Színmagyar csapattal indul hódítani a póló Guardiolája

2020. július 24. péntek 10:15

Cseh Sándor a Szolnokkal BL-t nyert, aztán az utánpótlásnak szentelte a figyelmét, most viszont felbukkant egy érdekes projekt, aminek a kedvéért visszatért a MOL Csapathoz - immár az OSC-nél.

Cseh Sándor, az OSC vízilabda csapatának szakmai tanácsadója egy szép, íves vargabetű után tér vissza a MOL Csapat kötelékébe. A Szolnoki Dózsával Magyarország, majd a világ trónjára is felülő szakember az utóbbi másfél évben a Magyar Vízilabda Szövetség sportigazgatójaként az utánpótlás-válogatottak szakmai vezetőjeként tevékenykedett, és bár ezt a pozícióját megtartja a jövőben is, annyi ideje marad mellette, hogy az újjáalakuló OSC szakmai tanácsadói szerepkörét is el tudja vállalni.

 
Fotó: OSC Waterpolo
 

“A szolnoki kaland lezárultával én is tartottam tőle, hogy nagyon fog hiányozni az edzői munka, és engem is meglepett, mennyire kielégít és boldoggá tesz, hogy az utánpótláson keresztül sokat tehetek a magyar póló jövőjéért” - mondta a MOL Csapatnak Cseh. “Hívtak edzőnek több helyre is, de azt gondolom, a mostani munkám értékes annyira a magyar vízilabda szempontjából, hogy semmiképpen nem akartam félbehagyni a projektet. Aztán előállt egy speciális helyzet, ami felkeltette az érdeklődésemet.”

Ez a speciális helyzet nem más volt, mint az OSC pólócsapatának kvázi ellehetetlenedése. Az utóbbi években szépen és eredményesen épülő csapatot hirtelen elhagyta névadó szponzora, ezzel tulajdonképpen megszűnt létezni a klub, amely kénytelen volt elengedni a játékosait. A klub gyakorlatilag kiüresedett, pusztán a neve maradt meg.

“Amikor megkerestek az OSC megmentését célul kitűzők, volt még egy motivációm, ami nem engedte, hogy nemet mondjak. Az utóbbi években azt a tendenciát figyeltem meg, hogy az utánpótlásból kiöregedő játékosok - még a legtehetségesebbek is - inkább középcsapatokhoz szerződtek, és nem vállalták fel azokat a kihívásokat, amik egy élcsapatnál várták volna őket. Ez a nyár hozott egy komoly áttörést ebben a kérdésben, most több fiatal is top csapatoknál kötött ki, ami azért fontos, mert ezeknek a játékosoknak a fejlődésük érdekében a legjobb, legerősebb csapatokban kell helyet követelniük maguknak.”

 

Az OSC-nél ugyanis a klub koncepciójának az a legfontosabb eleme, hogy kizárólag magyar játékosokból álló kerettel érjenek el hazai, és nemzetközi sikereket. Cseh elmondta, nemcsak az utánpótlásban végzett munkája miatt volt vonzó a felkérés, hanem tetszett neki az is, hogy a szakmai irányvonalat is ő alakíthatja ki a klubnál. A szponzoroknak csak egy kérésük volt.

“Természetesen tiszteletben tartjuk a kérést, hogy színmagyar csapatunk legyen, bár én nem tartom ördögtől valónak a légiósok szerződtetését sem. "Azt vallom, hogy egy-egy posztra igazolt klasszis jelenléte nemhogy nem sérti a magyar játékosok érdekeit, de jót is tesz nekik egy más pólókultúrából érkező csapattárs, akinek az árnyékában időt nyernek a felnőtté válásra. Az OSC-nél nem lesznek külföldi játékosok, de amikor rábólintottam a közös munkára, még magyarok sem voltak. Konkrétan nem voltak játékosaink.”

Mit keres a vízilabda Guardiolája a lelátón?

Amikor Cseh Sándor távozott Szolnokról, egy az edző eltávolítása miatt kifejezetten dühös egykori játékosa dohogta, hogy a világ legjobb edzőjét küldték el a Dózsától, ő nevezte Cseht a vízilabda Guardiolájának.

“Hát ez kedves, értékelem a mögöttes tartalmát, de ha Guardiola munkásságát pólóra lehet fordítani, akkor pont nem azt képviselem, amit a katalán edző” - mondta nevetve Cseh, aki nagy Bayern München-szurkolóként azt is bevallotta, hogy nem kedvelte különösebben Guardiola időszakát kedvenc csapatánál. A párhuzam azonban nem ér véget, hiszen az OSC-nek olyan edzője lesz, aki a katalán filozófushoz hasonlóan nagyszerű játékospályafutás után előbb az utánpótlásban, majd gyorsan a mély vízben kell, hogy bizonyítson.

 
Fotó: OSC Waterpolo
 

“Varga Dani volt a játékosom is, ráadásul az utóbbi időben dolgoztunk együtt az utánpótlásban is, úgyhogy az első pillanattól kezdve azt támogattam, hogy ő legyen a csapat vezetőedzője. Nem hiszem, hogy alapvetően egy nagyszerű játékosmúlt önmagában garancia lenne arra, hogy valakiből jó edző lesz, de láttam, milyen úton indult el Dani, tudom, milyen ötletei vannak, ezért egyből támogattam a kinevezését. Annál is inkább, mert Dani más szempontból is fontos szereplő.”

“Talán nem hangzik szerénytelenül, hogy a mi szerepvállalásunk Danival szerepet játszott abban a - kulcsfontosságú - kérdésben, hogy mi lesz az OSC három válogatott játékosával. "Szerencsére Hárai Balázs, Manhercz Krisztián és Erdélyi Balázs mind a maradás mellett döntöttek, amivel egyből letettük az alapokat, hiszen egy köréjük épített csapat már egyértelműen vonzó célpont fiatal, ambíciózus pólósoknak is. A keretünk most három lábon áll: vannak a rutinos, a válogatottal az olimpiára készülő játékosok, vannak azok a pólósok, akik már tavaly is az OSC keretéhez tartoztak, és kisebb-nagyobb szerepet töltöttek be a csapatnál, és vannak az új játékosok. Utóbbi csoport a keret felét teszi ki, itt vitán felül tehetséges fiatalokról van szó, akik azonban még soha nem játszottak olyan célokért küzdő csapatban, mint az OSC” - magyarázta Cseh.

Mik azok a bizonyos célok?

“Ahogy a vezetőedzőként még új fiúnak számító Daninak, úgy a játékosoknak is biztosan lesznek nehezebb napjaik, és egy kis időre mindenképpen szükség van ahhoz, hogy erőviszonyokról tudjunk beszélni, de ebben a munkában pont az a szép, hogy minden csak rajtunk múlik. Ha azonnal eredményt akarnának elérni a szponzorok, és kimondott cél lenne a trófeák begyűjtése már a következő szezonban, akkor azt mondanám, vagy további magyar sztárjátékosokat, vagy légiósokat kell vennünk. Így azonban, hogy bátran építkezhetünk, és nem a közvetlen, hanem a távlati jövőkép kialakítása a legfontosabb feladatunk, azt mondom, roppant izgalmas és nagyon inspiráló munka áll előttünk.”

 

Cseh szakmai tanácsadói pozíciója nem lesz újdonság számára abból a szempontból, hogy Varga Danihoz nagyon is hasonló helyzetben kezdett el edzőként dolgozni. Az ő szakmai mentora Szolnokon a magyar vízilabdázás legendás alakja, Kovács István volt, és Cseh bízik benne, hogy hasonlóan gyümölcsöző viszony alakul majd ki közte és Varga között is.

“Kokóval nagyszerűen működött a közös munka, az együtt töltött tíz év második felében szakmailag már teljesen elengedte a kezemet, és csak a tanácsaival segített. Én sem tervezem, hogy Dani nyakában lógok majd az edzéseken, de tudnia kell, hogy bármikor, bármiben állok a rendelkezésére."Ahhoz, hogy Daniból olyan edző legyen, amilyet a benne lévő potenciál ígér, nekem hagynom kell őt a saját elképzelései szerint dolgozni. Meg kell élnie a saját kudarcait, mert azokból is épülni és erősödni fog.”

Addig nyüstöltük Cseht, míg végül azért csak sikerült kipréselnünk belőle némi esélylatolgatást az OSC közeljövőjét illetően. “Muszáj nagy célokat magunk elé tűznünk, különben nincs értelme az egésznek. Azért vonakodok számszerűsíteni bármit is, mert nagyon dühös lennék, ha a csapat elérné az általam most kimondott célt, és aztán kiengedne. Azt akarom, hogy az OSC minden meccsen győzni akarjon, és az utolsó pillanatig harcoljon. Nyilván az a célunk, hogy a legjobb négy közé kerüljünk, és ezért mindent meg is fogunk tenni, de ha sikerül odaérnünk, senkinek nem szabad ezt végállomásnak tekintenie” - szögezte le Cseh.

Az újjáalakuló OSC már a hétvégén munkához lát, a Magyar Kupa A csoportjában, Szegeden ugrik medencébe a Varga-Cseh páros csapata, amely a Debrecennel, a Szentessel és a házigazda Szegeddel találkozik július 25-26-án. 

MOL Sportágak
MOL Csapat