Zalánki Gergőnek a vb-döntő a minimális elvárása

2024. február 05. hétfő 09:10

Szó sincs arról, hogy felhozóversenyként, vagy válogatóként tekintene a világbajnokságra a címvédő férfi pólóválogatott, illetve annak klasszisa, Zalánki Gergő.

Egy 2015-ös Grúzia elleni mérkőzés óta először fordult elő, hogy a férfi vízilabda-válogatott soraiban nem tempózott a medencében Zalánki Gergő, a balkezes extraklasszis ezúttal azonban nem bánta, hogy a csikócsapattal letudott, mégis kiválóan sikerült Európa-bajnokságon nem volt a csapat tagja. Ennek két oka is van.

“Rendkívül fontos volt, hogy azok a játékosok, akik a legerősebb válogatottban kiegészítő emberek, belekóstoljanak a vezérszerepbe, mert ez elengedhetetlen a fejlődésükhöz. "Arról nem is beszélve, hogy olyan kiválóan játszottak a fiatalok, hogy egészséges versenyhelyzet alakult ki a kereten belül, ami azokat is nagyobb erőbedobásra készteti, akik korábban biztosak voltak a kerettagságukban” - mondta a MOL Csapatnak a Pro Recco balkezes bombázója.

Nem ártott egy kis pihenés

Zalánki elmondta, nemcsak pihentető, de megnyugtató is volt a fotelből nézni az Európa-bajnokságon szereplő magyar válogatottat. Ennél jobban nem is alakulhattak volna a dolgok a rendkívül feszített tempójú szezon közepén.

 
Újra akcióba lendül az A csapat (Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó)

“A klubkötelezettségek mellett egymás után Európa-bajnokság, aztán világbajnokság, nyáron pedig olimpia… Nem jött rosszul, hogy tudtunk egy kicsit pihenni, ráadásul a kettős cél másik fele is maradéktalanul teljesült. Nagyon pozitív élmény volt az Eb, a fiatalok felnőttek a feladathoz, megvolt az önbizalmuk a bravúrokhoz, és meggyőződésem, ha a betegség nem tizedeli meg a csapatot a végére, érmet is szereztek volna.”

“Azért volt fontos, hogy megérezzék a fiatalok, mit jelent első számúnak lenni a válogatottban, mert az utóbbi időben talán kicsit túlságosan könnyű dolga volt [Varga] Zsoltnak” - mondta nevetve Zalánki. “Nagyjából mindenki tudta, kik lesznek a keret tagjai, most viszont olyan verseny van a csapatba kerülésért, ami már jó ideje nem volt. És ez nagyon jót tesz a csapatnak, hiszen mindenkinek ott van a fejében, hogy minden poszton tapossa az idősebbek sarkát egy becsvágyó ifjú titán.”

Nem pusztán felhozóverseny

A versenynaptár sajátossága miatt fél éven belül már a második világbajnokságára készül a mezőny, és mivel a nyári tornát Varga Zsolt csapata nyerte, a mieinknek már nem kell aggódniuk az olimpiai kvóta miatt. Az ember azt gondolná, a címvédő csapat tagjai is afféle felhozóversenyként tekintenek a dohai vébére, de erről szó sincs.

 
Igenis fontos esemény a vébé (Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó)

“Egy magyar vízilabda-válogatott soha nem utazhat egyetlen világversenyre sem úgy, hogy csak bedobja a gatyát a vízbe. A presztízs mellett az is fontos, hogy még ki- és be lehet kerülni az olimpiai keretbe - ahova egyébként is csak 13 játékost lehet nevezni -, és mindig lehet fejlődni, csiszolni a játékot, amire nincs jobb lehetőség egy világbajnokságnál. Annál is inkább, mert akiknek még nincs kvótájuk, azok vért isznak a torna előtt.”

“Nyilván kényelmesebb a helyzetünk, hiszen már van kvótánk, és nem mennénk a Dunának, ha nem sikerülne jól ez a torna, de ettől még természetesen győzni szeretnénk. Az éremnél lejjebb nem adhatjuk, sőt ami engem illet, nálam az elégedettség a döntővel kezdődik. Címvédőként nem is lehet más a cél, mint a végső győzelem” - mondta határozottan Zalánki.

A csoportkörben sok minden eldőlhet

A vébéken általában csak helyezkedés és formába lendülés zajlik a csoportkörben, ezúttal azonban nagyon fontos lesz a torna első szakasza. Ahogy a magyar csapat klasszisa rámutatott, az olaszok elleni rangadó tétje hatalmas lesz, hiszen a csoportgyőztes kifejezetten baráti, míg a második helyezett brutálisan nehéz ágra kerül.

 
Mi nyugodtabban várhatjuk a rangadót (Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó)

“Az olaszoknak az már egy élet-halál meccs lesz, hiszen a nyolcba minimum be kell jutni a kvótához, és aki a csoport második helyén végez, arra igencsak komoly feladatok várnak. Mi megtehetjük, hogy csak a negyeddöntőre lendüljünk csúcsformába, ami persze nem azt jelenti, hogy ne akarnánk már a csoportkörben megmutatni, miért mi vagyunk a világbajnokok.”

“Nem akarjuk túlgondolni a világbajnokságot, lépésről lépésre haladunk, de az az éhség, ami a világ csúcsára repítette minket a nyáron, ugyanúgy dolgozik bennünk."Nyugodtak, de elszántak vagyunk, másfél hónapja erre a tornára készülünk, és tudjuk, mire kötelez minket a válogatott sapka” - tette hozzá a balkezes klasszis.

MOL Sportágak
MOL Csapat