Két szívműtét után tarolta le Európát Spiesz Anna

2022. március 09. szerda 12:52

A MOL Alapítvány ifjú kardvívó zsenijéhez hozzáérni is alig tudtak az ellenfelek, az egyéniben és csapatban is Eb-győztes Spiesz Annával beszélgettünk.

 A csapból is folyó sláger lett a magyar himnuszból az újvidéki kadett és junior vívó Európa-bajnokságon. A magyar küldöttség kilenc arany-, négy ezüst- és három bronzéremmel zárta az Eb-t, ami minden idők legnagyszerűbb szereplése, ráadásként pedig megjegyezhetjük, hogy minden fegyvernemben remekeltek a magyarok.

A MOL Alapítvány vivótehetségei is nagyszerűen szerepeltek, Gachányi Gréta párbajtőrben szerzett két Eb-aranyat (egyet egyéniben, egyet csapatban) a juniorok között, de a többi szakágban is számos egykori, vagy jelenlegi támogatott végzett érmes helyen. A legkomolyabb teljesítmény azonban egy 16 éves hölgy nevéhez fűződik: Spiesz Anna kard egyéniben és csapatban is Európa-bajnoki címet szerzett, ami egy különleges ok miatt tűnik még nagyobb eredménynek.

“Mivel tábla 1-es voltam, kicsit az elején éreztem a nyomást, a legjobb 16-ba jutásért egy török lánnyal vívtam, és félidőben 8-7-re ő vezetett. Aztán rájöttem, hogy sokkal jobban vívok, ha kikapcsolom magamban a stresszfaktort. Azt az asszót végül 15-8-ra nyertem meg, és a tűzkeresztség után már nyugodtabban álltam a pástra” - mondta Anna a MOL Csapatnak.

Két szívműtét után tarolta le Európát

Annáról persze már korábban lehetett sejteni, hogy rendkívüli tehetség, ám korán kiderült, hogy a szíve igen rosszul viseli a stresszhelyzeteket. Egy kadett országos bajnokságról azért kellett visszalépnie, mert 250-re ugrott a pulzusa, és ez fenntarthatatlan helyzet volt.

“Félig nyilván pszichés a dolog, de általános volt, hogy 200 fölé ment a pulzusom, és nem az asszók előtt, hanem gyakran még órákkal utána is. "A szövetség és a Vasas segítségével sikerült kiváló szakemberkhez eljutnom, akik két, összesen kilenc órán át tartó műtétet végeztek el a szívemen. Még járok konzultációra, de úgy néz ki, rendben vagyok” - magyarázta a Vasas ifjú vívózsenije.

“Mivel sok verseny kimaradt a beavatkozás miatt, az sem volt biztos, hogy össze tudom gyűjteni a pontokat az induláshoz, ám szerencsére Szófiában és Bukarestben is pástra tudtam állni, és jól ment a vívás” - mondta szerényen Anna, aki Bulgáriában a harmadik helyen végzett, Romániában pedig megnyerte a korosztályos versenyt.

Nem volt ellenfél az Eb-n

Anna olyan szinten dominálta a női kardívók versenyét, hogy kívülről úgy tűnt, csak saját magával versenyez. Egyetlen ellenfele sem tudott nyolc tusnál többet adni a magyar lánynak, meg is kérdeztük tőle, hogy a szívét kímélte-e azzal, hogy szemernyi izgalom nélkül vágtatott végig a mezőnyön.

 
Fotó: Hunfencing.hu
 

“Ez volt az első Eb-m, és sok önbizalmat adott a szófiai és bukaresti verseny. Éreztem, hogy megvan a ritmus, tudtam dominálni az asszókat, és ez számomra rendkívül fontos."Az edzőm mindig azt mondja, minden asszó, sőt minden tus előtt legyen meg az ötlet a fejemben, mert ha az megvan, akkor önkéntelenül is dominálok, nem engedem ki a kezemből az irányítást.”

Anna nemcsak egyéniben, csapatban is Európa-bajnoki címet szerzett, méghozzá hasonlóan magabiztos menetelés végén. Mivel a magyar csapat (Bognár Liza, Domonkos Emese és Kovács Zsanett volt Anna csapattársa) három tagja is a nyolc közé jutott egyéniben, nem volt kérdés, hogy a mieink a legnagyobb esélyesek, ám ezt a páston bizonyítani is kell.

 
Fotó: Hunfencing.hu
 

“Az első asszó itt is nehéz volt, feszültek voltunk, mert nyomott minket az esélyesség terhe. Aztán sikerült megnyugodnunk, más fokozatba kapcsolatunk, és onnantól már csapatként is kiválóan működtünk együtt. A döntő volt a legszorosabb, azt 45-37-re nyertük meg a románok ellen, de a franciák elleni elődöntő volt a legnehezebb asszónk” - idézte fel boldogan Anna.

Irány a felnőtt mezőny?

Anna elmondta, bár tavaly lett volna lehetősége elindulni egy felnőtt világkupán, végül kihagyták a versenyt, mert túl közel lett volna az utánpótlás világbajnoksághoz. A Vasas ifjú kardvívója nem bánja, hogy így alakult, mert úgy gondolja, még bőven van ideje.

“Az a célom, hogy eljussak a felnőtt szintre, és igaz, hogy szívesen kipróbálnám magam, de nem rohanok sehova. Az már egy egészen más szint, csupa profi sportoló az ellenfél, akiknek a vívás a munkájuk, a hivatásuk. "Először az lesz a célom, hogy belekóstoljak a hangulatba, megtapasztaljam a vívás ritmusát, nem stresszelem magam feleslegesen eredménykényszerrel.”

 
Fotó: Hunfencing.hu
 

“Egyébként is, nekem megvannak a magam erősségei, de még rengeteget kell fejlődnöm. Egyetértek szakosztályvezetőmmel, Szilágyi Áronnal: a vívás fejben dől el, ezért folyamatosan járok szakemberhez, aki a mentális felkészülésemet segíti, de sokat kell még dolgoznom például az erőnlétemen is. De ahogy mondtam is, van még időm” - mondta széles mosollyal Anna.

MOL Sportágak
MOL Csapat