Nikolics: Nekünk győznünk kell, és győzni is fogunk!

2020. február 14. péntek 10:45

Csak azok az egyéni rekordok érdeklik, amikből a csapat is profitál, imádja Fehérvárt, és tudja, hogy Carrillo alatt sok mindent nyernek majd. Nikolics Nemanja a házban!

“A beilleszkedésre nem megy el sok időm, az biztos” - mondta nevetve Nikolics Nemanja a MOL Csapatnak, amikor bő egy héttel a fehérvári visszatérése után megkérdeztük, hogy érzi magát régi-új csapatánál.

A fehérvári tábor Nikóját természetesen óriási szeretettel fogadták Székesfehérváron, 87 Vidi-mezben szerzett góljának emléke még messze nem halványult el, ráadásul akárhova néz, mindenhol régi ismerősöket lát.

 
“Jó néhány egykori csapattársammal találkoztam, amikor beléptem a fehérvári öltözőbe, akad köztük, akivel a Vidinél, másokkal a válogatottban voltunk társak. De nemcsak a játékosok között voltak régi ismerősök, hanem a stábban, az irodákban, a pálya környékén is. Őszintén mondhatom, tényleg hazatértem Fehérvárra” - mondta Nikolics.

És akad még egy ismerős arc

Amikor a koronázóvárosban legutóbb összeállt a Nikolics-Carrillo páros, a Vidi bajnoki címet szerzett, a csatár pedig 21 góllal a bajnokság gólkirálya lett. A támadó és a szakember ismerettsége messzebbre nyúlik a 2014/15-ös szezonnál, hiszen Carrillo másodedzőként évekig dolgozott a Vidi felnőtt kereténél, mielőtt vezetőedző lett.

“Nagyon jó kapcsolatunk volt, rengeteget tanultam tőle, és tényleg úgy érzem, sokat fejlődtem a keze alatt. Számomra nagyon fontos az edző személye, több klubváltásomnál is döntő tényező volt, hogy kinek az irányítása alatt dolgozhatok, és ehhez 32 évesen is ragaszkodtam. "Azt vallom, egy játékos mindig tud fejlődni, és nekem is az a célom, hogy minden nappal jobb játékos legyek.”

 
Fotó: MOL Fehérvár
 
A csatárhoz hasonlóan az edző is szinte újoncnak számít, hiszen mindketten hosszabb kitérő után tértek vissza. Megpendítettük Nikolicsnak, hogy ennél jobbkor nem is jöhetett volna vissza Fehérvárra, hiszen míg Carrillo rendszerében nagyon is otthon érezte magát, addig Marko Nikolic Vidije nem biztos, hogy ugyanannyira feküdt volna neki.

“A mi lett volna, ha… kezdetű mondatok sosem érdekeltek, és az utóbbi években csak egyszerű szurkolóként követtem a MOL Fehérvár mérkőzéseit. Amerikában ez egyébként nem volt mindig könnyű, sokszor az edzések után, vagy előtt kellett rohannom haza, hogy lássak egy-egy fontosabb összecsapást. Csodás volt a bajnoki cím, a kupagyőzelem, és az Európa Liga-szereplés, ezek mindenképpen a szerb edző munkáját dicsérik” - tette hozzá Nikolics.

 
Fotó: MOL Fehérvár
 
“Carrillo más típusú edző, és tudom, hogy hasonló játékot szeretne játszatni velünk, mint amikor legutóbb a játékosa voltam. Most egy kicsit nehezebb a dolga, hiszen legutóbb másodedzőből lett vezetőedző, így jól ismerte a játékosokat, míg most talán kell egy kis idő, mire teljes lesz az összhang. De hogy az a helyes út, amit Carrillo kijelölt, afelől semmi kétségem” - szögezte le a csatár.

Egy kis idő - az pont nincs

Felvetettük Nikolicsnak, hogy talán pont az a kis idő hiányzik, ami az összeszokáshoz kell, hiszen a Ferencváros három ponttal vezet a MOL Fehérvár előtt úgy, hogy két meccsel kevesebbet játszott.

“Ami biztató, hogy a minőség abszolút megvan a keretben. A mostani csapat egyértelműen képes olyan hatékony támadófocit játszani, amivel Carrillo annak idején bajnoki címet nyert. Ez a Vidi játéka, a szurkolók is azt várják a csapattól, hogy támadjon, gólokat szerezzen, de tény, hogy az új játékfelfogás elsajátítása egy kis időt igénybe fog venni."Nem kell nagy dolgokra gondolni, néhány labdás, illetve labda nélküli mozgás begyakorlása, és a rendszer átfogó ismerete kell, de jó úton járunk.”

 
Fotó: MOL Fehérvár
 
“Az a cél, hogy trófeát nyerjünk a klubnak idén is. Mindkét sorozatban versenyben vagyunk, és ígérhetem, hogy a fejlődés nem fog megállni, a Vidi egyre jobb és jobb lesz tavasszal. Ezt bizonyítja az is, hogy egy roppant fontos hét kétharmadánál a tervek szerint állunk. Múlt hétvégén legyőztük a Mezőkövesdet, ami a bajnokság miatt volt nagyon fontos, hét közben pedig jó eredménnyel [0-0] távoztunk az Újpest otthonából a kupában. Most jön a legfontosabb feladat a háromból: a Ferencváros elleni meccs.”

Jöjjön akkor a csúcsrangadó

Nem kérdés, hogy a bajnokság végeredményét is befolyásoló csúcsrangadó következik a hétvégén, amikor a MOL Fehérvár a Ferencváros vendége lesz a Groupama Arénában. Nikolics szerint nem bonyolult a képlet a rangadó előtt.

 
“Nekünk nyernünk kell, és úgy is készülünk, hogy győzni fogunk. Három pont a különbség a két csapat között, így azt a nyomást, ami most rajtunk van, át tudnánk tenni a Fradira azzal, ha pontszámban behoznánk őket."Tudom, hogy van két elmaradt meccsük, de azokat már azzal a nyomással a nyakukban kellene lejátszaniuk, hogy csak akkor maradnak előttünk, ha megnyerik őket, ez pedig egy egészen más lelkiállapot.”

“A Fradi otthonában nagyon nehéz lesz nyerni, az a legfontosabb, hogy ki tud jobban belekapaszkodni a momentumokba. Lesznek lehetőségek mindkét oldalon, és nekünk könyörtelennek kell lennünk, egyszerűen semmilyen hiba nem fér bele sem az egyik, sem a másik kapunál. Leegyszerűsítve: támadásban minden helyzetünkből gólt kell lőni, és kész” - szögezte le Nikolics.

 
“Pár napja mondtam, hogy nekünk nem szabad a Fradi előnyével foglalkoznunk, mert csak azt tudjuk irányítani, ami a saját kezünkben van. A hétvégi rangadó egy ilyen alkalom, a saját sorsunk kovácsai lehetünk, de utána már nem szabad a Fradit néznünk, csak saját magunkkal kell foglalkoznunk. Aztán meglátjuk, ez elég lesz-e az előzéshez.”

24 gól az aranykönyvig

Megkérdeztük a csatárt, mi jut eszébe a 24-es számról, mire azonnal rávágta: “ennyi gólt kellene szereznem ahhoz, hogy én legyek a Vidi történetének legeredményesebb góllövője. Egy olyan ikont előzhetnék meg, mint Szabó József, ami óriási megtiszteltetés lenne számomra. És talán ő is örülne, ha olyan valaki döntené meg a rekordját, akinek hasonlóan fontos ez a város, mint neki.”

 
“De én ezeket az egyéni elismeréseket másként nézem. Számomra csak azoknak van értéke, amikből a csapat is profitál. Például háromszor voltam gólkirály, de csak egy bajnoki címet szereztem a Vidivel. Nem mondom, nyertünk közben Ligakupát, Szuperkupát, és jártunk az Európa Liga csoportkörében is, de a legkedvesebb nyilván az a gólkirályi cím, amivel bajnoki címhez segítettem a Vidit” - magyarázta Nikolics.

“Ez a klub sokat jelent nekem. Szeretem a várost, szeretem az itteni embereket, és a Vidiben lettem elismert játékos, amiért örökké hálás leszek. Most, hogy látom, mennyi minden fejlődött a távollétemben, még büszkébb vagyok, hogy ilyen szeretettel fogadtak. Azon leszek, hogy gólokkal háláljam meg” - tette hozzá széles mosollyal a csatár.

A MOL Fehérvár szombaton (febr. 15), 19:30-tól lép pályára a Groupama Arénában, a Ferencváros elleni mérkőzés jegyeiről és egyéb szurkolói információkról itt olvashat bővebben

MOL Sportágak
MOL Csapat