Pólókapitányi elvárás: verd meg, aki szembejön

2023. szeptember 19. kedd 09:23

Mihók Attila - valamint kapitánytársa, Cseh Sándor - tudja, hogy magyar pólókapitánynak lenni megtiszteltetés, de komoly nyomás is. Az új női kapitánnyal beszélgettünk.

Pólókapitánynak lenni Magyarországon egyszerre nagy megtiszteltetés és igencsak kockázatos vállalkozás, ezt a tényt az utóbbi években is érzékelhettük. A férfiakat irányító Märcz Tamást, illetve a női kapitány, Bíró Attilát is egy-egy rosszul sikerült világbajnokság után állította fel a szövetség, holott mindkét szakember mögött álltak komoly sikerek is.

Persze a magyar vízilabda széles merítését nemcsak a kiváló játékosok, hanem a vájtfülű szakemberek is mutatják, így a váltás szinte mindig sikeres: a férfiakat átvevő Varga Zsolt egy Eb-döntővel és egy világbajnoki címmel indított, és annak idején az idén menesztett Bíró Attila is egy Európa-bajnoki trófeával kezdte meg működését a nőknél.

“Ebből a szempontból nagyon szeretnénk a kiváló elődök nyomdokaiba lépni. Annál is inkább, mert Birge Eb-győzelme számunkra most a legfontosabb cél, az olimpiai kvóta megszerzését is jelentené” - mondta a MOL Csapatnak Mihók Attila, a női válogatott társkapitánya.

A célok egyszerűen összefoglalhatók

A MVLSZ úgy döntött, Bíró helyét egy tandem veszi át, de jól körülírható felelősségi körökkel. A szövetségi kapitány Mihók lett, a segítője pedig az utóbbi években az utánpótlásban dolgozó Cseh Sándor lesz.

“Egyelőre a tervezési fázisnál tartunk, hiszen még csak hétfőn hirdettük ki az első nagyon bő keretünket, de már most mondhatom, hogy kiválóan működő leosztásban dolgozunk együtt Sanyival. Biztos vagyok benne, hogy nem fog semmiféle gondot okozni, hogy két kapitánya van a női válogatottnak.”

 
A magyar lányoknak is mindenkit le kell győzniük (Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó)

“Bár a fontos meccsek még messze vannak, érzékeljük a nyomást. Egyértelmű, hogy ha egy ilyen minőségű csapatnál váltás van, annak az az oka, hogy győzelmet várt a vezetőség, és ez nem változik a személycserével sem.”

“A mindenkori magyar pólóválogatottaknál, illetve az edzők munkájának értékelése is elég egyszerű a képlet: aki szembe jön, azt le kell győzni."Ha ez nem sikerül, akkor nem jól végeztük a munkánkat. Ezért mondom azt, hogy egyszerre megtisztelő és nagyon nehéz a feladatunk Sanyival” - magyarázta a kapitány.

Minden az olimpiáról szól

A balul sikerült világbajnokságról nem sikerült olimpiai kvótát szereznie a női válogatottnak, és amíg nincs a zsebben a párizsi repülőjegy, addig Mihók Attilának sem lehet egyetlen nyugodt pillanata sem. Persze a kapitány elmondta, távlati célokat is kitűzött maga elé a kapitánypáros, de egyelőre semmi más nem számít, csak a kvóta.

 
Télre kell a csúcsforma (Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó)

“Január-februárra nemcsak a legerősebb magyar keretnek, hanem a csapat játékának és a játékosok egyéni formájának is a lehető legmagasabb szintre kell érnie."Mivel úgy áll a helyzet, hogy talán még egy Európa-bajnoki ezüst sem lesz elég a kvótához, nem tűzhetünk magunk elé más célt, mint az Eb megnyerését” - szögezte le határozottan.

Ez egyébként nem újdonság, a mieink időtlen idők óta ezzel a céllal vágnak neki minden világversenynek, csakhogy most ez nem feltétlenül tűnik reálisnak. Szűk másfél éve az akkor egyeduralkodónak tűnő amerikaiak ellen csak óriási csatában veszítettük el a vb-döntőt, ám az azóta eltelt időben nemhogy nem kerültünk közelebb az USA-hoz, de úgy néz ki, más csapatok is elénk kerültek. Hol van most a helyünk?

 
Hol a helyünk a mezőnyben? (Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó)

Hatodikak lettünk, úgyhogy a hatodik pozícióban van a helyünk” - sóhajtott nagyot a kapitány. “Ha más lenne a vb lebonyolítása, talán más lenne a helyezésünk is, de a jelenlegiben (hozzávéve az igencsak peches sorsolást) kell értékelnünk a helyünket, és az sajnos most ezt mutatja. Innen indulunk, de a célunk természetesen az, hogy már télre visszatérjünk oda, ahol a hazai rendezésű vébén voltunk. Már csak azért is, mert akkor európai csapat nem előzött meg minket” - tette hozzá mosolyogva a kapitány.

Ha már a merítés nagy, merít is a kapitány

Ha a felnőtt női csapatnak nem is sikerült jól az év, az utánpótlásban taroltak a magyar lányok: Dr. Sike verhetetlen U17-es csapata, valamint a Benczur-féle U20-asok sem találtak legyőzőre, és tekintve, hogy a felnőtt női válogatott sem mondható éppen idős csapatnak, a jövőkép mindentől függetlenül igencsak pozitív.

“Rengeteg ígéretes játékos jön fel az utánpótlásból, sőt akadnak, akik nagyon fiatalon már a felnőttek között is bizonyítottak, de azt azért észben kell tartani, hogy az utolsó utánpótlás korosztály és a felnőtt szint között nagyon komoly különbség van. "Az biztató és reménykeltő, hogy nagy merítésből dolgozhatunk, de most fél évünk van csupán felkészülni a kövekező nagy feladatra.”

A kapitánypáros első kerete tükrözi Mihók szavait, hiszen rendkívül bő keretet hirdettek, hogy minél több játékost meg tudjanak nézni. Két csapatnyi játékos, mindegyik két-két sorral utazik az edzőtáborba, hogy a kapitányok a keretet folyamatosan szűkítve a lehető legütőképesebb csapattal készülhessenek a téli élet-halál meccsekre.

 
Mindenki egy irányba húz (Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó)

“Nagyon fontos, hogy a magyar vízilabdában jelen pillanatban olyan egység van, ami a mindenkori válogatottak sikeres szereplését helyezi előtérbe. Minden adott ahhoz, hogy eredményesek legyünk, nem foghatjuk senkire és semmire, ha nem járunk sikerrel. Hogy mit jelent a siker? Nos, természetesen általában csak a végső győzelmet, de most úgy áll a helyzet, hogy ha csak egy bronz jönne össze az Eb-n, de azzal is kvótát szereznénk, már nem lennénk csalódottak” - zárta a gondolatait Mihók Attila. 

MOL Sportágak
MOL Csapat