Szélig Viktor: Csalódás, hogy nem voltunk elég jók

2020. március 05. csütörtök 14:24

A Hydro Fehérvár AV19 általános igazgatója nyáron nem hitte volna, hogy az idei keret gyengébb a tavalyinál, de kiderült, hogy pont a mélység hiányzott a csapatból. Interjú.

“Csalódás” - vágta rá egyből a Hydro Fehérvár AV19 általános igazgatója, Szélig Viktor, amikor kezdésnek azt kértük, egy szóban foglalja össze a csapat 2019/20-as EBEL-szezonját. Az egykori kiváló játékos csalódottsága érthető, hiszen tavaly csont nélkül menetelt a rájátszásba a fehérvári hokicsapat, idén pedig - bár az utolsó fordulóig harcban állt - végül nem sikerült elcsípni a playoffot.

Hiába a fehérvári bravúr, nem lett meg az EBEL-playoff

EBEL, középszakasz, utolsó forduló: EHC Liwest Black Wings Linz (osztrák)- Hydro Fehérvár AV19 5-6 (2-2, 0-1, 3-2, 0-1) - hosszabbítás után a Fehérvár gólszerzői: Harty (14.), Timmins (20., 26., 47.), Kuralt (42.), Erdély (65.)

“Két fontos célunk volt idén: az EBEL rájátszása, illetve a Magyar Kupa megnyerése. Sajnos egyiket sem sikerült teljesítenünk, és egy sportcsapatnál meglehetősen objektívek a mércék, mert az eredmény minősíti a szezont. Az lenne a baj, ha nem lennénk csalódottak egy ilyen szezon után” - magyarázta Szélig.

Nem nyáron ment el az idény

A fehérvári klubmodell alaposan átgondolt, jól működő stratégia. Az Akadémiáról kikerülő fiatalok előbb a második csapatban, aztán a legjobbak az EBEL-keretben bizonyíthatnak, a klub pedig megpróbál minőségi légiósokat szerződtetni melléjük, amivel nemcsak a csapat eredményessége, de a fiatalok fejlődése is biztosított lehet. Tavaly működött is a rendszer, idén azonban kicsit félrecsúsztak a dolgok.

 
Fotó: Mészáros Mátyás/Kisalföld
 
“Az, hogy novemberig hullámzik egy csapat, nem meglepő, sőt tulajdonképpen a fejlődésdinamika velejárója a kiegyensúlyozott jó teljesítmény hiánya."Csakhogy míg tavaly novemberre tényleg összeálltunk, addig ez idén nem történt meg, ami már csak azért is furcsa, mert a legutóbbi szezonban bizony előfordult, hogy csak három sort tudtunk kiállítani a sok sérülés és betegség miatt.”

“Persze, volt egy Hári Jánosunk, aki nemcsak a pontokat szállította rendületlenül, de neki van egy olyan kiemelkedő képessége, hogy a körülötte játszókat is jobbá teszi. Most, hogy vége a szezonnak, kijelenthetjük, hogy az ő pótlását nem sikerült megoldanunk” - mondta a Finnországba, majd később Ausztriába szerződő klasszisról Szélig.

“A fentiek ellenére nem hiszem, hogy gyengébb csapattal futottunk neki az idei szezonnak, mint a tavalyinak. Amikor az idény előtt végignéztünk a csapatunkon, azt gondoltuk, mélyebb keretből gazdálkodhat Hannu Järvenpää, és bizakodóak voltunk, mert olyan játékosokat sikerült szerződtetnünk, akik egyáltalán nem tűntek kockázatos igazolásnak. Láttuk őket ellenünk játszani, többeknek komoly EBEL-rutinjuk volt, nem volt okunk félni a szezontól.”

 
Fotó: Hydro Fehérvár AV19
 
“Csakhogy ezek a fiúk sem gépek, és az, hogy valaki mondjuk a Salzburgban X mennyiségű pontot és gólt szerzett tavaly, egyáltalán nem jelenti azt, hogy nálunk is automatikusan hozni fogja ugyanezeket a számokat. Míg tavaly sokszor voltunk nehéz helyzetben, és mindig volt valaki, aki összefogta a fiúkat, vagy lökött egyet a szekéren, addig idén ez a játékos hiányzott, és nem sikerült megteremteni azt az egységet, amiben mindenki komfortosan érzi magát, és ki tudja hozni magából a legtöbbet.”

Pedig nem indult rosszul a szezon

A Hydro Fehérvár AV19 a magyar szuperkupa megnyerésével (a Fradit győzték le) rajtolt, és az első hetekben az EBEL-ben is aratott néhány komoly győzelmet. Aztán azonban beindult a hullámzás, amely gyakran egy-egy meccsen belül is felütötte a fejét, és a nyáron kulcspozíciókba szerződtetett játékosok sem tudták állandósítani a jó formájukat. Ahogy az egyénekre, úgy az egész csapatra jellemző volt, hogy néhány jobb meccset teljesen váratlanul több gyenge követett.

Ehhez jött még az a furcsaság, hogy a jobb csapatok ellen sokkal eredményesebb volt a Hydro Fehérvár AV19. Ahogy Szélig fogamazott egy NSO-nak adott interjúban, a rájátszásba jutó Znojmo és Linz ellen a megszerezhető tizenkét pontból tízet, a fehérváriak mögött végző Innsbruck és Dornbirn ellen viszont csak hármat szerzett meg a csapat.

 
“Érdekes dolog ez, mert a saját válogatott pályafutásomból is vannak hasonló élményeim. Egyszerűen a jobb csapatok ellen szinte mindig jobban ment, mint amikor olyanokkal játszottunk, akik ellen elvárás volt a győzelem. Jobban koncentráltunk, szervezettebben tudtunk játszani, és hatékonyabban használtuk ki a helyzeteinket is. De míg tavaly megvolt az erő a csapatban, hogy a nehéz helyzetekből is jól jöjjön ki, idén ez hiányzott.”

“Persze azért balszerencsések is voltunk, ezt nem hallgathatjuk el, még ha jogosak is a felénk megfogalmazott kritikák. Karácsony környékén, amikor rengeteg meccs van az EBEL-ben, még megfordulhattak volna a dolgok, de pont akkor csapat le ránk egy olyan pechszéria, hogy nem tudtunk lendületet venni. "A legrosszabbkor dőltek ki jó formában lévő játékosok hol sérülés, hol betegség miatt.” Aztán jött a január, és a Magyar Kupa négyes döntője, ami nemcsak egy újabb kudarcot hozott el, hanem ennek folyományaként egy edzőváltást is.

Finnt finnre

Hannu Järvenpää tavaly komoly sikereket ért el Hydro Fehérvár AV19 vezetőedzőjeként, hiszen az összes fontos célt teljesítve megnyerte a Magyar Kupát, és már a középszakasz előtt bebiztosította a helyét a rájátszásban. Idén azonban nem akart összeállni a csapat, és a Ferencvárostól elszenvedett kupadöntős vereség után a vezetőség úgy döntött, megköszöni a finn vezetőedző munkáját.

Már nem Hannu Järvenpää a Fehérvár AV19 vezetőedzője

„A mai vezetőségi ülés után a Hydro Fehérvár AV19-nél megköszöntük Hannu Järvenpää vezetőedző munkáját. Úgy éreztük, most jött el az a pillanat, amikor egy új impulzust kell adni a csapatnak, hogy egy remélhetőleg sikeres középszakasznak tudjunk nekivágni" - olvasható a fehérvári klub közleményében Gál Péter Pál elnök nyilatkozata.

Järvenpää helyét másodedzője, a szintén finn Antti Karhula vette át. Bár nincs szó arról, hogy Hannu Järvenpäät ne tartotta volna jó edzőnek a vezetőség, azért Szélignek volt egy elejtett mondata korábban arról, hogy tavaly is akkor indult meg felfelé a csapat, amikor Karhula csatlakozott a stábhoz.

“Ezzel nem azt akartam mondani, hogy egy személyben Karhulának volt köszönhető a meredek formajavulás tavaly, hanem csak annyit, hogy vele kerültek végleg a helyükre a dolgok. "Ha nem bíztunk volna Järvenpääban, nem vele kezdjük el az idényt, de látva, hogy nem akarnak összeállni a dolgok, a Magyar Kupa elveszített döntője után úgy döntöttünk váltanunk kell.”

 
Hannu Järvenpää és Szélig Viktor
 
“Ez ilyenkor már mindig nagyon nehéz, hiszen az új vezetőedző kész helyzetet kap kézhez, nem tud formálni a keretén, de nagyon bíztunk benne, hogy Karhula úrrá tud lenni a nehézségeken. Ekkor a saját kezünkben volt a sorsunk, és hittünk benne, hogy egy új impulzussal, és néhány apró változtatással elérhetjük a céljainkat, ám végül sajnos nem jártunk sikerrel” - magyarázta az edzőváltást Szélig.

Korán kezdődhet az építkezés

Mivel a vártnál jóval korábban véget ért a fehérvári hokiszezon, a vezetőség már el is kezdte a következő idény csapatának összeállítását. Egyelőre csak egy dolog bizonyos: a tavaly kétéves szerződést kötő Antti Karhula fogja vezetni a Hydro Fehérvár AV19-et. Ezen kívül Szélig annyit mondott, hogy - ahogy általában - idén is cél egy erős magyar mag kialakítása, ám ez nem olyan egyszerű feladat.

“Nálunk természetesen kiemelt fontosságú az akadémia, illetve az onnan kijövő fiatalok fejlődésének biztosítása."Csakhogy míg korábban egyértelmű volt, hogy a jó magyar játékosok nálunk akarnak játszani, mára a hazai jégkorongban is komoly verseny alakult ki, és több klub is van, amely nemcsak a nemzetközi szereplés lehetőségével, de komoly fizetésekkel tudja magához csábítani a fiatalokat.”

 
Fotó: Hydro Fehérvár AV19
 
“És van még egy tényező, ami akadályoz minket: a fiatal, tehetséges magyar játékos nem szívesen jön el, ha csak a harmadik, vagy a negyedik sorban tudunk neki helyet biztosítani. Hogy jogosan, vagy sem, az nem fontos, de nyilván mindenki első két sorban akar játszani. Az ideális az lenne, ha csupa magyar játékosból ki tudnánk állítani egy olyan csapatot, ami eséllyel szállna harcba a mi céljainkért, de sajnos egyelőre nem ez a helyzet” - magyarázta Szélig.

“A mi helyzetünk tényleg szerencsés az Ifj. Ocskay Gábor Akadémia miatt, hiszen jó körülmények között, kiváló edzők készítik fel a fiatalokat, csakhogy van két tényező, ami nem nekünk dolgozik. Az egyik, hogy nyilván sokkal drágább kinevelni egy játékost, mint igazolni egy kész jégkorongozót. A másik, hogy nincs idő a beépítésre, hiszen nagyon komoly a verseny, és csak akkor vagy versenyképes, ha kész játékosaid vannak.”

Szélig elmondta, sokat tanultak az idei évből, és míg a csapat pihen, számukra most jön el a csúcsszezon, amikor le kell tenni a következő évek sikeres csapatának alapjait. “Sok minden körvonalazódik, megkezdtük a tervezést, és természetesen az egész stáb azért dolgozik, hogy jövőre, valamikor ilyentájt sokkal jobb hangulatban beszélgethessünk” - tette hozzá a general manager.

MOL Sportágak
MOL Csapat