz Tamás pólókapitányt nem tört össze az Eb, sőt egyből a munkába vetette magát, és a helyes utat szem előtt tartva készült csapatával a berlini világkupára. Interjú.

Märcz Tamás kapitánynak nem volt sok ideje búslakodásra a balul sikerült Európa-bajnokság után, mert alig két héttel a barcelonai torna után már meg is kezdődött a világkupára való felkészülés. “Nincs szó arról, hogy összeomlottam volna, de persze én is csalódott voltam az Eb után, úgyhogy jól is jött, hogy egy rövid szünet után újra belevethettük magunkat a munkába” - mondta a kapitány, akit már a világkupa helyszínén, Berlinben értünk utol.

Fiatal magyar keret indult útnak

A kapitány egy korábbi interjúban elmondta, nehéz helyzetben van a csapat összeállítását illetően, hiszen sokszor a jelenlegi válogatott kerettagok kevesebb lehetőséghez jutnak a bombaerős magyar klubcsapatokban, másrészt rendkívüli módon megerősödött a nemzetközi mezőny, így minden alkalmat meg kell ragadnia, hogy játéklehetőséget biztosítson a tehetséges fiataloknak.

Märcz Tamás a kiutat keresi az elmúlt évek csapdájából

"Hosszú Európa-bajnokság volt ez" - sóhajtott fáradtan Märcz Tamás férfi szövetségi kapitány, amikor az Eb értékelésének ügyében utolérte a MOL-csapat. Az egykori klasszis pólós nem tagadta, az eredmények miatt természetesen nem elégedett, de egyből hozzátette, sem őt, sem a játékosait nem törte meg a magyar pólóválogatottól szokatlannak mondható 8. helyezés.

“Fontos sorozat a világkupa, ugyanakkor most van lehetőségem kísérletezni, hiszen mi már megszereztük a világbajnoki kvótát a Világliga-döntővel. Egyébként hasonló megfontolások vezetik például a szerbeket, akik szintén sok fiatalt hoztak magukkal Németországba.”

“Ugyanakkor például a szerbeknél kicsit más a helyzet. Az ő legjobbjaik nem otthon játszanak, viszont a Partizan személyében van olyan klubcsapatuk, amelyben a szerb fiatal tehetségek folyamatosan a Bajnokok Ligájában edződnek, így sokkal könnyebb beépíteni őket a válogatottba, hiszen nem új számukra a nemzetközi mezőny ritmusa. Nálunk azért más a helyzet, hiszen a tehetségeink vagy gyengébb csapatokban játszanak, vagy erősebbekben kevesebb lehetőséget kapnak” - mondta Märcz.

 
Fotó: Waterpolo.hu
 
A kapitány elmondta, bár nem szerencsés helyzet, hogy a válogatottban kell játéklehetőség biztosítani a fiataloknak, igyekszik minden lehetőséget megragadni. Ez a folyamat már az Univerziadén megkezdődött, hiszen abból a csapatból most a felnőtt keretbe is bekerült Kardos Gergely, Jansik Szilárd, Kovács Gergő és Pohl Zoltán, valamint Német Toni.

“Úgy érzem, mentálisan nagyon jó irányba indult el a csapat. Jó hangulatban sokat dolgoztunk együtt az utóbbi hetekben, és már ilyen rövid idő alatt is sokat lépett előre a válogatott. Több változást is eszközöltem, folyamatosan próbáljuk érettebbé tenni a csapatunkat, és itt most nem csak taktikai dolgokra kell gondolni, hanem egyéb területeken is változtattunk néhány dolgon."Fontos, hogy a játékosok érezzék a bizalmat, cserébe azt várjuk, hogy átérezzék, mit jelent a magyar válogatottban pólózni úgy fizikailag, mint mentálisan, pszichésen, kommunikációban és mindenben, amit egy ilyen megtiszteltetés magába foglal” - magyarázta Märcz.

A kapitány kitért arra is, hogy kicsit folyamatosan “úton van” a csapatával, mióta kinevezték. “Megállás nélkül építkezünk, hiszen a vb-ezüstérmes csapat több tagja szüneteltette a válogatottságát, vagy visszavonult. Ezek alapján a realitás azért mást mutatott, mint az év közben szállított eredmények, és ezt fájdalmasan tapasztaltuk meg az Európa-bajnokságon, ahol mindenki erős csapattal volt jelen.”

 
Fotó: Waterpolo.hu
 
“Én viszont soha nem fogadtam el a realitásokat, mindig azért küzdöttem, hogy ha kell, erőn felül teljesítve, de eredményeket érjünk el. Ez nem változott továbbra sem, bízom magamban, és bízom a csapatomban, hogy a magyar vízilabda hagyományainak megfelelően képviseljük az országot Berlinben is.”

Sok mindent eldugtunk a németek elől

A magyar pólóválogatott Németországgal, aztán Ausztráliával edzőtáborozott, és több kétkapuzás is szerepelt a programban (ekkor még nem tudtuk, hogy a világkupán egy csoportba kerülünk), Märcz azonban nem tart attól, hogy a németek, akiknek óriási téttel bír a torna, kiismertek volna minket.

“Amúgy is elég jól ismerjük egymást, de azért elég sok mindent eldugtunk előlük, és csak néha vettünk elő bizonyos variációkat, hogy megnézzük, hogy reagál rá az ellenfél. Azt kell mondjam, nagyon hasznos volt a közös edzőtábor, több meccset is játszottunk, ahol ugyan eredményekben általában mi voltunk a jobbak, de ez semmit nem jelent a világkupára nézve.”

“Nekünk ugyanis azt kell tudnunk, hogy amit egy játékos tehetségéből fakadóan egy edzőmeccsen megcsinál, azt elő tudja-e húzni a kalapból nyomás alatt, egy tétmeccsen. Ez a fajta meccsrutin csak így szerezhető meg, ezért lesz a fiataloknak különösen fontos a szerepelés a németországi tornán.”

 
Fotó: Waterpolo.hu
 
A mieink kedd este a németekkel kezdenek, aztán szerdán jönnek az ausztrálok, csütörtökön a japánok, péntektől pedig a helyosztók következnek. “A nyitómeccs nagyon nehéz lesz, hiszen a németek egyrészt erős csapattal jönnek, amely kiegészül néhány kulcsjátékossal a közös edzőtáborhoz képest, ráadásul nem elképzelhetetlen, hogy a játékvezetőktől is megkapják majd a hazai pálya előnyét, hiszen nekik kvázi ez az egyetlen lehetőségük, hogy kiharcolják a világbajnoki szereplést.”

A kapitány látja az utat

Märcz Tamás korábban is elmondta, nehéz időszakban van a magyar pólóválogatott, hiszen kiöregedett az aranygeneráció, és most éppen több csapat is előttünk jár. “Lesz egy nagyon erős magyar generáció, aminek azonban még kell jó néhány év, hogy a csúcsra érhessen. Addig azonban még rengeteg a tennivaló, és mi nem engedhetjük meg, hogy ez az időszak csak a vegetálásról szóljon. Érmeket akarunk nyerni, ott akarunk maradni az élmezőnyben, ami nagyon nehéz feladat lesz.”

MOL Sportágak
MOL Csapat