Szeretnéd Zengőék E-sport csapatában nyomni a gázt?

2020. július 17. péntek 12:02

Ha a fenti kérdésre igen a válasz, akkor csak rád vár a Zengő Motorsport által szervezett E-sport bajnokság, ahol saját szintednek megfelelő bajnokságban versenyezhetsz.

Zengő Zoliék márpedig nem nyugszanak, míg az összes magyar pilótatehetséget fel nem kutatják, és rá nem veszik, hogy kipróbálja magát! Magyarország első számú pilótakeltetője, a Zengő Motorsport ezúttal minden korábbinál nagyobb fába vágta a fejszéjét, hiszen egy online térből induló, de potenciálisan a versenypályáig tartó karrier lehetőségét kínálják mindenkinek, aki részt vesz a Zengő E-Sport versenysorozatában.

Ahhoz azonban, hogy maga a Zengő E-Sport-projekt összeálljon, sok dolognak kellett stimmelnie. A hosszú évek szimulátoros tapasztalatával felvértezett projektvezető, Horváth Atilla (nem elírás, tényleg így írja a nevét a szimulátor-guru, aki nevetve tette hozzá, hogy kb. húszmilliószor mondta már el, hogy “egyT, kétL”) elmondta, szinte fatális véletlen volt, hogy egymásra találtak a felek. “Gáspár Gergely társam, akivel évek óta utazunk együtt versenyautó-szimulátorozásban, másik hobbija a zenélés, és Zengőék stábjából többen is a rajongóik közé tartoznak. Így történhetett meg, hogy az egyik szerelő említette Gergőnek Zengő Zoliék ezirányú érdeklődését. Szó szót követett, és létrejött az első találkozó.”

Gyorsan szárba szökkent az ötlet

Zengőék persze nem nyeretlen kétévesek a szimulátorozásban, a Zengő Motorsport roadshow-jának keretein belül az ország minden táján kipróbálhatták magukat az amatőr pilóták, arról nem is beszélve, hogy Zoli már jó ideje tisztában van a szimulátorozásban rejlő lehetőségekkel, hiszen több pilótája is azután ülhetett be a Zengő Motorsport versenyautójába, hogy előtte szimulátorban bizonyult tehetségesnek.

“A 2019 novemberében lezajlott beszélgetések hamarosan tárgyalásokká változtak, és idén februárban megállapodtunk, hogy létrehozunk egy szimulátoros ligát. Sajnos a tervezés és a lebonyolítás - mint minden más is - komoly ütést kapott a karanténhelyzettel, így most nem ott tartunk, ahol szeretnénk, de terveink szerint csak késésről van szó, és mindent ugyanúgy megvalósítunk, ahogy eredetileg terveztük.”

“A célunk az, hogy egy olyan online térben induló, de potenciálisan a versenypályákra is átterjedő szimulátoros bajnokságot indítunk el, amelyben minden érdeklődő megtalálja a saját ligáját. A részvétel ingyenes, tehát aki kedvet érez, bátran kipróbálhatja magát. "Bár nem dedikált tehetségkutatóról beszélünk, azért ismerjük Zengő Zoliék elhivatottságát a témában, így természetesen az autósportos hátteret biztosító Zengő Motorsport szempontjait is maximálisan szem előtt tartjuk, sőt a céljaink között szerepel, hogy Zengőék égisze alatt egy esport-csapatot alakítsunk ki, amely nemzetközi megmérettetéseken képviseli majd a klubot” - magyarázta Horváth.

Akarsz a Zengő E-Sport-csapatában szerepelni?

A pandémia alaposan átrendezte ugyan a terveket, de az alapgondolat nem változott, és a lebonyolítás is az eredeti elgondolás alapján zajlik majd. Az új honlap - amely jelenleg az előregisztrációs fázis landing oldala - hamarosan a sorozat igazi otthona lesz, egyelőre csak regisztrációs site-ként üzemel, aki már az első megmérettetéseken szeretne részt venni, annak érdemes sietnie.

 

“Nyáron csak 4-5 futamot fogunk lebonyolítani, ezek afféle előselejtezők lesznek. 24 és 32 fős szerverekben gondolkodunk első körben, GT3-ban zajlik majd az első Assetto Corsa Competizione bajnokság sprint és endurance futamokkal. (A GT4 később jön, és hozza magával a Multi-classt is.). A nyári versenyprogram célja az, hogy a legtehetségesebb, leggyorsabb versenyzőket kiemeljük, és ezzel megalapítsuk a Zengő E-Sport csapatát.”

“A selejtezők után egy olyan bajnoki rendszer kialakítását tervezzük, amelyben minden pilóta a saját képességeinek megfelelő ligában versenyezhet. A bajnokság szó itt nem túlzás, hiszen kieséses-feljutós rendszerben, több osztályban versenyeznek majd egymással a pilóták, és reményeink szerint egy összetartó, aktív közösség alakul majd ki a résztvevők között."Mi mindenesetre mindent megteszünk, hogy így legyen” - tette hozzá mosolyogva Horváth.

Realisztikus versenyszimulátor

Horváth elmondta, Zengőék jelenlegi két pillérje, a Zengő Motorsport, illetve a Zengő Drivers’ Academy mellé szeretnének egy harmadik lábat, ami az e-sport lenne. Hozzá kell tennünk, hogy Zengőék nemcsak a pilóták tehetségkutatásában és nevelésében járnak élen, hanem a mérnöki képzés gyakorlati részében is, verseny- és adatmérnökök sajátíthatják el náluk a szakma gyakorlati fogásait. A projekt vezetője szerint azért is fontos a bevezetésre kerülő versenyzői licensz, hogy a - várhatóan - több száz jelentkezőt különböző csoportokba tudják sorolni. “Lesz kezdő, amatőr, és a profi kategóriában három külön szint. Pontos számokról még nem tudok beszámolni, de szerintem 100-150 versenyzővel futunk neki az első versenyeknek.”

Felmerül a kérdés, hogy ezek a szimulátorok mennyire élethűek, mennyire adják vissza az élő versenyélményt, azaz összességében mennyire realisztikusak. “Nagyon realisztikusak, holott ezek még csak nem is a profik által használt szimulátorok."A processzorok fejlődésével egyre több és több számítást tudnak elvégezni a szimulátorok, és így egyre valósághűbbé válik az élmény is, hiszen a gumifizikától az aerodinamikáig mindenre figyelni kell.”

“Elég csak annyit mondanom, hogy például Max Verstappen óriási szimulátoros múltra tekint vissza, szóval sokkal több ez, mint játék. Mi ráadásul borzasztó komolyan vesszük az egészet, élő kommentárral, versenybírósággal, sok-sok streammel készülünk, és nagyon bízunk benne, hogy a versenyzők gyorsan megszeretik majd a sorozatot” - tette hozzá Horváth.

MOL Sportágak
MOL Csapat