Varga Dani: A döntőben kiderül, nagycsapat-e az OSC

2022. május 04. szerda 20:58

A BL nyolcas döntője nem jött össze, de tavaly után újra bajnoki döntőt játszik az OSC. Varga Danival a Fradi elleni fináléról, illetve a BL-kudarc hatásairól beszélgettünk.

“Nem tettem túl magam rajta, sőt az sem biztos, hogy valaha túl fogom” - válaszolta Varga Dani, miután azt kérdeztük tőle, a sokkoló hazai vereséggel elbukott Bajnokok Ligája nyolcas döntő milyen hatással lehet a Genesys OSC előtt álló magyar bajnoki döntőre.

“Közben az is igaz, hogy nagyon is tanulságos meccs volt a Hannover elleni, és bár a fájdalom még megvan, biztos vagyok benne, hogy erősebbek lettünk a pofontól."A sportban mindig benne van a kudarc, ez nem is kérdés, az a lényeg, hogy miként állsz fel belőle. "Azt a meccset elszúrtuk, ezt tudják a játékosok is, de ha épülünk belőle a bajnoki döntőre, akkor nem volt felesleges.”

Most kiderül, nagycsapat-e az OSC

A MOL Csapat stábja érzelmileg elfogult az OSC-vel, de mióta a MOL segédkezet nyújtott a megszűnés szélén egyensúlyozó klubnak, az újbudaiak egy nemzetközi és egy hazai bajnoki döntővel, valamint idén egy BL-főtáblás szerepléssel és egy újabb magyar döntővel taposták ki a helyüket a vízilabda térképén, így számunkra nem kérdés, hogy nemcsak itthon, Európában is nagycsapatnak számít.

 
Fotó: OSC Waterpolo
 

“Ez egy érdekes kérdés” töprengett el Dani. “Idén is ott vagyunk a bajnoki döntőben, ami már önmagában óriási dolog, hiszen kiváló csapatok végeznek már biztosan mögöttünk a bajnokságban. Nagy dolognak tartom a Bajnokok Ligája főtáblájára kerülésünket is, ráadásul számos rangadón nyújtottunk nemzetközi szinten is nagyszerűnek mondható teljesítményt.”

“Mégis azt mondom, csak akkor leszünk nagycsapat, ha nyerünk is valamit. "A BL Final8-ről döntő meccsek előtt azt mondtam, ha bejutunk, akkor ott van a helyünk, ha nem, akkor valami még hiányzik. Most ugyanezt mondom: ha megnyerjük a magyar bajnokságot, nagycsapat vagyunk” - szögezte le az egykori világklasszis játékos.

Akkor lássuk a medvét!

Az OSC tavaly a Ferencvárost ejtette ki az elődöntőben, ám tavaly a Fradi a nemzetközi porondra fordította a nagyobb figyelmet, ami végül egy BL-döntővel kamatozott Varga Zsolt csapatának (igaz, címvédőként nem bírtak a Reccóval). Idén a zöld-fehérek szinte rajt-cél győzelmet arattak az alapszakaszban, és az elődöntőt is könnyedén hozták.

“Optimistán várom a döntőt, mert bár a Ferencváros a favorit, úgy gondolom, vannak olyan értékeink, amikre építkezve borítani tudjuk a papírformát” - mondta elszántan Dani, de nem kívánta mindegyik potenciálisan bajnoki címet érő értéket nevesíteni. Néhányat viszont elmondott.

“Nemcsak csapatként vagyunk erősek, de tele vagyunk kiváló, nyerő típusú pólóssal. Óriási motiváció dolgozik bennünk, nagyon akarjuk a sikert, és ez átlendíthet minket a nehéz időszakokon. Úgy gondolom, minden megvan bennünk ahhoz, hogy bajnoki címet nyerjünk.”

A Fradi legyőzése persze nem lesz sétagalopp, ezt mutatják az alapszakaszban lejátszott rangadók is. Ősszel az OSC óriási csatában 7-6-ra kikapott a rivális otthonában, hazai medencében pedig döntetlen született, bár hozzá kell tennünk, hogy már belül voltunk az utolsó húsz másodpercen, amikor Hárai Pufi fórból besimította az újbudaiak egyenlítését.

Fejben kell jobbnak lenni

“Ahogy a tavalyi, úgy az idei szezonunk is a folyamatos fejlődés fenntartásáról szól. Minden meccsel jobb csapattá válunk, és bár az utolsó hetekben taktikailag és technikailag már nem sokat tudunk hozzá tenni a döntős teljesítményünkhöz, mentálisan mindig lehetünk jobbak, és egy finálét sokszor ez dönt el.”

 
Fotó: OSC Waterpolo
 

“A döntő megnyerésének a képessége mentális kérdés, de lélekben is mindenkinek fel kell rá készülnie, hogy a döntőben bele kell dögleni a vízbe, és a maximumnál kevesebb nem fogadható el senkitől."Ha ezt visszakapom a medencében a csapatomból, akkor lehetünk bajnokok” - szögezte le Dani.

Nem elhanyagolható szempont a szezon utolsó meccsein a frissesség sem, márpedig az OSC nemcsak itthon, de nemzetközi összevetésben is iszonyatos meccsterheléssel tudta le az idényt.

 
Fotó: OSC Waterpolo
 

“Szerintem az egész világon nincs még egy csapat, amelyik ennyi meccset játszott, de ezt a csontot már lerágtuk, átbeszéltük az előnyeit, a hátrányait, nincs értelme tovább a múlttal foglalkozni. Az a feladatunk, hogy a rengeteg lejátszott meccs tapasztalatait eredményesen kamatoztassuk a bajnoki döntőben.”

A vízilabda ob I. döntője május 6-án, pénteken a Ferencváros otthonában kezdődik (19h, M4 Sport), a visszavágót csaknem két héttel később, május 18-án rendezik Újbudán. A kettő között még egy-egy BL-meccs is vár a csapatokra, a már továbbjutott Ferencváros a Bresciával, a már kiesett OSC Bukarestben a Steauával játszik.

MOL Sportágak
MOL Csapat