Bánhidi: Változik a kézilabda, és nem a mi irányunkba

2023. január 31. kedd 15:07

A világklasszis beállóssal értékeltük a vb-t, beszéltünk az Izland elleni bravúrról, a dánok elleni szörnyű meccsről, illetve arról, hogy nem nekünk kedveznek a trendek.

“Egy célunk volt: az olimpiai selejtező elérése. Mindenkinek ez lebegett a szeme előtt, és bár tudtuk, hogy egy bravúrt biztosan be kell mutatnunk az eléréséhez, hittünk benne, hogy sikerülni fog. Azzal, hogy sikerült bejutnunk a legjobb nyolc közé, teljesítettük a célt, így nem lehetünk elégedetlenek” - mondta a MOL Csapatnak Bánhidi Bence, a férfi kéziválogatott beállósa.

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 

A Pick Szeged klasszisa az olimpiai selejtező bebiztosítása ellenére természetesen nem volt maradéktalanul elégedett a világbajnoksággal, hiányolta a kiegyensúlyozott teljesítményeket, és kifejezetten önkritikusan nyilatkozott a vb legkellemetlenebb meccséről, a Dánia elleni negyeddöntőről.

“Az volt a legnagyobb baj, hogy az egész tornán csak jobb periódusokra futotta tőlünk."A meccseken belüli hullámzás megszokott dolog, nincs csapat, ami hullámvölgy nélkül lehoz hatvan percet - talán a dánok kivételével -, de velünk többször is előfordult, hogy egy periódusra jól összeálltunk elöl és hátul is, aztán tíz perccel később nehéz helyzetbe hoztuk magunkat. De erre is megvan a magyarázat.”

A BL-ben edződő játékosok kellenek

Bánhidi elmondta, mindenkinek rendkívül megerőltető fizikailag ilyen rövid időn belül ennyi éles meccset lejátszani, de sokat segít, ha egy játékos a klubjában a legmagasabb szinten, az elittel találkozik hétről hétre. És nem is csak fizikailag.

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 

“Az is fontos, hogy sok játékosunk egyáltalán nem játszik Európában, így ők év közben heti egy meccsre kell, hogy felkészüljenek. De még ennél is fontosabb, hogy mentálisan mit jelent a BL-ben játszani."A Bajnokok Ligájában minden meccs élet-halál, sem a tempójára nem lehet edzésen felkészülni, mentálisan meg főleg nem.”

Papíron nem mutat rosszul, hogy hat mezőnyjátékosunk szerepel a Bajnokok Ligájában, csakhogy a veszprémiek közül Ligetvári Patrik és Sipos Adrián csak védekeznek, Ilics Zoran pedig kevés lehetőséget kap. Nem is beszélve Szita Zoltánról, akivel szélsőt játszat Juan Carlos Pastor Szegeden, így Bodó Ricsi és Rosta Miklós mellett Bánhidi Bence az, aki rendszeres meccsterhelést kap az elitligában.

“Máthé Dominik biztosan sokat tudott volna segíteni nekünk, ahogy Juhász Ádám is, de nem foghatunk semmit a sérülésekre. A válogatott egy csapat, aki ott van a keretben, az a legjobb, és úgy is kell teljesítenie” - szögezte le a beállós.

A minőség esése fáj a szurkolóknak

A férfi kéziválogatott 2020-ban az Európa-bajnokságon, 2021-ben pedig a világbajnokságon parádézott - utóbbin ezt az eredmény is tükrözte, hiszen csak hosszabbításban kaptunk ki a franciáktól a negyeddöntőben -, azóta viszont mintha megtört volna a felfelé ívelő forma. A katasztrofális hazai Eb-t egy eredményekben sikeresebb, ám a mutatott játékot tekintve kevésbé lelkesítő világbajnokság követte.

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 

“Nem kifogást akarok keresni, mert én is érzékeltem, hogy nem úgy megy a csapatnak, ahogy korábban, de az okok között ott van, hogy az elmúlt években megváltozott a kézilabda.”

“A játék gyorsulása évekkel ezelőtt kezdődött, de az utóbbi időben olyan sebességre gyorsult, hogy már szinte nincs is támadóstratégia, egyszerűen minden játékos egy-egyezik a védőjével."A jó védekezés, illetve az abból indított lerohanás kulcsfontosságúvá vált már jóval korábban, de az meglepett, hogy a világbajnokságon rajtunk kívül szinte nem is volt csapat, aminek a támadójátékának a fókuszában az átlövések voltak.”

“Ez nem nagyon kedvez nekünk, nem is nagyon tudtunk mit kezdeni a jól egy-egyező klasszisokkal, és így nem tudtuk segíteni a kapusainkat sem. A mi csapatösszetételünk egészen más, sok magas, erős játékosunk van, és ez hiába nem kedvez az új játékfelfogásnak, ez az adottsága a válogatottnak nem nagyon fog változni a következő időszakban. Abból kell főznünk, amink van.”

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 

“Chema persze jól tudta ezt, és próbált olyan játékot összeállítani, ami a mi erősségeinkre épít, és összességében sikerrel is járt, hiszen bejutottunk a legjobb nyolcba. Más kérdés, hogy voltak meccsek, ahol jól láthatóan kijöttek a hibáink. És akadt egy olyan is, amilyet még soha nem éltem át.”

Egy kicsit mind belehaltunk

A Dánia elleni negyeddöntő szurkolóként nem azért volt szörnyű, mert Dánia, ne szépítsük, feltörölte velünk a parkettet, hanem azért, mert olyat láttunk, amit a kéziválogatottól nagyon régen nem: feladtuk a meccset.

“Így volt” - sóhajtott nagyot a szegedi klasszis. “Én is próbálok azóta magyarázatot találni a mérkőzésre, mert egy negyeddöntőre nem lehet úgy kimenni, ahogy mi tettük. És idegen is tőlünk, mert rossz meccseink voltak máskor is, de fel egyet sem adtunk közülük."A dánok ellen viszont még az első tíz percben járt csak a meccs, amikor én is azt éreztem, itt nekünk ma szemernyi esélyünk sincs.”

“Valahogy minden rosszul alakult. Itt volt ez az egészen elképesztő formában, hihetetlen sebességgel kézilabdázó ellenfél, ami már önmagában elég komoly teher, erre a meccs elején elhibáztunk néhány ziccert, és ettől úgy összeomlottunk, hogy onnan már nem is tudtuk újra felrázni magunkat. Amikor először közé tettek 5-6 gólt, teljesen szétestünk, és tudtam, vagyis tudta mindenki, hogy végünk van.”

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 

Bánhidi nem rejtette véka alá a csalódottságát a dánok elleni meccs miatt, ugyanakkor profi játékosként nem tehette meg, hogy beleragad a balul sikerült meccsbe, és a csapat is összeszedte magát.

“Azt gondolom, az igazi arcunk nem a dánok elleni volt, sokkal inkább az Egyiptom elleni, ahol az izlandiak elleni csoportmeccshez hasonlóan komoly hátrányt dolgoztunk le, hittünk magunkban az utolsó percig, és bár az egyiptomiakat nem sikerült legyőznünk, a meccs után büszkén, emelt fejjel jöhettünk le a pályáról.”

Párizsig azért még akad feladat

A mieink ott lesznek az olimpiai selejtezőben, de hogy melyik csoportban, az egyelőre nagyon sok mindentől függ. (“Én feladtam a számolgatást” - mondta nevetve Bánhidi). Az viszont biztos, hogy a selejtezőt a mostani csapatnak, illetve a két visszatérő hiányzónak kell majd megvívnia, márpedig a magasabban jegyzett csapatok ellen a vb-n nem ment valami jól.

“Minden sportoló álma, hogy olimpián szerepeljen. Abban biztos vagyok, hogy senkinek nem kell majd külön motivációt keresnie a selejtezőkre, bárki lesz is az ellenfél."Nem kérdés, hogy koncentráltan, nagy győzni akarással kell majd belemennünk a meccsekbe, és akkor kijuthatunk a játékokra” - mondta elszántan.

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 

“Nem sokan hittek benne, hogy a vb után erről fogunk beszélgetni. Most mindenhol azt hallom, hogy szerencsénk volt. Persze, szerencse mindig kell, de ha a második meccsen a papírformának megfelelően kikapunk Izlandtól, akkor a szerencse sem segített volna rajtunk. Annyiszor volt pechünk az utóbbi időben, fogalmazzunk úgy, jókor törlesztett Fortuna” - tette hozzá mosolyogva a beállós.

MOL Sportágak
MOL Csapat