Teljes csapattal megküzdhetett volna a BL-ért az OSC

2020. november 17. kedd 11:38

Nem az fáj Varga Daninak, az OSC edzőjének, hogy nem jutott a BL-csoportkörbe a tartalékos csapata, hanem az, hogy nem is mérettethette meg magát az elitklubnak számító Bresciával.

Hatalmasat küzdött, de végül egy hajszállal lemaradt a vízilabda Bajnokok Ligája főtáblájáról az OSC. Az újbudaiak három győzelemmel, illetve egy-egy döntetlennel és vereséggel zárták a selejtezőt, így végül nem ugorhattak medencébe a playoffdöntőben, csak a harmadik helyért játszhattak. A kisdöntőt végül magabiztosan megnyerték a görög Vouliagmeni ellen, így a B1-es (budapesti) csoport harmadik helyén végeztek.

“Nagy csalódásnak semmiképpen nem nevezném, hiszen bár nagyon szerettünk volna továbbjutni, a realitásokkal tisztában kell lennünk, amikor értékelünk"A mi csoportunkból végül a topfavorit Brescia jutott be a csoportkörbe, ami legkevésbé sem meglepő, hiszen abszolút elitkategóriás csapatról beszélünk. Számomra csak az csalódás, hogy nem jutottunk el odáig, hogy megmérkőzzünk velük” - mondta a MOL Csapatnak Varga Dani, az OSC edzője.

Teljes csapattal ment volna

Az OSC csoportja meglehetősen furcsán alakult, hiszen a két győzelemmel nyitó újbudaiak a harmadik játéknapon kikaptak a spanyol Terrassától (ez volt a spanyolok egyetlen győzelme a selejtezőben), és végül ez a pontvesztés okozta, hogy a Radnicki elleni mérkőzésen a döntetlen a szerbek csoportelsőségét jelentette.

 
Fotó: OSC Waterpolo
 

A spanyolok elleni vereséget azonban igencsak tartalékos OSC szenvedte el, hiszen nem elég a koronavírus miatt kiesett hetek, Varga Daninak még sérülésekkel is meg kellett küzdenie, és úgy döntött, nem kockáztat.

“Hárai és Manhercz hetek óta elég komoly sérülésekkel játszanak, már az is komoly áldozat volt tőlük, hogy egyáltalán vízbe ugrottak.""Úgy döntöttem, hogy a rásérülés lehetősége miatt a Terrassa ellen nem szerepeltetem őket, de sajnos nem bírtuk el a hiányukat és a gyenge védekezésünk miatt egy góllal kikaptunk. Végül úgy alakult, hogy pont azok az egy gólok hiányoztak nagyon, amiket teljes csapattal talán meg is szereztünk volna” - mondta Varga.

 
Fotó: OSC Waterpolo
 

“Fokmérőként viszont nagyon is jól sikerült a torna, hiszen láthattuk, hol és miben kell fejlődnünk, és mi az, ami nem fér bele a hozzánk hasonló játékerejű csapatok ellen. A franciák és az oroszok ellen megvolt bennünk, ami a győzelemhez kellett, a spanyolok és a szerbek ellen viszont nem, de egy ötmeccses, roppant embert próbáló sorozat után azt kell mondjam, mindent kiadtak magukból a játékosaim.”

A fejlődés töretlen

Varga Dani első nemzetközi meccseit tudta le vezetőedzőként, és több játékosa is a budapesti tornán játszott először ilyen hőfokú mérkőzéseket, de a csapat a vezetőedző szerint örvendetes ütemben fejlődik még úgy is, hogy pont a csapatépítés szempontjából legfontosabb időszakban a koronavírus a partra száműzte a csapatot.

Nagy pofont kapott, mégis jól halad az OSC-vel Varga Dani

Varga Dani nem egy önmarcangoló típus. Az egykori világklasszis pólójátékos helyében talán sokan azok lennének, hiszen szinte csak hetek teltek el első felnőtt edzői megbízatásából, amikor gyakorlatilag az OSC Újbudát cakk-pakk partvonalon kívülre száműzte a koronavírus. A csapat tizennégyes keretéből tízen produkáltak pozitív mintát, ráadásul többeknek tüneteik is voltak, köztük a 24 éves centernek, Tóth Kristófnak, aki életveszélyes állapotba került lélegeztetőgépre.

“Többet akartunk a BL-selejtezőben, de el kell fogadnunk, hogy jelenleg ennyit tudunk. Ahogy a magyar bajnokság rangadóin, úgy a nemzetközi meccseken is meg kell tanulnunk megragadni az alkalmakat, ésa döntő szituációkat a javunkra fordítani.”

“A hasonló erősségű csapatok elleni rangadók a negyedik negyedben dőlnek el, és ebből most mi is leckét kaptunk. Ha a szerb csapat ellen a saját kihagyott ziccerünk után nem kapunk gólt, vagy belőjjük a büntetőt, akkor mi nyertük volna a csoportot. Ezeket az útravalókat hozzuk magunkkal a BL-selejtezőből.”

Irány az Eurokupa

A fiatal vezetőedző elmondta, úgy érzi, nagyon is van keresnivalója csapatának az Eurokupában, amely éveken át a kontinens második vonalának sorozata volt, idén azonban rendkívül erős mezőny áll rajthoz. “Régebben ez úgy nézett ki, hogy ha egy jó BL-csapat valahogy lecsúszott az Eurokupába, az jó eséllyel meg is nyert a sorozatot. Idén azonban olyan európai topklubok, mint a Szolnok vagy a Mladost is itt indulnak, úgyhogy nem túlzás az utóbbi évek legerősebb kiírásának nevezni az ideit.”

 
Fotó: OSC Waterpolo
 

“December elején három nap alatt lejátsszuk a csoportkört, ahol egyértelműen a továbbjutás a célunk. Nincs a mezőnyben olyan csapat, amellyel szemben az OSC-nek ne lennének győzelmi esélyei” - mondta határozottan Varga.

“Látom, hogy az út, amin járunk, jó. Szépen fejlődünk csapatként és egyénileg is, de hiába vannak dolgok, amiket már kimondottan jól csinálunk, mennünk kell tovább előre, nem állhatunk meg."Azt akarom, hogy a játékosok is lássák, haladunk, de azt is, hogy nem szabad egy pillanatra se megtorpanni” - tette hozzá Varga.

MOL Sportágak
MOL Csapat