Olimpiai keretet hirdettek a férfi/női pólókapitányok

2024. július 06. szombat 11:55

Tizenegy világbajnok kapott helyet a párizsi olimpiára utazó 13 fős férfi vízilabda-válogatottban, míg a nőknél csak világbajnoki ezüstérmesek kaptak helyet a keretben.

A kapuban Vogel Soma és Bányai Márk, klasszikus centerként Hárai Balázs, a balkezesek oldalán Vámos Márton és Zalánki Gergő, kapásoldalon Varga Dénes, Vigvári Vince és Manhercz Krisztián, védőként és bevethető centerként Angyal Dániel, Jansik Szilárd és Molnár Erik, valamint szintén több poszton használható all-rounderként Nagy Ádám és Fekete Gergő alkotja majd a csapatot - olvasható a magyar szövetség (MVLSZ) hírében. A névsort pénteken hagyta jóvá az elnökség.

"Vannak előnyei és hátrányai is, hogy ilyen korán meg kell adni a névsort - mondta Varga Zsolt szövetségi kapitány. - A hátránya, hogy egyetlen hivatalos mérkőzés és több kétkapus edzés alapján kellett döntenem, az előnye viszont, hogy mostantól mindenki az olimpiára koncentrálhat, és a jövő heti Domino Trans Kupán a mérkőzéseken már a tizenhárom utazó játszik, ami könnyebbé teszi a játék formálását."

Volt egy alapvető elképzelésem a csapatról, ugyanakkor akadtak kérdések bizonyos posztokon, amelyek megválaszolásával egészen az utolsó pillanatig vártam, csütörtök estére viszont pontot tettünk mindenre."Nyilván sokkal nehezebb volt most, mint eddig bármikor, hiszen mindenhová tizenöt embert lehetett nevezni, az olimpián viszont tizenhárom a limit" - nyilatkozott a szövetségi kapitány.

A csapatban egyetlenként olimpiai bajnok Varga Dénes párizsi szereplésével beállítja Gyarmati Dezső (1948-1964) és Benedek Tibor (1992-2008) magyar csúcsát, mivel ez lesz az ötödik olimpiája. Hárai Balázs negyedszer készülhet, Vámos Márton, Zalánki Gergő és Manhercz Krisztián harmadszor vehet részt ötkarikás játékokon. Ugyanakkor öt olimpiai újonc is van a keretben: Molnár Erik, Nagy Ádám, Fekete Gergő, Vigvári Vince és Bányai Márk.

A nőknél nem sokat variáltak a kapitányok

A magyar szövetség szombati tájékoztatása szerint a kapuban Magyari Alda és Neszmély Boglárka, centerben Parkes Rebecca és Mahieu Geraldine, kapásoldalon Keszthelyi Rita, Gurisatti Gréta és Faragó Kamilla, a balkezes oldalon Leimeter Dóra, valamint jobbkezesként Vályi Vanda és Szilágyi Dorottya, bekkben Garda Krisztina, Rybanska Natasa és Horváth Brigitta alkotja a csapatot, valamennyien ott voltak februárban Dohában, ahol világbajnoki döntőt vívott az együttes.

A válogatottat Cseh Sándorral együtt irányító Mihók Attila elmondta, az a tizenhárom játékos utazik, akik mind ott voltak a vb-ezüstnél, megvan a tapasztalatuk ezzel az edzői stábbal, tudják, mire számíthatnak, és hogy a stáb mire számít tőlük. A keret "éles bevetésen" állt össze, mivel a csapat már túlvan egy hét közös edzőtáborozáson a kanadaiakkal, az athéni Thetisz Kupa négy összecsapásán, és még az elmúlt három olimpiát megnyerő amerikaiakkal több kétkapus edzésen, valamint egy hivatalos összecsapáson.

Furcsa volt egy edzőtábor közben kijelölni a csapatot, de tudtuk, hogy most ez a feladatunk, még ha ez azzal is jár, hogy van, aki kicsit vagy éppenséggel nagyon szomorúan csinálja végig a hátralévő napokat - jelentette ki Mihók Attila, aki a csapathirdetés dilemmái kapcsán megjegyezte: "Ha a sportág jó helyen van, akkor ennek a döntésnek nagyon nehéznek kell lennie - mint ahogy az is volt."

Ami az olimpiai múltat illeti, a tizenháromból kilenc játékos ott volt a tokiói bronzérem megszerzésénél, újoncként Faragó Kamilla, Neszmély Boglárka, Mahieu Geraldine és Horváth Brigitta szerepel első olimpiáján. Komolyabb ötkarikás rutinnal csupán Keszthelyi Rita és Garda Krisztina rendelkezik.

A válogatott tagjaként több rekordot tartó Keszthelyi lesz első magyar női vízilabdázó, aki a negyedik olimpiáján játszik azok után, hogy 2012-ben, Londonban először volt jelen. Garda Krisztina pedig csatlakozik a háromolimpiás hölgyek táborához (Drávucz Rita, Gangl Edina, Takács Orsolya, Szűcs Gabriella) - mindenki más másodszor szerepel Tokió után a játékokon.

MOL Sportágak
MOL Csapat