Marco Rossi a sorsolás előtt: Most kéne kirúgni engem

2022. október 07. péntek 09:57

Ötvenhárom európai válogatott várja az Eb-selejtezők sorsolását, a magyar válogatottat a kiváló NL-szereplésének köszönhetően az első kalapból sorsolják.

A Nemzetek Ligája csoportküzdelmei után az UEFA nyilvánosságra hozta az Európa-bajnoki selejtezők kalapjait, Magyarország - időtlen idők óta először - az első kalapban szerepel, köszönhetően a káprázatos meneteléssel elért csoportmásodik helyezésének.

 
Fotó: MLSZ
 

“Akik a Nemzetek Ligájában elért eredményeinket relativizálják, mondván, ez a sorozat egyáltalán nem fontos az elitválogatottak számára, azoknak csattanós választ ad majd az Európa-bajnoki sorsolás” - mondta a MOL Csapatnak Marco Rossi kapitány.

“Senki nem gondolhatja komolyan, hogy Franciaországnak vagy Angliának mindegy lenne, hányadik kalapból várja a sorsolást, hiszen most úgy áll a helyzet, hogy akár Németországot vagy Olaszországot is kaphatják csoportellenfélnek. Biztos vagyok benne, hogy a Nemzetek Ligája-sorozat kezdetekor nem úgy számoltak, hogy kicsúsznak az első kalapból.”

Nemcsak a sorsolás miatt fontos

A kizárt oroszok és a házigazda németek távollétében ötvenhárom válogatott áll rajthoz az Eb-selejtezőben, az október 9-én, Frankfurtban esedékes sorsoláson hét ötcsapatos és három hatcsapatos csoportot hoznak létre. A mieink a Nemzetek Ligájában elért nyolcadik helyezéssükkel kerültek az első kalapba, és a nagyszerűen sikerült sorozat nem pusztán az Eb-sorsolás miatt lehet fontos.

 
Fotó: MLSZ
 

Ha ugyanis nem sikerülne egyenes ágon kiharcolni - zsinórban harmadszor - az Európa-bajnoki részvételt, az NL nyolcadik helyezettjeként szinte biztosan lehetőséget kapnánk a pótselejtezőre. Ahhoz, hogy ez ne így legyen, az kellene, hogy az előttünk végző hét csapatból négy is lemaradjon az Eb-ről a selejtezők után. Ennek nincs nagy esélye.

“Fatalista vagyok, jöjjön, aminek jönnie kell” - mondta széles mosollyal a kapitány, amikor a lehetséges ellenfelekről kérdeztük. “Nem szeretnék se álom-, se halálcsoportokról beszélni, mert az eddigi szereplésünkkel is bizonyítottuk, hogy a sikerek és a kudarcok ugyanúgy tőlünk függnek” - magyarázta a kapitány, de nem hagytuk nyugodni, és kicsikartunk egy választ arra a kérdésre, hogy kit szeretne a leginkább elkerülni.

 
Fotó: MLSZ
 

“Nem szeretnék Angliával játszani, mert olyanok lennének ellenünk, mint egy felbőszült bika. Biztos vagyok benne, hogy nagyon szeretnék megtorolni a becsületükön ejtett csorbát, és nagyon agresszívan nekünk rontanának mindkét meccsen” - mondta nevetve Rossi, aki egy rendhagyó ötlettel is előállt a sorsolás előtt.

“Hagyományosan peches vagyok minden sorsolásnál, emlékszem, a Honvéddal is megkaptuk a Ferencvárost a Magyar Kupában akkor, amikor a többi NBI-es csapat még harmadosztályú, vagy megyei csapatokat kapott. De nem is kell ilyen messzire menni, hiszen mind az Európa-bajnokságon, mind a Nemzetek Ligájában a lehető legnehezebb csoportba kerültünk.”

“Az az ötletem támadt, hogy megbeszélem Csányi Sándor elnök úrral, hogy a sorsolás előtt egy nappal rúgjon ki, aztán a sorsolás után alkalmazzon újra, hátha tényleg csak én vonzom be a nehéz csoportokat” - tette hozzá nevetve Marco Rossi.

 
(Fotó: MLSZ)
 

Az Eb-selejtezők sorsolását október 9-én, vasárnap tartják Frankfurtban. A csapatokat tíz csoportba sorsolják, ahonnan az első kettő jut ki az Európa-bajnokságra, a fennmaradó tizenkét helyet pedig a Nemzetek Ligája playoffból töltik fel úgy, hogy mindhárom osztályból négy, a selejtezőn kvalifikációt nem szerző csapat harcolhatja ki a részvételt. 

1. kalap: Hollandia, Horvátország, Spanyolország, Olaszország, Dánia, Portugália, Belgium, Magyarország, Svájc, Lengyelország
2. kalap: Franciaország, Ausztria, Csehország, Anglia, Wales, Izrael, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Skócia, Finnország
3. kalap: Ukrajna, Izland, Norvégia, Szlovénia, Írország, Albánia, Montenegró, Románia, Svédország, Örményország
4. kalap: Grúzia, Görögország, Törökország, Kazahsztán, Luxemburg, Azerbajdzsán, Koszovó, Bulgária, Feröer-szigetek, Észak-Macedónia
5. kalap: Szlovákia, Észak-Írország, Ciprus, Fehéroroszország, Litvánia, Gibraltár, Észtország, Lettország, Moldova, Málta
6. kalap: Andorra, San Marino, Liechtenstein

MOL Sportágak
MOL Csapat