Herczig: Versenyben vagyunk a legjobbakkal is

2018. május 08. kedd 13:30

Herczig Norbertet és Ferencz Ramónt egy szerencsétlen defekt akadályozta meg abban, hogy újabb óriási sikert érjenek el a Kanári-szigeteki raliversenyen.

Az Azori-szigeteken aratott fergeteges siker után a rali Európa-bajnokság második versenyén, a Kanári-szigeteken is remekül versenyzett a MOL Racing Team párosa, Herczig Norbert és Ferencz Ramón, de egy beigazolódott félelem miatt mégsem lehet maradtéktalanul elégedett a ralibajnok. Herczig a Kanári-szigeteki futam előtt jelezte, az abroncsokkal nagyon óvatosan kell bánni ezen a versenyen, mégis jött a baj.

Herczigék a gumifaló aszfalton is az élmezőnybe törnek

Hallotta már a kátránykötésű makadámút szókapcsolatot az életében? Ugye, mi sem. Herczig Norbi azonban nemcsak hogy hallotta, de csütörtöktől kezdve komolyabb ismeretséget is köt vele a rali Európa-bajnokság második futamán, a Kanári-szigeteken. A Rally Islas Canarias óriási múltra tekint vissza, 1982-től kezdve 22 éven át volt az ERC egyik fontos állomása, majd néhány év szünet után 2016-ban került vissza a versenynaptárba.

“A részeredményekkel elégedett vagyok, és szó sincs arról, hogy csalódottak lennénk. Azt azonban nem tagadom, hogy a tizenharmadik gyors után kis híján megevett a méreg” - mondta a MOL-csapatnak Herczig, aki a legtöbb szakaszon bőven az első tízbe kormányozta a Fabia R5-öst, de a 13. gyorsaságin összeszedett defekt miatt végül ez összesítésben a 11. helyre volt elég.

Kapta vagy szerezte a defektet?

“100 százalékosan az én hibámból kaptuk a defektet” - kezdte önkritikusan Herczig - “tudtam, hogy azt a bizonyos kanyart nem szabad levágni, és az első körben nem is tettem. A mögöttünk jövők közül viszont sokan levágták, és amikor a második körben erre jöttünk, megláttam a nyomvonalat, és működésbe lépett a pavlovi reflex. Az ember mindig a tiszta nyomot keresi, ez a berögződés a hazai versenyeken alakult ki, most viszont nagy hiba volt, mert defektet kaptunk. Borzasztó dühös voltam, de nem veszíthettem el a fejemet, hiszen még végig kellett mennünk a szakaszon egy defektes abronccsal, és  hátra volt a záró gyorsasági is, ami a futam leghosszabb szakasza volt.

“A szakasz után igyekeztem gyorsan összekapni magam. Nem volt szabad elkedvetlenedni, de nagyon bosszantott, hogy jól mentünk a defektig, és rengeteg időt veszítettünk vele. Ott újra fel kellett állni a padlóról, hogy ne menjen rá az egész versenyünk erre a szerencsétlen balesetre, de szerencsére sikerült” - mondta Herczig, aki az utolsó gyorsaságin autózott abszolút nyolcadik idejével még egy helyet javított is összesítésben a végén.

 
Fotó: MOL Racing Team
 
“A pilóták 90 százalékban szerzik, és 10 százalékban kapják a defekteket. Én most a nagyobb csoportba tartoztam, ami azért dühít ennyire, mert tudtuk, hogy mit nem szabad csinálni ezen a pályán, mégis beleszaladtunk.”

A legfontosabb: jó úton járnak

Herczig egy nappal a verseny után már higgadtan nyilatkozott a versenyről, és elsősorban a pozitívumokra fókuszált. “El kell mondanom, hogy nagyon jól éreztem magam az autóban, élveztem a versenyzést. Amellett, hogy én egyébként is kedvelem a hosszú szakaszokat és etapokat, most az is bebizonyosodott, hogy fizikailag is készen állunk a kihívásokra Ramónnal. Jól bírtuk a számunkra szokatlanul hosszú szakaszokat, és bár a verseny végére nagyon elfáradtunk, fizikailag nincs okunk panaszra, jó karban vagyunk.”

Herczig elmondta, a Kanári-szigeteken lezajlott verseny pályái csak abban emlékeztettek a magyar bajnoki futamokra, hogy aszfalton kellett versenyezni, másfelől azonban egészen más ritmusú vezetési technikát igényelt a pilótáktól. “A magyar pályákon sok a hosszú egyenes, ahol 5. sebességben kell nagy tempóban menni, itt viszont rengeteg a kanyar, és csak nagyon ritkán lehet elérni a végsebességet. Pontosan ezért kulcsfontosságú a pontos itiner, és úgy gondolom, ezt a feladatot is jól oldottuk meg.”

 
Fotó: MOL Racing Team
 
“Ezen a pályán nagyon pontosan kell vezetni, kicsit mondhatni, pályaversenyzős stílust kell felvenni, és közben nagyon kell figyelni az abroncsok állapotára. Ez alatt nem csak azt értem, hogy figyelni kell, hol lehet levágni egy kanyart, hanem azt is, hogy ahol lehetne menni, ott sem szabad túltolni, mert az aszfalt eszi az abroncsokat, és spórolni kell velük.”

“A 2. versenynapi leghosszabb szakaszon, amikor elsőre versenyeztünk, alaposan meghúztuk az elejét, ami annyira igénybe vette az abroncsokat, hogy az utolsó 4-5 kilométeren olyan érzésünk volt, mintha megint defektes lenne a kocsi. Amit megnyertem időben a szakasz elején, annak a többszörösét vesztettem el a végén, hiszen már szinte semmi tapadása nem volt a gumiknak, és nagyon óvatosan tudtunk csak menni” - tette hozzá Herczig.

Versenyben a legjobbakkal

A ralibajnok elmondta, a verseny után már reálisan tudott értékelni, és egyáltalán nem elégedetlen. “Az látszik, hogy jó úton járunk, hiszen méltó ellenfelei tudunk lenni az élmezőnynek is. Optimizmusra ad okot, hogy egy-egy gyorson tényleg másodpercekre voltunk a legjobbaktól úgy, hogy ez életünk második ERC-futama volt, és az első ezen a burkolaton” - mondta büszkén Herczig.

 
Fotó: MOL Racing Team
 
“Nem szoktak érdekelni a mi lett volna, ha kezdetű mondatok, a raliban ennek különösen nincs szerepe, de úgy gondolom, az abszolút 5-7. helyet így is elcsíphettük volna úgy, hogy erős volt a mezőny.. Voltak kimondottan jól sikerült szakaszaink, és a defektet leszámítva nagyon jó versenyünk volt a Kanári-szigeteken.”

Vissza a murvára: irány Görögország

Az ERC naptára is besűrűsödik következő időszakban, Herczigéké pedig még jobban, hiszen az előttünk álló szűk két hónapban előbb jön az Acropolis Rally, majd két héttel később a Cyprus Rally, az erőltetett menetet pedig Veszprémben zárja a magyar ralibajnok. A két ERC-verseny után tehát itthon is láthatjuk versenyezni Herczigéket, akik a pilóta kedvenc magyar pályáján, a Veszprém-ralin mutatják meg magukat.

“Mi egyelőre csak az Acropolis Rally-val foglalkozunk. Most átszerelik az autót, új futóművet kap, amire óriási szükség lesz, mert Görögország híres-hírhedt versenyén nagyon észnél kell majd lennünk.”

 
Fotó: MOL Racing Team
 
“Ezen a köves-sziklás versenyen könnyen rajtaveszthet, aki megpróbál erőltetett tempóban versenyezni. Nagyon okosan kell menni, hiszen itt úgy is kitörheti az ember a futóművét, hogy mindent jól csinál. Ahogy minden versenyen, itt is az lesz a célunk, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a sebesség és a biztonság között, de ez most minden korábbinál nehezebb is lesz. Mondanom sem kell, nagyon várjuk már ezt a kihívást” - tette hozzá Herczig.

A négyszeres abszolút bajnoknak nincs kedvenc burkolata, hiszen bár sokkal több aszfaltos versenykilométer van benne, a murvát is ugyanúgy szereti. “Egészen más vezetési stílust igényel a két burkolat. Aszfalton gyorsan, pontosan kell menni, és a legfontosabb, hogy megérezze az ember, hol van a tapadás vége. A murvának is megvan a maga varázsa, hiszen nincs ralipilóta, aki ne szeretne nagy tempóval keresztbe menni a pályán” - mondta nevetve Herczig.

MOL Sportágak
MOL Csapat