Honvéd kosárlabda: felébredt álmából az alvó óriás

2024. május 14. kedd 11:30

A BHSE szakmai vezetőjével, Fodor Mártonnal arról beszélgettünk, hogy az ősszel a kieséssel kacérkodó csapat miként ért oda végül a bajnokság ötödik helyére.

Olyan tavaszt produkált a Budapesti Honvéd SE, hogy még most is alig hiszi el az ember! Zlatko Jovanovic vezetőedző csapata ősszel még a kieséssel is kacérkodott, ám télen egy kulcsigazolás és egy vezér visszatérése új pályára terelte a Honvédot, amely meg sem állt a felsőházi rájátszásig, majd ott összesítésben az ötödik helyen végzett.

“Nem sokan hitték, hogy elérünk idáig, de azt gondolom, pont az volt a siker kulcsa, hogy mi - a stáb, a vezetőség és persze a játékosok - közéjük tartoztunk. Óriási dolog ez számunkra, még mindig emésztgetjük, hogy az ötödik helyen zártunk” - mondta rendkívül elégedetten Fodor Márton, a BHSE szakmai vezetője.

Az a legjobb, hogy ez a realitás!

Amikor rákérdeztünk az egykori kiváló játékosnál, mit mondott volna, ha január elején azt állítjuk, a Honvédot csak az éremcsatákban küzdők előzik meg a tabellán, Fodor felidézte egy téli nyilatkozatát.

“Volt télen egy Szolnok elleni meccsünk, az előtt mondtam, hogy ha őket legyőzzük, meggyőződésem, hogy ott leszünk a felsőházi rájátszásban. "Néhányan felvonták a szemöldöküket erre a kijelentésre, mert rendkívül kiegyenlített a bajnokság, rengeteg az egy-egy dobáson eldőlő meccs, szóval tényleg apróságok döntenek a helyezések tekintetében” - mondta Fodor, akivel az utolsó forduló hitchcocki drámája előtt is beszélgettünk egyet.

“Az utolsó fordulóban úgy jutottunk be a rájátszásba, hogy egyetlen dobás döntött a javunkra. Ha az nincs, mentünk volna a playoutba és most egészen másról beszélgetnénk. Igen, nem tagadom, szerencse is kellett ahhoz, hogy eljussunk idáig, de a tavaszt elnézve ki merem jelenteni, hogy ennek a Honvédnak a játékereje alapján teljesen reális eredmény az 5-6. hely.”

Besegít az anyaegyesület

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy mi történt az ősszel kiesés ellen küzdő Honvéddal, illetve hogy miféle világklasszisok érkeztek télen, akikkel így megfordult a széljárás. Kiderült, egy visszatérés és egy igazolás is elég volt.

 
Tavaszra őrületes formába került a Honvéd (Fotó: BHSE/Facebook)

“Egyrészt visszatért a csapatkapitányunk, Simon Kristóf, aki rendkívül fontos kulcsjátékosunk. Másrészt köszönet a Honvédnak, hogy hittek bennünk és a segítségükkel decemberben le tudtuk igazolni Andre Wessont. Fontos volt, hogy az anyaegyesület mellettünk állt, bízott bennünk.” - mondta a sportvezető, aki arra is büszke, hogy nemcsak szakmailag, emberileg is a csapatba illő játékost talált az amerikai légiós személyében.

“Szóval kettővel többen lettünk, és ez már önmagában nagy segítség volt, de közben az is kiderült, hogy jól gondoltuk, mert teljes lett a kirakósunk. "A negyeddöntő, ahol nyilván nem igazán lehetett esélyünk a továbbjutásra, után ötből négy meccsünket megnyertük. Kettőt közülük nagyon simán, aztán volt két egylabdás meccsünk, az egyiket megnyertük, a másikat elveszítettük. Nem rossz mérleg” - tette hozzá mosolyogva Fodor.

Feléledt a szunnyadó óriás

A Honvéd szűk két évtized után jutott vissza az első osztályba és 26 év után szerepelt újra a rájátszásban, ám még így is toronymagasan a legeredeményesebb magyar kosárlabdaklub harminchárom bajnoki- és tizenhárom kupagyőzelmével. Egyelőre szerényebbek a célok, de a Ludovika Arénában egyre több szurkoló járt ki, és távozott elégedetten a tavaszi csapatot látva.

 
Volt kiért lelkesedni a Ludovikában (Fotó: BHSE/Facebook)

“Szeretném ezúton is megköszönni a szurkolók támogatását, nélkülük nem sikerült volna. Öröm volt látni, hogy sokszor megtöltöttük a Ludovikát, de a célunk az, hogy minden meccsen telt ház legyen.”

“De a szurkolók is értékelték, amit véghezvittünk. Egy ilyen hihetetlenül kiegyenlített mezőnyben sok szép győzelmet arattunk, és a végére nem mondhatom azt, hogy ne mi érdemeltük volna meg az ötödik helyet. "A Sopron kiégett a végére, a Debrecent négyből négyszer megvertük (egyszer felkészülési meccsen is), a Péccsel pedig nagyot meccseltünk a helyosztón.”

“Sok munka van még előttünk, a nyár számunkra a főszezon, hiszen ki kell alakítani a következő szezon csapatát. A légiósszabály változása azt jelenti, felértékelődnek a magyar játékosok, és ahogy elnézem, az idén gyengélkedő nagy csapatok, a Paks és a Körmend sem valószínű, hogy jövőre a playoutban szeretne szerepelni. Nem lesz könnyű megismételni az idei teljesítményünket, de ez a célunk” - mondta magabiztosan a sportvezető.

MOL Sportágak
MOL Csapat