Lékai a kijutásba besegít, de a vb-ben már nem biztos

2024. május 08. szerda 09:45

Litvánia legyőzése kötelező feladat, Lékai Mátéval a fedélzeten a férfi kéziseknek nem okozhat gondot a vb-re jutás. De hogy az irányító a tornán is ott lesz-e, az kérdéses.

“Kettős győzelemmel kell kijutnunk a világbajnokságra” - szögezte le Lékai Máté, a férfi kézilabda-válogatott rutinos klasszisa a MOL Csapatnak a litvánok elleni selejtezős párharccal kapcsolatban. Chema Rodriguez büszke olimpikonjai jó sorsolást kaptak a dán-norvég-horvát közös rendezésű világbajnokságra, Litvániáról ráadásul kellemes emlékeket őrizhetünk a közelmúltból.

“Lesz az ellenfelünknél néhány rutinos játékos, komolyan kell vennünk mindkét összecsapást, de magabiztosan készülünk. A keretből látszik, hogy Chema [Rodriguez szövetségi kapitány] szeretné minél jobban összekovácsolni a csapatunkat az olimpiára, és ebben fontos szerepet szán a két vb-selejtezőnek. Ezek lesznek az utolsó tétmeccseink Párizsig” - mondta izgatottan a Fradi irányítója.

Az első szárnypróbálgatások

Lékai felidézte, hogy az Eb-selejtezők utolsó két összecsapásán, Litvánia és Grúzia ellen dobott be először néhány ígéretes fiatalt Chema Rodriguez. Köztük az azóta a THW Kielhez igazoló, az Európa-bajnokságon és az olimpiai selejtezőben is bombasztikus teljesítményt nyújtó Imre Bencét.

 
Imre Bence berobbant (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

 “Chema szólt, hogy a nyári junior-világbajnokságon döntőt játszó csapatból megnéz néhány játékost és hirtelen azon kaptam magam, hogy én voltam az egyetlen rutinos játékos a csapatban” - mondta nevetve Lékai, aki hasonlóan érezte magát, mint Ifj. Rosta Miklós, aki akkor azt mondta a MOL Csapatnak, furcsán érzi magát a bemelegítő focizásnál az “öregek” csapatában.

“Jól játszottunk, simán nyertünk Litvániában is és sok fiatal szerezte meg az első góljait a válogatottban” - idézte fel az irányító a 31-46 arányú győzelmet, amelyhez a debütáló Imre Bence kilenc gólt tett hozzá. “Tudjuk, hogy az előselejtezőben a finneket büntetőkkel ejtették ki, megnézzük a felvételeket és becsülettel felkészülünk belőlük.”

Minden szem Párizson

Bár Chema Rodriguez az olimpiai selejtező után a MOL Csapatnak azt mondta, több fiatalt is figyel, hamarosan újabb játékosok beépítését kezdi meg a válogatottba, az edzőmeccs-jellegű Eb-selejtezőre mégsem hívott meg olyanokat, akikkel szoktatni akarja a hangulatot. A legvalószínűbb párizsi keret játszik majd Litvániával.

 
Irány Párizs! (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

“Nem kell már kísérletezni, most nem ennek van itt az ideje. Új játékosok és új taktikai elemek kerültek be a játékunkba, Chema is úgy gondolja, most hasznosabb ha a játékunkat csiszoljuk. Csúcsra kell járatnunk magunkat az olimpián, mert vannak a nemzetközi mezőnyben kiemelkedő csapatok, de mögöttük hihetetlenül kiegyenlített a mezőny, azt mondanám, a 4-12. hely között bárki megverhet bárkit. Apróságok döntenek, mindenre fel kell készülnünk.”

“Reméljük, a sérülések elkerülnek mindenkit az olimpiáig, jó lenne a legerősebb csapattal kiutazni, mert a teljes keretre szükségünk lesz. Ha nem lenne ilyen nehéz csoportunk, akkor is megerőltető lenne, hát még így” - utalt a szédítően erős olimpiai csoportunkra az irányító.

Kiharcolná, de vajon kiélvezi-e?

Lékai Máté néhány nappal lesz a 36. születésnapja után, amikor az olimpián megkezdődik a kézilabdatorna, és bár nem kérdés, hogy alapembere a magyar válogatottnak, lassan eljöhet az ideje a visszavonulásnak.

 
Lassan eljön a pihenés ideje (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

Egy kiváló olimpiai szereplés (kivált ebben a bitang nehéz csoportban) tökéletes záróakkord lehetne, de az irányító egyelőre csak abban biztos, hogy a vb-szereplés kiharcolásában segíteni akar, abban nem, hogy ott is lesz a 2025 januári tornán.

“Szóba került már, nyilván. Chema marasztal, sokat beszélgetünk akár a kapitánnyal, akár a családommal, de még nem hoztam meg a döntésemet."Még érzem magamban, hogy segíteni tudom a csapatot és nemcsak azért jövök örömmel a válogatottba, mert óriási a hangulat az öltözőben, hanem mert nekem nagyon sokat jelent.”

 
A kapitány még nem akarja elengedni (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

“Azt mindenki látja, hogy generációváltás előtt áll a csapat, a következő olimpiai ciklusban ugyanúgy be kell robbannia néhány fiatalnak, ahogy Fazekas Gergőnek és Imre Bencének sikerült."Az óriási dolog, hogy jövőre már mindketten BL-csapatokat fognak erősíteni, és nagyon kell a válogatottnak is, mert rajtuk kívül nem sokan mondhatják el a válogatottból, hogy rendszeresen komoly BL-terhelést kapnak.”

“Nem tudom, mit hoz a jövő számomra, egyelőre nem is akarok ezzel foglalkozni. Ahogy a csapat, úgy én is Párizsra koncentrálok, aztán a játékok után meglátjuk” - tette hozzá.

MOL Sportágak
MOL Csapat